[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?
Moderator: Mariusz
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Zgodnie z wytycznymi olej ten nie bardzo nadaje się do tego silnika przez obecne w nim (silniku) koła zmiennych faz rozrządu wymagające oleju 5/30.
Teraz jak teraz ale zimą przy mroźnych porannych rozruchach mogą być spore problemy z prawidłową pracą kół co bardzo przyspiesza ich zejście na tamten świat.
Teraz jak teraz ale zimą przy mroźnych porannych rozruchach mogą być spore problemy z prawidłową pracą kół co bardzo przyspiesza ich zejście na tamten świat.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
Ja mam inne zdanie na ten temat. Takie środki stosuje się aby nie dopuścić do dalszego nadmiernego zużywania się silnika czyli w celu wydłużenia jego żywotności. DOBRY modyfikator tarcia rzeczywiście pomaga zredukować tarcie i zużycie silnika.Piasek pisze:Mi to tam wisi bo ja takowych nie stosuje i nie uważam.
Odniosłem się jedynie do stwierdzenia że wydłuża żywotność silnika.
Jak aplikujesz w sprawny to możliwości sprawdzenia jego działania nie masz żadnej. Po zaaplikowaniu w silnik już życiem zmęczony jego działanie było/jest żadne.
Dla mnie po prostu wyrzucone 80zł
EDIT
Olej o lepkości 10W40 nie jest zwykle wysokiej jakości i chociaż ten Motul w sumie na tle innych 10W40 jest całkiem niezły to sugeruje przejście na olej o lepkości 5W30 lub jeszcze lepiej na 5W40 ze względu na LPG.darkb pisze:Panowie w swojej zafirze b 1,8 mam zalany olej motul 6100 10w40,od wymiany do wymiany czyli około rok muszę dolać około 0,7-0,8litra oleju
Mam lpg
Czy warto zmienić olej na jakiś inny czy zostać na tym motulu
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2017, 06:11 przez tomek evo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Skoda Superb Kombi
- Model: TDI
- Oznaczenie silnika: CFGB
Polski producent. Olej na w pełni syntetycznej bazie PAO (grupa IV nie HC) co jest ewenementem w dzisiejszych czasach. Świetne parametry. Cena u mnie jak za tani półsyntetyk Zero marketingu (poza wpisami 2 sprzedawców i masy zadowolonych Klientów) a zaczyna mocno podbijać rynek bo ludzie są z niego bardzo zadowolenia w tej cenie nie kupi się nic lepszego.
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Co powiecie o oleju Shell ? Zbliża się wymiana,teraz mam GM ale jeżeli Shell lepszy to chętnie zmienię.Przy okazji ile wchodzi do ZA 2.0T ? 4,25l ?
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Na pewno jest lepszy od GM co do oleju to mi wchodzi 4 litry i jest na połowie bagnetu więc biorę 5 litrów i litr zostaje na dolewkePrzemass pisze:Co powiecie o oleju Shell ? Zbliża się wymiana,teraz mam GM ale jeżeli Shell lepszy to chętnie zmienię.Przy okazji ile wchodzi do ZA 2.0T ? 4,25l ?
Osobiście bym zalał coś z segmentu 5w50 albo 5w40
- Przemass
- Zafiromaniak
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z20LET
Mam 10w40 a podobno nie zmienia się na niższy.Osobiście bym zalał coś z segmentu 5w50 albo 5w40
Jeszcze zastanawiam się nad Motulem podobno dobry ?
Jest tu ktoś kto do ZA 2.0T leje i poleca Shella lub Motula ?
Do Z20LET wchodzi 4,25l.
Shella mogę na pewno polecić do diesla (miałem w 1.9 dci Volvo).
Natomiast Motula miałem w 1.8t w Skodzie - również nie mogę powiedzieć złego słowa.
10w40 w z20let to nie bardzo .... no chyba, że ma niepohamowany apetyt na olej
Zalej 5w30 lub 5w40 i nie słuchaj głupot, że nie 'zmienia się na niższy'
Shella mogę na pewno polecić do diesla (miałem w 1.9 dci Volvo).
Natomiast Motula miałem w 1.8t w Skodzie - również nie mogę powiedzieć złego słowa.
10w40 w z20let to nie bardzo .... no chyba, że ma niepohamowany apetyt na olej
Zalej 5w30 lub 5w40 i nie słuchaj głupot, że nie 'zmienia się na niższy'
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2017, 15:34 przez Skasowany użytkownik 23188, łącznie zmieniany 1 raz.
Sie sprawdzi, sie przetestujePrzemass pisze:Dlaczego teraz 5w40 ?pawelekm pisze:Wg instrukcji 5w30, ale u siebie będę teraz zalewać 5w40.
A tak na serio to chcę zobaczyć jak auto będzie się sprawować na 5w40.
Ostatnio zmieniony 02 maja 2017, 20:07 przez Skasowany użytkownik 23188, łącznie zmieniany 1 raz.