Elastyczny "fartuch" pod przednim zderzakiem

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
wawelsky

Elastyczny "fartuch" pod przednim zderzakiem

#1 Post autor: wawelsky »

Jak sobie radzicie z gumowym fartuchem pod przednim zderzakiem? U mnie podczas zawracania na nierównym terenie straciłem środkową spinkę, łączącą dwie jego części. Teraz po każdym zahaczeniu o muldę śniegu, wys. krawężnik lub inną nierówność, wysuwa się i muszę go ręcznie wprowadzać na swoje miejsce. Prześwit z przodu w ZB jest jak widać dramatycznie mały.
Czy nie lepiej usunąć go w całości?

cbm80

#2 Post autor: cbm80 »

W ZA jest ten sam problem. Samochod jest dosc wysoko zawieszony tylko te plastiki z przodu. Demontowac to nie radze, bo ten patent sluzy do chlodzenia przednich hamulcow. W sumie to dobrze, ze jest to zlozone z 2 czesci, bo zamiast rozpinac plastik pewnie od razu by sie lamal albo pekal.

F-19

#3 Post autor: F-19 »

Ja go nie mam ale mam dokładkę OPC i muszę się przyznać, że jeszcze nie przytarłem o żaden krawężnik ani nierówność

Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#4 Post autor: QRZOL »

Ja go mam i na razie się trzyma w te śniegi i na krawężnikach też nie odpada... :)
Obrazek

cbm80

#5 Post autor: cbm80 »

To zjedz sobie z kraweznika prostopadle do tylu - bedziesz wiedzial co to znaczy rozpiecie, a nawet oberwanie tych plastikow :)

M@rio

#6 Post autor: M@rio »

No ja przytarłem już kilka razy o krawężnik i śnieg ale na razie się trzyma :D

Szymon78

#7 Post autor: Szymon78 »

mi sie tez urwała zapinka.. i mnie to wkurza bo co każda zaspa, przeszkoda t amm wypiętą listwe i musze ja poprawiac.

hrr. moja jakiś jest na to patent al`a Pan Kaziu.. jakiś balchowkręt :)

TUX

#8 Post autor: TUX »

Szymon Jankowia pisze:jakiś balchowkręt :)
taa - osłone miski olejowej też mam na ten patent montowane :P

tomekuza

#9 Post autor: tomekuza »

cbm80 pisze:W ZA jest ten sam problem. Samochod jest dosc wysoko zawieszony tylko te plastiki z przodu. Demontowac to nie radze, bo ten patent sluzy do chlodzenia przednich hamulcow. W sumie to dobrze, ze jest to zlozone z 2 czesci, bo zamiast rozpinac plastik pewnie od razu by sie lamal albo pekal.
Pełna racja dla kolegi są tam specjalne dyfuzory chłodzące tarcze, wymontowanie
Po 1. źle wygląda
Po 2. źle działa na hamulce
Po 3. lepiej urwać to niż zderzak bo zawsze moze sie wydawać że (może sie zmieści)

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#10 Post autor: Lorry »

Ja dziś to poprawiałem po wjeździe w nieco zmrożony śnieg, kiedyś po szybkim wlocie na nieznany mi podjazd i za każdym razem poprawienie zajmowąło mi 30sek ;) Ja bym tego nie zdejmował, bo skoro Opel tak to pomyślał to tak ma być ;) I faktycznie jest to swoisty czujnik przeciw oberwaniu, zarysowaniu zderzaka :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”