cholerna lampka BRC

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
bolo77

cholerna lampka BRC

#1 Post autor: bolo77 »

witam

zamontowano mi instalacje gazową firmy BRC sequent 24.11, zbiornik (wchodzi około 38l) zatankowany do pełna a po przejechaniu 140 km już dwie z czterech lampek nie świecą, czy u Was (posiadaczy takiej instalacji) kontrolka zachowuje się podobnie??

dzięki za info

Szymon78

#2 Post autor: Szymon78 »

Hej

Mialem kiedys auta z gazem i taki objaw wiaze sie z niepoprawna regulacja zaworu przy butli lub ustawienia w sofcie..
U mnie po 3 korektach w koncu bylo w miare ok. Generalnie nauczylem sie czytac zachowan tych diod i wiedzialem ile jeszcze przejade przy danym wyswietleniu.

Awatar użytkownika
ojciec polak
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Ford
Model: SMAX
Oznaczenie silnika: Durat2.0L

#3 Post autor: ojciec polak »

Nie patrz na to. Istotne jest ile przejedziesz od tankowania do tankowania. Wtedy dowiesz się ile można przejechać na ostatniej kresce.

piorun

#4 Post autor: piorun »

Dokladnie popieram przedmowce,sprawdz ile przejedziesz na baku,na trasie w miescie i wtedy bedziesz najpewniejszy a miernik diodowy traktuj dodatkowo jako wskaznik,lub jako gadżet

bolo77

#5 Post autor: bolo77 »

dzięki za odpowiedzi.
mam jeszcze jedno pytanie, czy co 15 tys km wymienialiście świece zapłonowe tak jak poleca producent BRC?

Tasiorek
Debiutant
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: Tasiorek »

Ja mam instalacje BRC i na diody nie patrzę:) Licznik zerowany przy każdym tankowaniu to świętość:)

Co do świec to wymieniałem po 25 tyś razem z cewką, bo akurat padła:) W tym tygodniu jadę na przegląd gazu bo mam już w okolicach 30k.

MARCEL!
Zafiromaniak
Imię: Mar
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#7 Post autor: MARCEL! »

U mnie jest tak samo... Szybko gasną 2 pierwsze diody... Najdłużej się jeździ na ostatniej diodzie...

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#8 Post autor: firek »

Panowie i Panie wskaźnik poziomu gazu jest tylko wskaźnikiem orientacyjnym i jak piszą niektórzy powyżej najlepiej jest sie go nauczyć.
Oczywiście mozna poświęcic na jego precyzyjna regulację kilka godzin ale czy przyniesie to zamierzony efekt to sie okaże po tym jak wyjeżdzicie pełny zbiornik i daj Boże zaobserwujecie róznicę :)

Niestety najgorzej z precyzja wskazywania jest przy zbiornikach zewnętrznych, a takie wiekszość z Nas ma :)

A tak wogóle temat do innego działu :D

słusznie - Bodek
Ostatnio zmieniony 18 lip 2013, 22:19 przez firek, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”