jazda po śliskiej nawierzchni
Moderator: Mariusz
- jarojk
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Enjoy
- Model: zb
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Witam
Mam chyba jakiś problem z moją Zafirką, ale nie potrafie go dokładnie zlokalizować, a może to tylko moje subiektywne odczucie?
opisze jak to wygląda
Jak wjeżdzam na śliską nawierzchnię - nieważne przy jakiej prędkości może to być 20 km/h i może być 120 km/h, jak tylko koła "poczują" śliskość to ja na kierownicy hmm "czuję" że ona występuje, nie jest to jakieś takie mocne uczucie, ale wyrażnie jakby "lużniejsza" kierownica, nie wiem czym to jest spowodowane, jeździłem wieloma juz samochodami i nigdy w żadnym nie miałem takiego czegoś. doszło do tego że jak jadę jakąś niepewną drogą to jade slimaczym tempem. Czy to wina ABS ? czy może jakieś luzy w kierownicy ? (jak skręcam w lewo to lżej kierownica skręca, niż w prawo) czy też jakieś inne powody ?
Mam chyba jakiś problem z moją Zafirką, ale nie potrafie go dokładnie zlokalizować, a może to tylko moje subiektywne odczucie?
opisze jak to wygląda
Jak wjeżdzam na śliską nawierzchnię - nieważne przy jakiej prędkości może to być 20 km/h i może być 120 km/h, jak tylko koła "poczują" śliskość to ja na kierownicy hmm "czuję" że ona występuje, nie jest to jakieś takie mocne uczucie, ale wyrażnie jakby "lużniejsza" kierownica, nie wiem czym to jest spowodowane, jeździłem wieloma juz samochodami i nigdy w żadnym nie miałem takiego czegoś. doszło do tego że jak jadę jakąś niepewną drogą to jade slimaczym tempem. Czy to wina ABS ? czy może jakieś luzy w kierownicy ? (jak skręcam w lewo to lżej kierownica skręca, niż w prawo) czy też jakieś inne powody ?
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Każdym samochodem jeździ się inaczej, dobre opony na zimę to podstawa, każda firma ma inne parametry.jarojk pisze:hmm wiesz wydaje mi się że jeżdzę sporo
My na Podkarpaciu mamy sporo górek i śniegu, ja jeżdżę na Dębicy i jeśli chodzi o przyczepność Zafirki to naprawdę jestem z niej zadowolony.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Elektronika ma wspomagać kierowcę, a jakie masz opony i jaki jest ich stan zużycia ?jarojk pisze: a czy to moze byc wina jakiejs elektroniki
Duże znaczenie na przyczepność mają też amorki, a co z nimi ?