Demontaż i przesmarowanie skrzypiącego wentylatora nawiewu.

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Marekww33

Demontaż i przesmarowanie skrzypiącego wentylatora nawiewu.

#1 Post autor: Marekww33 »

Zdemontować schowek i wszystkie przeszkadzające elementy :)
Odsłoni się taki widok.

Obrazek

Na czerwono zaznaczone wkręty które trzeba wykręcić szt. 3.

Po ich wykręceniu wentylator będzie się jeszcze trzymał.

Trzeba jeszcze odgiąć zatrzaski.

Obrazek

I mamy już wentylator na kolanach, żeby go wydostać z obudowy trzeba wcisnąć trzy gumowe zatrzaski.

Obrazek

Przesmarowałem go w ten sposób że, psikałem WD-40 w to miejsce i podłączyłem wentylator żeby się pokręcił i płyn dostał się między łożysko a wirnik, powtórzyłem to parę razy.

Obrazek

Można go rozłożyć, żeby dostać się do środka, ale nie chciałem przedobrzyć ;(
Jeśli ktoś to zrobi to mile widziany opis.

Obrazek

Oczywiście pominąłem szczegół, że trzeba poodpinać wtyczki i zdjąć ramię od silniczka obiegu zamkniętego bo to jest chyba logiczne.

WAŻNE!!!
Jak będziecie składać to dokładnie trzeba włożyć ramię od obiegu zamkniętego, bo po jakimś czasie może wyskoczyć i trzeba znów rozbierać tapicerkę.

_________________________________________________________________________________________________________

Właśnie oglądam przywiezienie zwłok PREZYDENTA i nie mogłem się powstrzymać, ale tak trzeba.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 22:36 przez Marekww33, łącznie zmieniany 1 raz.

kris

#2 Post autor: kris »

No właśnie tego było potrzeba. Jak na razie przestało mi skrzypieć - ale czytałem że głównie w zimie to się objawia. Próbowałem już się do tego dobrać ale nie wiedziałem co i jak. Teraz jak tylko się problem pojawi ponownie będzie wiadomo co robić.

tomekuza

#3 Post autor: tomekuza »

No u mnie przy dużych mrozach też poskrzypuje, bardzo pomocna instrukcja, w weekend zabieram się do roboty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”