Ocynk

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
rebel

Ocynk

#1 Post autor: rebel »

Zaintrygowany tematem o Astrach i pojawiających się tam w zależności od wersji i roku ocynkach stawiam pytanie jak się sprawa ma z ocynkowaniem blach w Zośkach?
Czy w ZB to standart?
Jak w ZA to wygląda?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

W obu ocynk pełny to standard.

Od VB FL( chyba) poprzez AG (na pewno) wszystko idzie w pełni ocynkowane ;) Zośki też

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#3 Post autor: Harry200 »

Ja już Astrę z 98 wyprodukowaną w Niemczech miałem w pełnym ocynku,kolega młodszą wyprodukowaną w Polsce nie..

Woytas

#4 Post autor: Woytas »

Lorry pisze:wszystko idzie w pełni ocynkowane
dach chyba nie

Harry200
Zafiromaniak
#5 Post autor: Harry200 »

Woytas pisze:dach chyba nie
A skąd takie stwierdzenie ;)

Woytas

#6 Post autor: Woytas »

H,Łajszczak, tu się nie mądrze, napisałem "chyba", ale już się doszkoliłem...i ma.
Opel od 2000 roku cynkuje katodowo całość od zewnątrz, w profile wpuszcza się wosk polimerowy a spawy wykonuje z dodatkiem jakiegoś środka chemicznego
Do 2000 roku dach w Oplu nie był cynkowany, ba, wcześniej cynkowano tylko maskę, tył i boki do wysokości szyb :/

Harry200
Zafiromaniak
#7 Post autor: Harry200 »

Nie chodziło mi o "wymądrzanie się" miałem na myśli Twoje własne doświadczenia :lol: ale Twoja Zośka jest za młoda na takie ewentualności.Nie wiedziałem o tym jak Opel oszczędzał na ocynku.. :piwo:

rebel

#8 Post autor: rebel »

No właśnie się zastanawiałem co to znaczy pełny ocynk i jaki jest niepełny....
Dobrze że Zosie ocynkowane, ile ja się z rudą nawalczyłem w poprzednich pojazdach

Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

Lorry pisze: Od VB FL( chyba)
jak się szykowałem na vectre, pytałem o to na vectraklubie i stwierdzono, że 'nie'.

tico0

#10 Post autor: tico0 »

rebel pisze:Dobrze że Zosie ocynkowane, ile ja się z rudą nawalczyłem w poprzednich pojazdach
Obyś się nie zdziwił któregoś dnia..... ;) poczytaj dobrze.....

gwizdenson

#11 Post autor: gwizdenson »

Tico święte słowa,ocynk ocynkiem ale ruda i na to ma swoje sposoby.Widzę to na swojej masce po odpryskach.Te głębsze zaczynają się "pienić".Jak miałem peugeota ocynk.to jeździłem 5 lat z rysami ,które ktoś zrobił czymś ostrym na parkingu i nie działo się nic.W zosi ten ocynk chyba trochę cieńkawy.

hrafa

#12 Post autor: hrafa »

Panowie mam Zośkę z 2007 i takie odpryski od kamieni na masce i błotnikach i na tych odpryskach pojawiają się ogniska korozji czy by zoska nie posiadała ocynku?
Mam lwa 406 i tam na błotniku nie mam lakieru czysta blacha (po dzwonku) jeździłem całą zimę i nic się nie dzieje a tu młode autko i taka porażka

tico0

#13 Post autor: tico0 »

hrafa pisze:pojawiają się ogniska korozji czy by zoska nie posiadała ocynku?
Jak to u opla ocynk ocynkiem a ruda i tak działa.... ;) a jeśli masz autko z Gliwic to już nic więcej nie będę pisał..... :x

Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

Też mam zośkę z 2007 i już coraz więcej pęcherzy się pojawia zwłaszcza prawy bok i progi.
Znowu trzeba pojechać do serwisu - przecież jest gwarancja. Już tylną klapę mi robili.
Czyli ocynk w tych autach to pic na wodę.

Harry200
Zafiromaniak
#15 Post autor: Harry200 »

Ja wcześniej miałem Astrę produkowaną w Niemczech i jak sprzedawałem to żadnej rdzy nie widziałem a kolega miał pół roku młodszą z Gliwic to przy sprzedaży pełno purchelków,także tu też można szukać powodu..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”