komunikaty komputera pokładowego

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#76 Post autor: firek »

BRYWKA, jak nie żarówki i bezpiecznik to pozostaje włącznik świateł stopu ten przy pedale ląb problem z wiązką elektryczną..-masz hak??

Tituff

#77 Post autor: Tituff »

janekW67 pisze:Nic nie będziesz musiał zmieniać. Jak wgrają ci jęz. turecki, to automatycznie będziesz miał polski. A jest tak dla tego,że dawno temu w Oplu coś panowie inżynierowie coś namieszali w menu.
A nie orientujesz się jakie są koszty wgrania?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#78 Post autor: janekW67 »

Jakiś czas temu kosztowało to ok.50 zł. Ale myślę,że ceny mogą być różnić między ASO.
Oczywiście!

Boro

#79 Post autor: Boro »

Witam
Mam taki problem, a mianowicie niedawno miałem kolizję ( ciężarówka wjechała mi w tył) uszkodził mi lampę i klapę. Po odebraniu z warsztatu okazało się że w drugiej lampie miałem nadpaloną żarówkę i pojawiał się komunikat check w rogu komputera pokładowego i Bremslicht Prüfung wymieniłem żarówkę , światła działają a komunikat Bremslicht Prüfung i check pojawiają się przy dłuższym wciśnięci hamulca.
Czy ktoś miał podobny problem?
Może wystarczy wymienić obie żarówki na nowe?
ta w nowej lampie świeci jakby trochę mocniej ale nowa żarówka jest w drugiej lampie

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#80 Post autor: SD72 »

Boro pisze:Może wystarczy wymienić obie żarówki na nowe?
Wymiana napewno nie zaszkodzi a moze problem rozwiazac ;)
bazyliszek72

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#81 Post autor: janekW67 »

Pewnie masz żarówki o różnej mocy i dlatego pojawia się komunikat.
Oczywiście!

Boro

#82 Post autor: Boro »

żarówki niby są tej samej mocy tak przynajmniej na nich jest napisane ale jutro kupie nowe i wymienię bo jedna jest stara a druga nowa. Mam też hak ale podłączałem i w przyczepce wszystko działa. Może blacharz coś uszkodził przy wymianie błotnika. Ta Zośka mnie wykończy z golfem 3 nie było żadnych problemów a tu to jak nie brak płynu spryskiwaczy to teraz żarówki i ciągle coś.porażka:(

Boro

#83 Post autor: Boro »

Wymieniłem żarówki na nowe. Podczas wymiany okazało się że jedna żarówka była odwrotnie założona dlatego pojawiał się check Teraz jest wszystko ok.
pozdrawiam
Bremslicht Prüfung pojawia się zaraz po odpaleniu auta ale to jest normalne po wciśnięciu hamulca komunikat gaśnie czyli wszystko jest ok

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#84 Post autor: SD72 »

Boro pisze: Podczas wymiany okazało się że jedna żarówka była odwrotnie założona
Troche dziwne bo zarowke nie sposob wlozyc dwrotnie :mysli:

Ale najwazniesze ze wszystko ok ;)
bazyliszek72

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A18XER

#85 Post autor: GOTI »

cipel2 pisze:Witajcie od jakiegoś czasu pojawia się komunikat "Bremslicht" wiem, że to coś ze światłami stopu lub hamulcami, ale kiedy sprawdzam autko to wszystko w porządku. Stop jest, klocki i tarcze nowiutkie -- nie wiem o co "kaman"?? :nie_wiem:
U mnie też pojawia się komunikat odnośnie hamulców jak wyłącze silnik (ale nie zawsze). Dodam, że dokładałem sobie komputer pokładowy i nie mam żadnych czujników.

Może Niemiec dokładał sobie komputer i przez to ten komunikat ;)
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, 20:20 przez GOTI, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#86 Post autor: Czesław »

cipel2 pisze:Witajcie od jakiegoś czasu pojawia się komunikat "Bremslicht" wiem, że to coś ze światłami stopu lub hamulcami, ale kiedy sprawdzam autko to wszystko w porządku. Stop jest, klocki i tarcze nowiutkie -- nie wiem o co "kaman"?? :nie_wiem:
A płyn hamulcowy sprawdzałeś ?
czesiek_ze

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#87 Post autor: Harry200 »

W jakiej sytuacji pojawia się ten napis, po przekręceniu kluczyka czy w czasie jazdy się nagle pojawia, jak wciśniesz hamulec to napis ginie czy nadal jest aktywny..Ogólnie ten na[pis pojawia się celem wciśnięcia hamulca po przekręceniu kluczyka,sprawdzane są wtedy światła i sprawność włącznika świateł stop
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, 20:05 przez Harry200, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cipel2
Debiutant
Model:

#88 Post autor: cipel2 »

Ten komunikat odnośnie hamulców pojawia się przed uruchomieniem silnika, ale gdy wcisnę hamulec komunikat znika a później zapala się check i napis Bremslicht.
Płynu nie sprawdzałem :shock:

Pojawia sie zaraz po wciśnięciu pedału hamulca i świeci przez jakiś czas. Po którymś uruchamianiu silnika gaśnie i wszystko OK.

Słuchajcie, teraz tak sobie myślę, że Zosia pod moją pracą zaparkowana jest na spadku, przodem w dół i biorąc pod uwagę info od kolegi czesława o płynie hamulcowym, to może to jest ta przyczyna? Czy możliwe jest aby płyn hamulcowy w zbiorniczku był przechylony i czujnik wyłapywałby ubytek? :mlotek:
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, 20:22 przez cipel2, łącznie zmieniany 1 raz.

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#89 Post autor: Harry200 »

Jeżeli masz tempomat to czy on Ci działa jak ten napis się wyświetla..?Wyłącznik świateł stop ma dwa styki ,jeden do włączania świateł a drugi to info dla komputera gdy naciskasz stop żeby włączył tempomat

Awatar użytkownika
cipel2
Debiutant
Model:

#90 Post autor: cipel2 »

nie mam tempomatu..

Idę sprawdzić płyn hamulcowy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”