Kody błędów
Moderator: Mariusz
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
0108 Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP co to oznacza i co to za czujnik?? pomoże ktoś? i pytanko jak się wciska hamulec i gaz do końca przekręca zapłon to wyskakują na liczniku kilometrów kody błędów mi wyskoczyło tylko to i czy jakoś się przełącza na kolejne czy one wyskakują po chwili same jak to jest??? pozdrawiam
Dodano:
mała poprawka 010008 to mój błąd przepraszam za pomyłkę...
Posty pisane w krótkich odstępach czasu edytujemy i scalamy - Bodek
Dodano:
mała poprawka 010008 to mój błąd przepraszam za pomyłkę...
Posty pisane w krótkich odstępach czasu edytujemy i scalamy - Bodek
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, 21:27 przez mirek2602, łącznie zmieniany 1 raz.
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
dziś miałem ciekawy przypadek wchodzę do autka chce odpalić a tu nic kontrolki świecą a auto nie odpala.. miga autko z kluczykiem... wyłączam zapłon włączam i nic wyłączyłem wszystko zamknołem autko otwarłem odpalam i jest ok odpaliło bez problemu pojawiły się natomiast błędy 161450 161600 z tego co doczytałem to coś z kluczykiem i imo..?? można to jakoś uzdrowić tak na przyszłość?? pozdrawiam
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
Masz najprawdopodobniej problem z modułem CIM w kierownicy. Jeżeli po przekręceniu kluczyka pulsuje kontrolka diagnostyki oznacza to, że immo odcięło zapłon. Wystarczy wyjąć kluczyk i spróbować ponownie. Na początek spróbuj wolniej przekręcać kluczyk w stacyjce.mirek2602 pisze:dziś miałem ciekawy przypadek wchodzę do autka chce odpalić a tu nic kontrolki świecą a auto nie odpala.. miga autko z kluczykiem... wyłączam zapłon włączam i nic wyłączyłem wszystko zamknołem autko otwarłem odpalam i jest ok odpaliło bez problemu pojawiły się natomiast błędy 161450 161600 z tego co doczytałem to coś z kluczykiem i imo..?? można to jakoś uzdrowić tak na przyszłość?? pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Temat z Forum: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0mirek2602 pisze:dziś miałem ciekawy przypadek wchodzę do autka chce odpalić a tu nic kontrolki świecą a auto nie odpala.. miga autko z kluczykiem... wyłączam zapłon włączam i nic wyłączyłem wszystko zamknołem autko otwarłem odpalam i jest ok odpaliło bez problemu pojawiły się natomiast błędy 161450 161600 z tego co doczytałem to coś z kluczykiem i imo..?? można to jakoś uzdrowić tak na przyszłość?? pozdrawiam
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Panowie (i panie). Wczoraj odebrałem swoją Zochę z gazowni - zarówno przed jak i po gazowni nic się nie świeciło, wszytko OK działa i śmiga. Chłopaki rutynowo przed zabraniem się za robotę robią odczyt błędów żeby wiedzieć czy wszystko śmiga jak należy i znaleźli mi takie błędy (nie wiem czym czytane). Skasowali te błędy i ponowny odczyt już po strojeniu instalacji gazowej dał odczyt prawidłowy czyli żadnych błędów.
To co znaleźli:
*KOMFORT / OPEN / START
B2520
B3121
*KOMFORT / UEC
B1020
U2139 i tutaj mam coś dopisane CAN-BUS układ napędowy
*KOMFORT / IPC
U2140 i tutaj dopiska połączenie CAN-BUS z modułem elektroniki komory silnika
*UKŁ. KIEROW. / EPPS ISO (chyba iso tam jest napisane)
C1550 i dopiska sterownik
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co to oznacza ?
Jak wspominałem w temacie swojej, niedawno wymieniałem akumulator bo poprzedni jakoś niezbyt ochoczo szarpał silnikiem po 3 dobach postoju a mrozów jeszcze nie było przecież. Może od tych spadków napięcia nałapał głupot ?
