Urwana świeca
Moderator: Mariusz
- majster-b
- Przeglądacz
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Hejka.
Wiem, że to nie Zafira ale też opel więc sobie pozwolę zapytać.
Pacjentka Meriva A - Z16SE
Głowica 8 zaworów - straszna lipa. Nie lubi gazu. Po założeniu zaczęła pobierać coraz więcej oliwy aż do remontu. Remont spier%^&y. Na pierwszym garczku wypadał zapłon - non stop zaolejona świeca. Wymiana świec co 2-3 tyś. Reklamacje olałem bo auto było potrzebne non stop i teraz sobie pluje w brodę. Dziś stało się. Przy wkręcaniu nowej świecy w ogóle nie poczułem oporu. Gwint został na świecy.
Teraz pytanie:
1) robić samo gniazdo i się nie przejmować (jak będzie przy kolejnej wymianie świec)?
2) kupić całą głowicę?
3) robić obecną głowicę?
Wykończy mnie to auto. Miało być takie super-bezawaryjne, bo ośmiozaworowy prosty silnik i w ogóle. A tu nonstop problem. Przejechane niecałe 40 tyś i już będzie drugi remont. W mojej zośce Z18XE przejechałem już 150-160 tyś i nic tylko olej, paliwo i ogólna eksploatacja.
Chciałbym przestrzec wszystkich jednak przed mitem że Z16SE dobrze znosi lpg. To jest nieprawda. Auto ma dobrze wyregulowaną instalacje, jeździ na dobrym oleju wymienianym co 10kkm i niestety - konsumpcja oleju wzrasta. Pod LPG lepiej wziąć auto z Z18XE.
Wiem, że to nie Zafira ale też opel więc sobie pozwolę zapytać.
Pacjentka Meriva A - Z16SE
Głowica 8 zaworów - straszna lipa. Nie lubi gazu. Po założeniu zaczęła pobierać coraz więcej oliwy aż do remontu. Remont spier%^&y. Na pierwszym garczku wypadał zapłon - non stop zaolejona świeca. Wymiana świec co 2-3 tyś. Reklamacje olałem bo auto było potrzebne non stop i teraz sobie pluje w brodę. Dziś stało się. Przy wkręcaniu nowej świecy w ogóle nie poczułem oporu. Gwint został na świecy.
Teraz pytanie:
1) robić samo gniazdo i się nie przejmować (jak będzie przy kolejnej wymianie świec)?
2) kupić całą głowicę?
3) robić obecną głowicę?
Wykończy mnie to auto. Miało być takie super-bezawaryjne, bo ośmiozaworowy prosty silnik i w ogóle. A tu nonstop problem. Przejechane niecałe 40 tyś i już będzie drugi remont. W mojej zośce Z18XE przejechałem już 150-160 tyś i nic tylko olej, paliwo i ogólna eksploatacja.
Chciałbym przestrzec wszystkich jednak przed mitem że Z16SE dobrze znosi lpg. To jest nieprawda. Auto ma dobrze wyregulowaną instalacje, jeździ na dobrym oleju wymienianym co 10kkm i niestety - konsumpcja oleju wzrasta. Pod LPG lepiej wziąć auto z Z18XE.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2016, 22:18 przez majster-b, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba
Pozdrawiam
Kuba
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- majster-b
- Przeglądacz
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 1.8 125km
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Trochę się boje zakupu takiej używki na allegro bo to jest tylko miesiąc gwarancji.
Znalazłem taką:
LINK
Są też tańsze ale... sami wiecie.
Chyba że ktoś ma zaufanego sprzedawcę i może coś polecić...
Pozdrawiam
Kuba
Znalazłem taką:
LINK
Są też tańsze ale... sami wiecie.
Chyba że ktoś ma zaufanego sprzedawcę i może coś polecić...
Pozdrawiam
Kuba
-----------------------
Pozdrawiam
Kuba
Pozdrawiam
Kuba
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
A może udało by się gdzieś sam słupek kupić?
Czasami jeszcze jak silnik w budzie to jest opcja aby odpalić i zmierzyć kompresję
Czasami jeszcze jak silnik w budzie to jest opcja aby odpalić i zmierzyć kompresję
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam