[A] [B] Urwane przewody w łącznikach drzwi !!! - dyskusja

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
tico0

#61 Post autor: tico0 »

kaliope pisze: A co jak by na wszystko wsadził kable głośnikowe 1.5mm, te beztlenowe?. Ta izolacja jest bardzo elastyczna.
Zdecydowanie nie, to nie są kable to takich celów a szczególnie ta ich izolacja.

sasiadt

#62 Post autor: sasiadt »

Witam.
Również polecam kable silikonowe + koszulki termokurczliwe. Zapłaciłem 4,50 za m.b. ale naprawdę są dobrej jakości i starczą na długo. Te oryginalne są bardzo sztywne a myślę, że w parze z dużym zagięciem przy drzwiach dają efekt łamania i urywania. Tu jest wada przy projektowaniu wiązki.

Lutowałem przy włączonym akumulatorze i nie mam żadnych błędów.

Mam tylko jedno pytanie:
Czy u Was też moduł/pakiet komfort (czyli odsuwanie i zasuwanie szyb kluczykiem) działał dopiero po kilku załączeniach silnika (wyciągałem kilka razy wtyczkę z wiązką i zdarzyło mi się na drugi dzień posiadać tę funkcję w tych drzwiach lub kilka razy zapaliłem silnik)

sasiadt

#63 Post autor: sasiadt »

Aha :), dzięki

Grygi

#64 Post autor: Grygi »

Mam jeszcze pytanko czy odłączałeś Akumulator podczas tej operacji.

P.S
Dziś wykonywałem pierwszy raz wymianę żarówki mijania :lol: zakończoną sukcesem. Po tym chęci aby naprawić wiązkę kabli (Nie działa central w prawych tylnych) teraz zamknięte na stałe (wciśnięta zapatka w drzwiach)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Grygi, łącznie zmieniany 1 raz.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#65 Post autor: Lorry »

MieHor pisze:A ja uważam, że jest to świetna fotorelacja i opis, wręcz doskonałe uzupełnienie wcześniejszej porady z tego tematu, w której brakuje paru elementów zawartych tutaj
zgadzając się z tym w pelni pozwoliłem sobie na podpięcie tych fotek na pierwszej stronie ;)

kenny1987

#66 Post autor: kenny1987 »

Moja wtyczka byla zmasakrowana pourywane piny kable zerwane przy samej wtyczce przewody byly białe jak dojsc ktory gdzie ma isc ? po otworzeniu drugiej strony moj mechanik stwierdzil ze tam jest jeszcze inna wiazka i ze nie dojdzie z tym wszystkim do ładu..

Po 2 miesiacach dzwonienia po szrotach przeszukiwania alegro nie znalazlem wtyczki zeby podmienic w Aso rowniez powiedziano mi ze nie podejma sie tego w takim to jest stanie i "musze miec wtyczke z uzywanego" Co śmieszne w jednym aso stwierdzili ze nie da sie nic dokupic i ze tylko jest cale okablowanie auta za 6 tys :lol: , a dzwoniac do innego aso okazalo sie ze da sie kupic wtyczke z kablami ta od strony slupka 625 zl a ta od drzwi bodajże 125 (jest jedna w pol, oczywiscie ja potrzebowalem ta od drzwi wiec to troche drogo...

Oddałem auto do pewnego magika z racji ze nie mam nawet lutownicy ani warunkow no i po prostu sie nieznam, on powiedzial ze wyjsciem jest wywalenie wtyczki, polaczenie kabli bezposrednio ponownie kolorami, oczywiscie laczenia w srodku itp. itd. po wszystkim uswiadomil mnie ze "nie ma plusa" i musial wziac z czego innego w przeciwnym razie trzeba bylo by szukac gdzies w podlodze gdzie kabel jest strzelony

EFEKT:
-głośnik działa
-zamek działa
-szyba działa

-kontrolka otwarcia drzwi przy tych drzwiach TP nie dziala
-alarm raz sygnalizuje, ze ktores z drzwi sa otwarte raz nie
-alarm zalacza sie w obu tych przypadkach podajac przyczyne z drzwi

Alarm zalozony to Seo perfect

Nadal zamykam auto wchodzac przez TP drzwi i naciskajac centralny zamek od srodka i zamykam drzwi, no bo auto ich nie widzi, a nie,chce zeby alarm mi wyl 5 razy dziennie.
Szlag mnie juz z tym trafia i gdybym byl teraz w Polsce pierwsze co bym zrobil, to pojechal do Sig_Man'a
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 12:38 przez kenny1987, łącznie zmieniany 1 raz.

kenny1987

#67 Post autor: kenny1987 »

magistrala CAN jest przerwana
czyli w tym momencie nie moze to funkcjonowac bez wtyczki na takim bezposrednim polaczeniu ?
Jeśli Twój "magik" zna się trochę na elektryce w samochodach
No chyba slabo skoro jest to co jest ..
złe lub brak połączenia magistrali CAN
jak to zdiagnozowac ? jaki kolor i wyglad ma przewod od lini CAN?

tixon

#68 Post autor: tixon »

Ja mam problem z drzwiami PP. Centralny raz nie zamknie drzwi, innym razem nie otworzy. Czy może być inna przyczyna niż kable? Dzisiaj zrobiłem pierwsze podejście i niestety nie ostatnie. Jak rozczepić kostkę na drzwiach - gdzie trzeba coś wcisnąć, pociągnąć?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#69 Post autor: MieHor »

Na str. 7 masz manual jak się do tego zabrać krok po kroku

tixon

#70 Post autor: tixon »

Ten manual dotyczy drzwi tylnych, z przodu jest inna kostka. Filmiki do których są linki na str. 5 odnoszą się do pokrycia drzwi. :(

tixon

#71 Post autor: tixon »

Nie widzę tam żadnej wsuwki a tym bardziej czerwonej, ale patrzyłem z latarką już po ciemku. Muszę się chyba wstrzymać do soboty, ach ta jesień.....

zbyszekm80

#72 Post autor: zbyszekm80 »

też miałem tę awarie. naprawa= lutowanie kabelka przerwanego od otwierania drzwi.
chyba dość częsta awaria .....

tixon

#73 Post autor: tixon »

DaRek7 dziękuję za instruktaż - znaczy, tą wsuwkę trzeba wypchnąć od dołu? Mam nadzieję że w sobotę będzie po sprawie.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#74 Post autor: MieHor »

Wypchnąć albo wyciągnąć - tylko nie do końca, czyli całkowicie

tixon

#75 Post autor: tixon »

Z kostką sobie poradziłem, ale niestety (albo stety) przewody są całe. Chyba coś z siłownikiem, bo jak nadstawie ucha to w pozostałych drzwiach wyraźnie słychać zamykanie i otwieranie a w tych tylko jakieś jęki :lol:
A tak przy okazji to tą gumową harmonijkę wyjmuje się z słupka, bo miejsca do ewentualnego lutowania to bardzo malutko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”