LPG w OPC

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
cris559

LPG w OPC

#1 Post autor: cris559 »

Witam
Mam pytanko odnośnie instalacji gazowej w ZAfirze OPC [A] jak ona się spisuje? słyszałem że turbo z lpg nawzajem się wykluczają .

(proszę o opinię zwłaszcza alpiego

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

cris559 pisze:turbo z lpg nawzajem się wykluczają .
wykluczać się nie wykluczają, ale instalacja musi byc naprawde super dobrana no i o turbo trzeba bardziej dbać. Ważne jest by dobrze dobrać reduktor, np taki co jest do silników o mocy ok 350/400KM bo jak turbo zacznie ciągnąć na maxa to mieszanka za uboga by była i no i nie fajnie dla Ciebie i silnika. I lepiej (chyba) ustawić mieszanke na bogato, lepiej niech spali z 1l gazu na setke wiecej niz zeby "paliło" głowice.
dejna pisze:co 4 (strzał) to benzynka i już tak duuużo taniej to nie wychodzi...
tu akurat palnąłeś nieco bo tak owszem jest ale w przypadku directów (czyli np u mnie). U mnie są 4 wtryski ale bezpośrednio nad cylindrem, w OPC jako konwencjonalnym silniku wtryski są w kolektorze ;) Nie trzeba chłodzić wtrysków w ten sposób w OPC.
Ale na pewno nie zaszkodzi raz na jakiś czas przejechać jakichś 100km tylko na benzynie.

Jest w PL pare VC lub AG z zagazowanym tym silnikiem tego typu i to nie sprawia problemów, tylko na początek trzeba wykosztować się na naprawde super instalkę ;)

Poza tym wiem że na alle stoi (chyba jeszcze) OPCta z założoną dobrą gazownią i jest z okolic Krakowa ;)

cris559

#3 Post autor: cris559 »

No tak kiedyś stała taka srebrna ale miałem wątpliwości co do jej "stanu technicznego" ale już ją ktoś kupił :P pytam bo znalazłem taką http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13382495 próbowałem dzwonić do gościa ale nie odbierał :/ będę próbował dalej

Dziękuje i proszę o dalsze opinie :piwo:

Awatar użytkownika
alpi666
Bywalec
Model:

#4 Post autor: alpi666 »

ja mam gaz w opc i hymm dla mnie jest ok były jak zawsze jakies problemy na poczatku ale smiga elegancko czasem musialem jechac do gazownika zeby jeszcze raz poprawil program do gazu bo akumulator odłanczalem i mam zabezpieczenie zrobione ze chyba powyzej 4 ,5 4,7 obr bezyna sie wlancza nie leci juz na gazie tylko na bezynie
Turbo żyje :--) Turbo pije :--(

cris559

#5 Post autor: cris559 »

alpi666, a ty ile dałeś za instalacje ?? ;)

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: BajBus »

napisz jeszcze do 71wujas'a (bo coś ostatnio nie zagląda na forum) a wiem że też ma OPC na LPG i chwali sobie...
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Awatar użytkownika
alpi666
Bywalec
Model:

#7 Post autor: alpi666 »

ok 2800zł

o to fotki

Obrazek

darkp1

#8 Post autor: darkp1 »

alpi666, przy przejściu z lpg na benzynę na tych wyższych obrotach nie ma szarpania?

Awatar użytkownika
alpi666
Bywalec
Model:

#9 Post autor: alpi666 »

Nic się nie dzieje nawet tego nie czuje tylko czasem widać to po wzkazniku paliwa :D ale można to zmienić bo jest taka możliwość ale to jest zrobione ze względów bezpieczeństwa

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#10 Post autor: Lorry »

alpi666 pisze:powyzej 4 ,5 4,7 obr bezyna sie wlancza nie leci juz na gazie tylko na bezynie
fajne rozwiązanie, do zwykłej dynamicznej jazdy takie obroty wystarczą, a jak szaleństwa to już na benzynie. Zdrowe dla silnika i hamujące zapedy rajdowe :lol:

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#11 Post autor: firek »

Z tego co się orientuję to w Lublinie koszt instalacji Ladni Renzo do silnika turbo to 3500 i jeśli jest dobra instalacja to nie ma najmnieszych problemów przy zagazowaniu i eksploatacji

leeoon

#12 Post autor: leeoon »

:D Nie wiem, Jak bardzo byś dbał o turbinę,to i tak skrócisz jej żywotność na gazie... Moim zdaniem gaz do samochodów turbo typu OPC,subaru,lancer pasuje jak wół do karety! Chcesz oszczędnie? Kup diesla!!! :mrgreen: Mechanicy odradzają gaz do takich samochodów,gazownicy wiadomo :lol:
Pozdrawiam!

cris559

#13 Post autor: cris559 »

Wszystko jest dla ludzi !!! :P

leeoon

#14 Post autor: leeoon »

:> Ale nie dla silników TURBO :lol: :mrgreen: :lol: :mrgreen:

cris559

#15 Post autor: cris559 »

heh no tak :lol: ale z drugiej strony zgodzę się z tobą ,bo jestem wielkim fanem tej marki, iż do Subaru zwłaszcza modelu Impreza GT, WRX czy STI nie powinno się montować instalacji LPG :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”