Problem ze śrubami - zapiekły sie
Moderator: Mariusz
- siwykomar
- Debiutant
- Imię: Wojciech
- Auto: Opela Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Witam,
przepraszam jeśli w złej kategorii zamieszczam post - ewentualnie proszę o wskazanie odpowiedniego .
Mam do wymiany klocki na tyle - nic strasznego i każdy to zrobi . lecz problem pojawił sie na próbie odkręcenia śrub od koła, które nie drgną nawet milimetr. Użyta siła spowodowała wykrzywienie klucza. Nie pomogły też: WD-40 i stara metoda z kolą. Jednym słowem zapiekły się.
Czy jest jakaś metoda na odkręcenie tych śrub bez ich ukręcenia czy też uszkodzenia?
znak ktoś jakiś "domowy sposób"? Nie chciałbym z tym lecieć do mecha:(
dziękuje za wskazówki i podpowiedzi
przepraszam jeśli w złej kategorii zamieszczam post - ewentualnie proszę o wskazanie odpowiedniego .
Mam do wymiany klocki na tyle - nic strasznego i każdy to zrobi . lecz problem pojawił sie na próbie odkręcenia śrub od koła, które nie drgną nawet milimetr. Użyta siła spowodowała wykrzywienie klucza. Nie pomogły też: WD-40 i stara metoda z kolą. Jednym słowem zapiekły się.
Czy jest jakaś metoda na odkręcenie tych śrub bez ich ukręcenia czy też uszkodzenia?
znak ktoś jakiś "domowy sposób"? Nie chciałbym z tym lecieć do mecha:(
dziękuje za wskazówki i podpowiedzi
- siwykomar
- Debiutant
- Imię: Wojciech
- Auto: Opela Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
dziś przetestujeszura217 pisze:Nałóż na śrubę nasadkę i puknij parę razy młotkiem. Mi to kiedyś pomogło (w sumie mechanik tak robił, jak ja już 2 klucze złamałem)
EDIT
też mam taką nadzieje,Cray123 pisze:U mnie trzeba było rozwiercać szpilke, oby u Ciebie nie bylo to konieczne
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2017, 19:09 przez siwykomar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: wiktor
- Auto: Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Odkręci ale powie ci że jak pourywa śruby to nie jego wina. Przerabiałem w zeszłym roku ten temat. Proponuję wd40 na śruby przez 2-3 dni i później odkręcaj kluczem teleskopowym (koszt 40zł sprawdza się). Ja dodatkowo po odkręceniu śrub nie mogłem zdjąć kół z piasty i musiałem delikatnie przez deskę pukać młotkiem od wewnętrznej strony. Tak się właśnie kończy dokręcanie kół przez idiotów w warsztatach samym udarem. Jak już się uporałem ze zdjęciem kół to na piastę i śruby dałem smar miedziany i od tej pory spokojnie odkręcam koła. Pamiętajcie że wystarczy 110Nm przy dokręcaniu i nie ma problemu w przyszłości.
Powodzenia
Powodzenia