Obalam mit, LEDy nie oślepiają innych

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
kaliope
Debiutant
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

Obalam mit, LEDy nie oślepiają innych

#1 Post autor: kaliope »

Robiłem kiedyś filmik o moich LEDach na diodach Philipsa, i polała się fala hejtu jak to oślepiam innych. Obiecałem, że zrobię filmik. Proszę:

https://www.youtube.com/watch?v=ojNPt2S8iNA

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
#2 Post autor: Pszczyna »

Te światła chyba były ustawione symetrycznie a powinie być asymetryczne !gdzie linia V ? lina odcięcia na płocie to ma być żart ? w pracy wyposażono mnie w lampy ledowe i to była porażka ! pokaż efekt podczas deszczy lub mgły a przekonasz się że nie masz racji.
O homologacji nie wspomnę nawet eksperci przyznawaj rację iż ledy Audi,VW i innych to pomyłka!!!!!!!!!

Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Model: B
#3 Post autor: Ostap »

W pl można mieć symetrycznie od jakiś 2 lat. Było to zabronione ale nie jest.

Mijania świecą spoko, drogowe moim zdaniem słabiej.

Homologacji oczywiście, że nie ma. Bez mgły i deszczu czy śniegu to świeci całkiem nieźle ;) testy w słabych warunkach przydałyby się.

W halogenach ledy to w mgle nie wróżę dobrej widoczności ;)
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:

Awatar użytkownika
Nessi
Debiutant
Imię: Artur
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B20DTH
#4 Post autor: Nessi »

JAko również użytkownik 21letniego civica. Uważam że za takie światła powinny być madaty min 5tyś.
Sorki, ale civikiem zrobiłem z 60tyś km na trasie Łódź - Piotrków Częsciowo zanim jeszcze oddana oatostradę. I takie egzemplarze aut, powodowały że ja NIC kompletnie nic nie widziałem. Również jak takie auto jechało z tyłu to musiałem głowe obnizyc tak bym nie widział nic w lusterkach. Przy złej pogogodzie gdy takie cos jechało z przeciwka to ostatnie 50-100m, jechałem na czuja nie mając kompletnie pojęcia czy równo jade i co sie dzieje. Kiedyś przyłapałem kolegę z takimi światłami (to były akurat ksenony) zarzekał sie że ma dobrze ustawione on dobrze widzi. Z jego perspektywy owszem sam widziałem jak to wygląda. Tez mogło mu sie wydawać że nie oślepia. Ale ja zawsze jak wyjeżdżałem z firmowego parkingu wiedziałem że to on i nie patrzyłem w lusterka wsteczne. Źle ustawione światła to nie jest problem własciciela tych lamp, to jest problem innych użytkowników. Dodam że w Zafirce A auta z takimi światłami mi aż tak bardoz nie przeszkadzały, były denerwujace ale nie az tak. W niskim aucie jest to 100% oślepanie kierowcy. Ryzykujemy że goś wjedzie nam na czołówke a gdy jedziemy za nim na 100% nie patrzy w lusterka wsteczne!!!! PAtrząc na filmiku na linię na płocie ja w homndzie w lusterkach wstecznych NIC bym nie widział.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2019, 14:23 przez Nessi, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira C - lift, CDTI 2.0 170KM, Wcześniej Zafira A 2.0 DTI

ciawron
Przeglądacz
Imię: Łukasz
Auto: Zafira B 2.0 Turbo Panorama
Oznaczenie silnika: Z20LER
#5 Post autor: ciawron »

Moim zdaniem nie ma znaczenia, jakie jest źródło światła, a ustawienie reflektora. Jeśli linia odcięcia i kąt są prawidłowe, to nie ma szans na oślepienie. Jeżdżę dużo zawodowo i jadąc Ducato, gdzie siedzę wysoko oślepiają mnie również zwykłe halogeny na żarówkach. Niektórym jedna lampa świeci w niebo a druga pod zderzak. Jeszcze inni bawią się lampami i ustawiają na 500m w przód, "bo on będzie lepiej widział". No on tak, tylko pozostali dostają po oczach. Akomodacja oka w nocy ma sporą zwłokę i łatwo sobie resztę dopisać. Jeśli masz dobry led a ilość lumenów ma zbliżoną do żarówki i sam słup światła jak i kąty ustawione, to co za problem? Ja mam właśnie w dostawczym LED H7 i jest ustawione jak być powinno z linią odcięcia. Zafirka z racji takiego a nie innego dostępu do żarówek też takie dostanie. Miałem już w trasie (w zimie) wątpliwą przyjemność wymiany żarówki. Całe nadkole z błota pośniegowego... a co za tym idzie kurtka po ramie też. Niestety jakiś ...... projektował ten patent i trzeba mieć na to rozwiązanie. Nie mam ledów walących lumenami, a takie zbliżone na diodach Philipsa. Zamysł jest taki, ze pożyją dłużej, niż zwykłe żarniki.

A mandaty powinni mieć nakładane ci, którzy świateł nie mają ustawionych - przynajmniej zatrzymać dowód do czasu ich ustawienia. Ksenonem i LEDem z nowych samochodów też nie raz dostałem po oczach. Więc?
Ostatnio zmieniony 24 lut 2019, 16:07 przez ciawron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
#6 Post autor: Pszczyna »

Niedawno znajomy zakupił Audi wraz ze światłami matrycowymi , nie-chcieli byście słyszeć jak bluzgał po jeździe we mgle

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”