wskaźnik działający z opóźnieniem
Moderator: Mariusz
wskaźnik działający z opóźnieniem
Zauważyłem, ze po odpaleniu silnika, wskaźnik obrotów zaczyna działać z opóźnieniem tak ok. 1-2 s.
To z winy zanieczyszczonej przepustnicy?
To z winy zanieczyszczonej przepustnicy?
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
A ja tak zapytam z ciekawości, czy przy samym odpalaniu nie mrugnie wam tak na chwilkę kontrolka TC i ABS, bo jesli tak to winny jest akumulator(spadek napięcia poniżej 10 V) to może też byc przyczyną warjacji obrotomierza, u mnie dzis nawet na chwilkę się cofnął- chyba czas się za akumulatorkiem rozejrzec
BajBus, a co do przewodu masowego to biegnie on od Aku do rozrusznika, wystarczy dłuższa nasadowa 13 i najlepiej kanał - odkręcamy śrubkę, czyścimy oczko i składamy , ja ostatnio postanowiłem sobie dorobic jeszcze jeden masowy łączący silnik z nadwoziem cos na wzór siostrzanej Astry
BajBus, a co do przewodu masowego to biegnie on od Aku do rozrusznika, wystarczy dłuższa nasadowa 13 i najlepiej kanał - odkręcamy śrubkę, czyścimy oczko i składamy , ja ostatnio postanowiłem sobie dorobic jeszcze jeden masowy łączący silnik z nadwoziem cos na wzór siostrzanej Astry
dziś się przypatrzyłem. przy odpalaniu nie mrugają mi kontrolki TC i ABSfirek pisze:A ja tak zapytam z ciekawości, czy przy samym odpalaniu nie mrugnie wam tak na chwilkę kontrolka TC i ABS, bo jesli tak to winny jest akumulator(spadek napięcia poniżej 10 V) to może też byc przyczyną warjacji obrotomierza,
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
To fakt ale i dłuższe odcinki przejazdu, mam nowy aku i dobrze ładujący alternator. W święta pojeździłem trochę na odcinkach 5-10 km, wpierw zaczęły pulsować światła i pjawil sie problem z kręceniem. Podpiąłem na kilka godzin prostownik i problem znikł. Teraz jeśli jeżdżę na krótkich odcinkach nie grzeję tylnej szyby i lusterek i problem się nie pojawia.podbiel pisze:Wniosek jest jeden diesel + zima = dobry aku
no tak, ale nawet w instrukcji jest napisane że o ile się jeździ w mieście na krótkich dystansach to zalecane jest częstsze ładowanie akumulatora a niedawno była sonda, kto czyta instrukcję
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Musiałem ją przegapić, ja nie czytam wcześniej niż muszę, wiem, że to błąd choć czasem są kosztownerzadki pisze:a niedawno była sonda, kto czyta instrukcję