Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
pewnie strzelę forumowe faux pas. Jeśli się tak stanie to przepraszam i proszę o wybaczenie . Dzisiaj zarejestrowałem moją Zafirę. Auto leciwe ale na chodzie. 2007 rok z silnikiem 1.9 CDTi 120 km. Chcę w nim zmienić olej. Ale im więcej czytam tym mniej wiem. Jaki olej do niego proponujecie? Z książki serwisowej wynika, że od 100k był wlewany 0w40. Więc chyba nie mogę wrócić do 5w30. Znalazłem takie coś na alledrogo: MOBIL 1 ESP 0W40 5L DEXOS2. Wersja 5l. Czy będzie ok i czy starczy 5l?
Z góry dziękuję za podpowiedzi!
Zgadza się
w tym wątku jest wszystko opisane - wystarczy przeczytać oraz użyć opcji "szukaj"
Jeśli masz DPF to olej najlepiej spełniający DEXOS2. Ja do swojej leję Liqui Moly 5W30 4600 TOP TEC.
Do Twojego silnika wchodzi 4,3l.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2020, 15:49 przez Deleted User 21664, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko zalezy od stanu silnika. 0W40 pewnie był lamy od nowości. Silnik pracował... nie wiesz dokładnie jak o niego dbano... wlej 5W30 ale dobry i wymieniaj co 15 tys. km. Nic sie nie powinno dziać
0W40 to olej wyższej klasy niż 5W30. Niższa lepkość na zimno 0<5 i wyższa lepkość na gorąco 30<40. Jeżeli był to olej dobry jakościowo (a raczej był) to na 5W30 można przechodzić bez wahania. Bardziej bałbym się przechodzić z 5W30 na 0W40. Btw Mobil ESP bardzo dobry olej z bazą HC dodatkiem PAO i Estrów.
Witam wszystkich kupiłem zafirke A 1.8 z gazem wymieniłem na olej motul 10w40 teraz przyszedł czas na ponowną zmianę przebieg ok 230 tys i tu jest problem ponieważ sam już nie wiem jaki wlac czy 10 w40 polsyntetyk czy 05 w30 syntetyk prosze o pomoc silnik jak to po opel trochę sobie pobiera
Mam do Was pytanie - jeżeli nie ten dział to przenieście.
Od 2 lat mam ZB 1.8 140 bez LPG. Auto w PL miało dwie wymiany oleju motul pełny syntetyk. Ostatnio znalazłem na all taki oto zestaw https://allegro.pl/oferta/filtry-olej-g ... 8520658661 i zastanawiam się czy ten olej dexos2 to może być prawdziwy olej od GM i czy rzeczywiście jest aż tak gorszy od Motul 8100 X-Clean+ 5W30? Pytam, ponieważ po nowym roku czeka mnie wymiana oleju i kwotę jaką muszę zapłacić za olej i filtr są znacznie większe od podanego wyżej zestawu. Wymianę filtór i oleju robię niestety co 10tysięcy, więc myślę nad zmianą własnie ta taki zestaw jak w podanej aukcji. Czy wogóle warto to kupić? Czy to może być, w tej cenie, podróbka?
Cena kuszaca, ale ten olej nie cieszy się pochlebnymi opiniami. Ja przez dwa lata używałem w astrze F oleju gm i silnik pracowal bardziej "twardo". Po zmianie na valvoline silnik pracowal o wiele łagodniej i ciszej. Co do filtrow to nie wiem jak z ich jakością
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
harvard pisze: ↑02 lis 2020, 06:33
Czyli dac więcej i zostać przy motulu?
Ja do swojej obecnej tyle że w dieselku leje Motula. W poprzedniej Zośce jak kupiłem był wlany olej GMa i od razu zmieniłem na Motula, (silnik zaczął jakoś ciszej pracować)
Pytałem Was bo w mojej okolicy mechoniory licza mi za 5l jakos 189zl podczas gdy na alegro mam za 125zl a w tej roznicy kupie filtr oleju powietrza a jak sie wstrzele w zamiennik to i filtr kabinowy. Patrzę też na valvoline, ale nie wiem czy warto bełtać się w zmiany.
harvard pisze: ↑02 lis 2020, 19:01
Pytałem Was bo w mojej okolicy mechoniory licza mi za 5l jakos 189zl podczas gdy na alegro mam za 125zl a w tej roznicy kupie filtr oleju powietrza a jak sie wstrzele w zamiennik to i filtr kabinowy. Patrzę też na valvoline, ale nie wiem czy warto bełtać się w zmiany.
Nie warto ,im mniej się miesza tym lepiej Są tacy że co zmianę oleju to zalewają innym wynalazkiem na pewno to nie jest dobre dla silnika, wymieniać co 10-15 tyś i powinno być OK
To, że należy lać cały sam ten sam olej to jest mit zupełnie niczym nie uzasadniony. Liczy się odpowiednia specyfikacja oleju i jego parametry a sprawa producenta ma drugorzędne znaczenia. Nie ma zupełnie żadnych przeciwwskazań aby co wymianę stosować inny olej. Już większe znaczenie ma stosowanie ciągle tej samej pasty do zębów