motul 6100

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
ross

motul 6100

#1 Post autor: ross »

Witam. Kupiłem Zafirkę i odstawiłem ją do warsztatu na wymianę filtrów, oleju, rozrządu. Po kilku tygodnich sprawdziłem stan oleju w silniku i się okazało, że olej zrobił się mocno ciemniejszy. Olej to Motul 6100 synergie 10W40. Czy to jest normalne z tym olejem, czy może mechanik zrobił mnie w bambuko, odlał sobie olej i nic nie zrobił?Czy ktoś z Was używał tego oleju i miał takie same objawy? Jak to sprawdzić czy olej był wymieniony? Posiadam Zafirę A 1,8 2005. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam

wisniaq

#2 Post autor: wisniaq »

Moim zdaniem to normalne że po wymianie szybko olej traci swój pierwotny kolor, ale niech wypowiedzą się specjaliści.

manfredo

#3 Post autor: manfredo »

Miałem Motula 6100 jak nie śmierdzi jakąś spalenizną a tylko jest ciemny to jest OK.
Może być też tak że stary olej nie został do końca spuszczony/ odessany silnik mógł być nierozgrzany i się trochę pomieszały. Nieprzejmuj się i jeździj

Awatar użytkownika
majster-b
Przeglądacz
Imię: Jakub
Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#4 Post autor: majster-b »

Znaczy to ze silnik sie plucze i byc moze wczesniej zalany byl olej o mniejszych/gorszych wlasciwosciach pluczacych niz ten motul. Mialem tak samo ale po trzech podmianach (co 10 tys km) olej prawie nie zmienia koloru. Po prostu silnik sie wyplukal. Jezdze na valvoline maxlife 5w40.
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”