Kody błędów

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz
Imię: Mirosław
Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#886 Post autor: mirek2602 »

Witam mam maly problem nie moge odczytac kodow bledu z metody hamulec gaz do podlogi i zaplon wczesniej to robilem i bylo ok. Chyba ze jak nie ma zadnych bledow to nic nie wyskakuje tylko ciagle sa wyswietlane kilometry..??? Jak to jest u Was??

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#887 Post autor: Bodek »

mirek2602 pisze:Witam mam maly problem nie moge odczytac kodow bledu z metody hamulec gaz do podlogi i zaplon wczesniej to robilem i bylo ok. Chyba ze jak nie ma zadnych bledow to nic nie wyskakuje tylko ciagle sa wyswietlane kilometry..??? Jak to jest u Was??
Jak nie ma błędów - nic się nie pokaże ;)
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
mirek2602
Przeglądacz
Imię: Mirosław
Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#888 Post autor: mirek2602 »

ok wielkie dzięki za pomoc to moja zośka śmiga bezbłędnie jak narazie i oby tak dalej...
niedawno miałem błędy związane z przepustnicą powietrza ale możliwe że filtr powietrza był zabrudzony bo teraz po wymianie nie ma już tych błędów same się zlikwidowały... pozdrawiam

aerocandy

#889 Post autor: aerocandy »

Witam. Kilka dni temu kupiłem Zafirkę z silnikiem 1.8 (140) z instalacja LPG Prince. Wczoraj, zostrawiłem ją na parkingu na 5 minut, wsiadam i podczas próby odpalenia, cisza.. No i mym oczom ukazał się na tablicy kontrolek, samochodzik z kluczem. Po ponownym przekreceniu kluczyka, autoodpaliło normalnie. Nie zaobserwowałem żadnego spadku mocy itp. Wykonałem test z wciśniętym pedałem hamulca i gazu, a oto informacje, jakie się pojawiły:

ECN 001161
ECN 017011
ECN 161450
ECN 000000

Bardzo bym prosił o rozszyfrowanie tych cyferek. Z tego, co zdążyłem tutaj przeczytać, to jeden dotyczy immobilisera. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#890 Post autor: Bodek »

aerocandy pisze:.....
ECN 001161
ECN 017011
ECN 161450
ECN 000000..
001161

017011

161450
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

PanRadzio

#891 Post autor: PanRadzio »

Witam :)

Mam mały problem:
Pacjent: Zafira A 1.6 16V z gazem Lovato Smart.

Podczas jazdy z stałą prędkością i obrotami, dajmy na to 100 km/h i obrotami ok. 2500 pokazuje się check engine i po jakichś 10-15 sekundach gaśnie.
Zrobiłem ostatnio trasę 200 km i kontrolka oświeciła się łącznie jakieś 6-7 razy i oczywiscie po kilkunastu sekundach sama zgasła. Na następny dzień podjechałem do znajomego mechanika który ma komputer, ten podłącza patrzy a tu nic, żadnego błędu. Co to może być ? :)
Pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
cns80
Zafiromaniak
Imię: Patryk
Auto: Renault
Model: Espace4
Oznaczenie silnika: J4BR

#892 Post autor: cns80 »

Zrób to samo na benzynie to ustalimy sprawcę. Jakim kompem się podłączał ?
Obrazek

PanRadzio

#893 Post autor: PanRadzio »

Następnym razem przejadę trasę na benzynie, a jakim program tego nie powiem nie znam się :( Wiem tylko tyle że pokazał mi 4 zielone paski i obok nich wyskoczyło "0 błędów".

śruba
Debiutant
Model:

#894 Post autor: śruba »

Co to za błąd: P2075-63

P2075 na pewno związany z nastawnikiem klap wirowych kolektora ssącego, ale co to jest -63?
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, 10:33 przez śruba, łącznie zmieniany 1 raz.

PanRadzio

#895 Post autor: PanRadzio »

Witam :)

Przez jakiś czas nie było żadnego błędu "żółtej kontrolki" no ale wczoraj znów się pojawił wspaniały check, sprawdziłem specjalistycznym narzędziem błąd ( spinacz :D ) i wyszło:
- 0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata,

I teraz krótki mój opis:
Zafira A 2000r, 1,6 16 V gaz lovato smart, check pokazuje się sporadycznie i tylko na kilka sekund i gaśnie, z autem nic się nie dzieje, zapala na benzynie i bez żadnego szarpnięcia przechodzi na gaz. Podczas jazdy także nic nie strzela nie skacze, na jałowym trzyma obroty. Podczas pokazania się checka nie traci mocy.
Co to może być ?

Pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Oznaczenie silnika: Z18XER

#896 Post autor: janekW67 »

Przy tym błędzie może występować wiele usterek.
Jak nic się na razie nie dzieje,to jeździj i obserwuj.
Oczywiście!

Skasowany użytkownik 8511

#897 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

PanRadzio pisze:Witam :)

Przez jakiś czas nie było żadnego błędu "żółtej kontrolki" no ale wczoraj znów się pojawił wspaniały check, sprawdziłem specjalistycznym narzędziem błąd ( spinacz :D ) i wyszło:

I teraz krótki mój opis:
Zafira A 2000r, 1,6 16 V gaz lovato smart, check pokazuje się sporadycznie i tylko na kilka sekund i gaśnie, z autem nic się nie dzieje, zapala na benzynie i bez żadnego szarpnięcia przechodzi na gaz. Podczas jazdy także nic nie strzela nie skacze, na jałowym trzyma obroty. Podczas pokazania się checka nie traci mocy.
Co to może być ?

Pozdrawiam
Radek
Czy na benzynie też się pojawia błąd 0170?
Jeżeli nie to trzeba dopracować ustawienia gazu.
U mnie przyczyną 0170 była nieszczelna wkrętka od gazu,zasysał sobie lewe powietrze i zubażał mieszankę.

PanRadzio

#898 Post autor: PanRadzio »

Witam

Zazwyczaj jeżdżę na gazie wiec mam pewność że ten błąd (0170) wyskakuje na gazie, zauważyłem jedną zależność - częściej check pokazuje się jak mam mało gazu.
Spalanie w normie jakieś 11-13 ltr gazu/100 km.

Pozdrawiam
Radek

Skasowany użytkownik 8511

#899 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Czyli raczej nie masz żadnej usterki.Trzeba ustawić porządnie gaz.

MrBast87

#900 Post autor: MrBast87 »

panowie takie błędy mi wyskakują na kompie ktoś to potrafi odczytac? P0-105-2 TO JEST TAKI ZE NAWET NIE DA SIE SKASOWAC. P0-102 . P0-110-1. P0-120-A. P0-220-A. P0-1620-A.

Proszę nie pisać DUŻYMI LITERAMI - na Forum oznacza to KRZYK - Bodek
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, 16:29 przez MrBast87, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”