To co znaleźli:
*KOMFORT / OPEN / START
B2520
B3121
*KOMFORT / UEC
B1020
U2139 i tutaj mam coś dopisane CAN-BUS układ napędowy
*KOMFORT / IPC
U2140 i tutaj dopiska połączenie CAN-BUS z modułem elektroniki komory silnika
*UKŁ. KIEROW. / EPPS ISO (chyba iso tam jest napisane)
C1550 i dopiska sterownik
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co to oznacza ?
Jak wspominałem w temacie swojej, niedawno wymieniałem akumulator bo poprzedni jakoś niezbyt ochoczo szarpał silnikiem po 3 dobach postoju a mrozów jeszcze nie było przecież. Może od tych spadków napięcia nałapał głupot ?
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
B2520 Obwód trzeciego światła STOP zwarty do zasilania
B3121 Przerwa w obw. anteny zewnętrznej bagażnika
B1020 SRS Obwód sygnału czujnika kąta obrotu kierownicy, poza wymaganym zakresem
U2139 Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierowniczej
U2140 Brak komunikacji CAN z . centralką elektr. w kom. silnika (UEC)
C1550 Wymienić Elektronic Control Unit (ECU)
Coś się działo z wiązkami. Może ktoś podłączał/odłączał moduły przy podłączonym akumulatorze i stąd błędy.
B3121 Przerwa w obw. anteny zewnętrznej bagażnika
B1020 SRS Obwód sygnału czujnika kąta obrotu kierownicy, poza wymaganym zakresem
U2139 Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierowniczej
U2140 Brak komunikacji CAN z . centralką elektr. w kom. silnika (UEC)
C1550 Wymienić Elektronic Control Unit (ECU)
Coś się działo z wiązkami. Może ktoś podłączał/odłączał moduły przy podłączonym akumulatorze i stąd błędy.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Pies wie - mogło tak być.
Ja nic tam nie grzebałem poza wymiana aku (przepisowo wymieniany) ale może ktoś przede mną coś tam próbował grzebać. Rozrząd był wymieniany w NL, może wtedy coś zbroili...
Poczytałem trochę o "typowych bolączkach" tego modelu i ciekawią mnie bardzo te wiązki w drzwiach, może się kwalifikują do wymiany, robiąc co jakiś czas zwarę - stąd te błędy.
Nie oglądałem ich, terz nawet ochoty nie mam w takie zimnisko się z tym szarpać poza tym więcej szkody narobić mogę.
Będę na przeglądzie kontrolnym instalki po pierwszym tysiacu km to poproszę żeby ponownie odczytali tym samym urządzeniem i zobaczymy czy ponowiły się.
Tymczasem
za pomoc.
Ja nic tam nie grzebałem poza wymiana aku (przepisowo wymieniany) ale może ktoś przede mną coś tam próbował grzebać. Rozrząd był wymieniany w NL, może wtedy coś zbroili...
Poczytałem trochę o "typowych bolączkach" tego modelu i ciekawią mnie bardzo te wiązki w drzwiach, może się kwalifikują do wymiany, robiąc co jakiś czas zwarę - stąd te błędy.
Nie oglądałem ich, terz nawet ochoty nie mam w takie zimnisko się z tym szarpać poza tym więcej szkody narobić mogę.
Będę na przeglądzie kontrolnym instalki po pierwszym tysiacu km to poproszę żeby ponownie odczytali tym samym urządzeniem i zobaczymy czy ponowiły się.
Tymczasem
za pomoc.
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
cytuję: "P2147 Injector 1 or 4 Short Circuit C-027dusia_2819801 pisze:witam
proszę o przetłumaczenie na chłopski rozum kodu błędu
P2147 Injector 1 or 4 Short Circuit C-027
może to zbieg okoliczności ale zapaliła mi się kontrolka "auto z kluczykiem" po wjechaniu w dziurę
czy chodzi tu o wtrysk 1 i 4 ???? ze za dużą dawkę paliwa daje???
pozdrawiam
P2147 Injector 1 or 4 Malfunction C-027
pierwszy mówi o zwarciu wtryskiwaczy, drugi wskazuje na awarię wtryskiwaczy
i jeśli silnik gaśnie w określonych sytuacjach, może to świadczyć o jakichś przerwach w zasilaniu na skutek wstrząsów"
Proponuję posprawdzać kostki i kabelki
- Albert Einstein