Drgania na sprzęgle

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek-77
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

Drgania na sprzęgle

#1 Post autor: Tomek-77 »

Witam, od niedawna jestem użytkownikiem Zafiry B 1.9CDTI 74kw. Zastanawia mnie (bo nie mam doświadczenia w Oplach), czy to normalne, że drgania z silnika przenoszą się na sprzęgło?
Niedawno jechałem nową octavią diesel i było podobnie:(((

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#2 Post autor: Maciek »

Delikatne drgania mogą być przenoszone, dlatego nie ma za bardzo czym się martwić.

Pozdr.
M.

Awatar użytkownika
Tomek-77
Przeglądacz
Imię: Tomasz
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#3 Post autor: Tomek-77 »

Dzięki

d.marco

#4 Post autor: d.marco »

Witam serdecznie mam pytanie do znawców sprzęgła mianowicie od pewnego czasu po nocy lub dłuższym kilkunastu godzinnym postoju podczas ruszania szarpało mi sprzęgło, po rozgrzaniu sie silnika kilkunastu minutach te drgania podczas ruszanie ustepowały - mechanicy stwierdzili, że to sprzegło do wymiany. Postanowiłem więc wymienic komplet (tracza, docisk i łożysko) koszta wiecie pewnie ile.Problem ten ustał lecz pod paru dni po nocy problem zaczął sie pojawiać ponownie. Słyszałem,że przyczyną tego jest prawdopodobnie zapowietrzanie sie sprzęgła i należy wymienić jakis korek w skrzyni biegów koszt około 8 zł w ASO - czy ktos z Was spotkał sie z podobnym problemem jesli tak to w jaki sposób go rozwiazał prosze o rady.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”