Auto zastępcze - prawdziwa przygoda

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
kaliope
Debiutant
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

Auto zastępcze - prawdziwa przygoda

#1 Post autor: kaliope »

Czy należy Ci się auto zastępcze jeśli auto jest na gwarancji i z pełnym pakietem AC? Przypadek mojego kolegi i postawa GM Polska.

Auto, Zafira C 1.4 turbo, nówka sztuka, niecałe 4 miesiące w posiadaniu. Pewnego dnia pedał sprzęgła wpadł w podłogę na terenie miasta Krakowa. Kolega dzwoni do salonu co ma robić, że MUSI mieć auto zastępcze. Pan go informuje, że należy mu się auto zastępcze albo od ubezpieczyciela albo od GM Polska, żeby sobie wybrał, ale raczej proponuje ubezpieczyciela. Więc kolega wykręca numer do ubezpieczyciela i pan mówi, że jak najbardziej, że Assistance weźmie auto na lawecie do wybranego dealera Opla. Kolega więc szybko dzwoni do dwóch dealerów, który to zrobi szybciej. Jeden salon mówi, że mogą się zająć sprawą dopiero za 3 tygodnie a drugi, że za tydzień. Więc lawet odwozi auto do dealera, jakieś 8 km od miejsca zdarzenia. Dzwoni z powrotem do ubezpieczyciela i prosi o auto zastępcze. Miły pan się pyta gdzie jest auto, sprawdza dystans w regulaminie i mówi uprzejmym głosem, że auto się nie należy , bo jest poniżej 20km od zdarzenia. Kolega gotuje i prosi a auto zastępcze w salonie. Oni mówią, że sprawy gwarancyjne załatwia tylko GM Polska. Kolega dzwoni znów do GM Polska i uprzejmy pan mówi, że auto zastępcze się nie należy bo auto jest już u dealera GM. Gdyby go ściągali z ulicy to by się należało. Auta nie dostał. Dealer który obiecał że zrobi za tydzień, nie wyrobił się. Naprawa wysprzęglika trwała łącznie 3 tygodnie i kolega 3 tygodnie drałował do pracy na rowerze. Czy to nie są jaja? Kupujesz auto za 100tys zł……i mają Cie w du….ie.

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#2 Post autor: Mariusz »

Polskie realia. :shock: :shock: :shock:

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#3 Post autor: rafant4011 »

Niestety ale tak jest, trzeba wiedzieć co się podpisuje. Mam styczność z ubezpieczycielami i assistancem na codzień i niestety ale to co najistotniejszej napisane jest "małymi literami".
Przed wykupieniem Assistance trzeba dobrze o niego wypytać ..

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#4 Post autor: Wojti »

Szok ..takie rzeczy tylko u Nas :)
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

olo018
Bywalec
Imię: J.O
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DTH

#5 Post autor: olo018 »

Ale dziady!,ja brałem auto zastępcze w ASO oddałem do naprawy auto z wypadku ZA, nie z mojej winy dostałem do jazdy ZC zapłaciłem tylko AC jakieś 15E.Następnie kupiłem w ASO ZC 2012 i w pierwszym roku na gwarancji reklamowałem zaczątki korozji w miejscach podnoszenia sam, i wymianę świecy żarowej na gwarancji i dostałem najpierw ZC 170ps a następnie chciałem zobaczyć nową corsę i obyło się bez opłat tylko że to wszystko w Austri.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”