pilot do zamka centralnego

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
darek71g

pilot do zamka centralnego

#1 Post autor: darek71g »

Witam.Miałem uszkodzony pilot od centalnego zamka (w kluczku),zlutowałem,wymieniłem baterię,kontrolka pilota świeci prawidłowo ale pilot nie zamyka i nie otwiera zamka.Prawdopodobnie trzeba sformatowć pilot,czy ktoś wie jak to zrobić.
ZAFIRA A 2.0 DI 1999r.

Awatar użytkownika
scaniairizar
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: scaniairizar »

Cześć.

Wkładasz kluczyk do stacyjki, zamykasz drzwi, przekręcasz na zapłon (tak, ażeby się zaświeciły kontrolki) i zamykasz samochód klikając na kluczyk. On się sam otworzy.
i ot cała historia z programowaniem kluczyka.
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!

progan

#3 Post autor: progan »

Witam.
Mój kluczyk działał dwa dni po odkupieniu samochodu. Na parkingu próbuję odblokować drzwi, a tu niespodzianka. Zamki nie działają, czerwona dioda na kluczyku miga podczas naciskania na przycisku, ale... czasami świeci dwie sekundy pomimo, że przycisk tylko krótko nacisnąłem. Wymieniłem baterię, ale nadal nie mogę otworzyć drzwi. Muszę dzisiaj sprawdzić, czy podany wyżej sposób zadziała i uda mi się uruchomić z powrotem kluczyk/pilot. A przy okazji, czy są osoby które miały też problemy po wymianie baterii?
Pozdrawiam.

TUX

#4 Post autor: TUX »

progan pisze:Muszę dzisiaj sprawdzić, czy podany wyżej sposób zadziała
zadziała! - sprawdzałem

progan

#5 Post autor: progan »

Witam.
Potwierdzam, kluczyk uruchomiony - bez problemu. Wychodzi więc na to, że po wymianie baterii, kluczyk należy ponownie dopisać. Taki urok.
Pozdrawiam.

Paweł

#6 Post autor: Paweł »

Witam,
Chyba nie zawsze po zmianie baterii trzeba kodować piloty. Ja mam problem z pilotami tego typu, że w obydwu był urwany uchwyt baterii. Po przylutowaniu jakiś czas działa i nie trzeba kodować.

Pozdrawiam

progan

#7 Post autor: progan »

Temat już opanowany - pisałem o tym także w tym poście.

Rozgrzeszony

#8 Post autor: Rozgrzeszony »

Podłączę się pod temat.
Bateryjka wymieniona w kluczyku, natomiast nadal muszę podejść max pół metra do samochodu żeby zadziałał.
Miał ktoś podobny problem?

Awatar użytkownika
Chrees
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XE
#9 Post autor: Chrees »

Ciesz się, że w ogóle działa. U mnie nie działa i ciągle odkładam wizytę u elektryka, bo coraz to inne rzeczy wychodzą...
Obrazek

bipower
Debiutant
Imię: Radek
Auto: ZAFIRA B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#10 Post autor: bipower »

Mam dziwny problem z pilotem centralnego zamka.Problem jest taki,że pilot/kluczyk centralnego zamka działa w dziwny sposób.Zazwyczaj nie działa przycisk zamykania,a samochód zamyka się i otwiera się jednym przyciskiem ,otwierania.Można to zrobić jednak tylko jeden raz ,tzn.przyciskiem otwierania zamknę i otworzę samochód i chcąc ponownie zamknąć ZB działa tylko otwieranie,migają kierunki dwa razy. ,Co jakiś czas pilot działa normalnie,ale zaraz potem ponownie działa c.zamek na jednym przycisku.Wykonując programowanie pilotów c.zamka nic się nie dzieje ,nie zamyka sie i otwiera się samochód,jak powinno być podczas tej procedury.Bateria wymieniona.Drugi kluczyk zazwyczaj działa normalnie,ale potrafi fiksować w ten sam sposób.
Jakieś pomysły ? OP-COM nie pokazuje żadnych błędów.

Awatar użytkownika
Spider89
Świeżak
Imię: Bartosz
Auto: Opel Zafira Selection&Jewel
Oznaczenie silnika: Z18XE
#11 Post autor: Spider89 »

Cześć!
Umarł mi pilot do centralnego. Oderwał się koszyczek z baterią i coś stało się z mikrostykami.
Chciałbym kupić pilota/wkład elektroniki do pilota i zaprogramować.
Czy mógłby mi ktoś podrzucić jakiś sklep w okolicach Sosnowca/Katowic gdzie mogę to ogarnąć?
Ew. coś sprawdzonego na allegro?
Myślę jeszcze czy nie podjechać do ASO, ale podejrzewam że skasują jak za zboże, a na maile nie odpisują.
O ile dobrze pamiętam to zaprogramowanie pilota to przy półzapłonie nacisnąć zamknięcie i się ustawia?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#12 Post autor: Tazz »

Pilot to na szrocie możesz nawet znaleźć za grosze tylko żeby częstotliwość się zgadzała, ale żeby kluczyk dodać do auta to już będzie op-com potrzebny i przełożyć pastylke od immo trzeba :) A nie lepiej dac do elektronika żeby uratować ori kluczyk? Na łąkach jest ogarnięty elektronik
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX

Awatar użytkownika
Spider89
Świeżak
#13 Post autor: Spider89 »

Ogarnięte już za pomocą kolegi z forum :-)
Dobrze wiedzieć o tych łąkach na przyszłość ;-)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2018, 21:57 przez Spider89, łącznie zmieniany 1 raz.

puniek_77
Imię: Krzysztof
Auto: Opel Zafira A 1.6
Model: NIC
Oznaczenie silnika: NIC
#14 Post autor: puniek_77 »

Witam.
Mam podobny problem z pilotem. Po zakupie auta stwierdziłem że jeden z pilotów nie działa, myślałem że to bateryjka lecz po jakimś czasie i po wymianie baterii pilot nadal nie działa pomimo prób przypisania kluczyka w stacyjce. Czy możecie przybliżyć mi temat "łąk"?
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Spider89
Świeżak
#15 Post autor: Spider89 »

Cześć! Ja finalnie kupiłem ori kluczyk od forumowicza. @Tazz pisząc o elektroniku na łąkach chyba myślał o tym miejscu: Braci Mieroszewskich A3-4, 41-219 Sosnowiec

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”