Czym czyścić alufelgi
Moderator: Mariusz
Czym czyścić alufelgi
Witam
Co polecacie do czyszczenie alusów jeszcze mam je w garażu więc będzie wygodniej to zrobić
Pozdr
Co polecacie do czyszczenie alusów jeszcze mam je w garażu więc będzie wygodniej to zrobić
Pozdr
Ja czyszczę fele w taki sposób:
1. woda + szampon (dowolny, może być najtańszy z Tesco byle się pienił) + szczotka
2. spray turtle wax platinum - http://allegro.pl/turtle-wax-platinum-d ... 99622.html
3. płukanie wodą
4. pasta K2 do felg (polerka do błysku) - http://allegro.pl/k2-aluchrom-pasta-do- ... 82124.html
Po takich zabiegach felgi lśnią ślicznie wyżej wymienione produkty są tanie i bardzo dobrze się spisują
1. woda + szampon (dowolny, może być najtańszy z Tesco byle się pienił) + szczotka
2. spray turtle wax platinum - http://allegro.pl/turtle-wax-platinum-d ... 99622.html
3. płukanie wodą
4. pasta K2 do felg (polerka do błysku) - http://allegro.pl/k2-aluchrom-pasta-do- ... 82124.html
Po takich zabiegach felgi lśnią ślicznie wyżej wymienione produkty są tanie i bardzo dobrze się spisują
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
Zafira B 1.9 Z19DTH (chip V-Tech) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...
Nikt nie karze używać Ci tego na myjni, podjeżdżasz na stację, stoisz w kolejce, wychodzisz z auta spryskujesz felgi, za czas kiedy stoisz w kolejce preparat zdąży się już troszkę zaprzyjaźnić z tym ciężko usuwalnym brudem, wjeżdżasz i spłukujesz, nie ma problemu jak dla mnie, szybko i wygodnieDanzinger pisze: Nie wolno używać własnych środków na myjniach niestety
Hmmm w sumie jakoś nigdy mi nikt o to scen nie robił,a jeździłem z całym wiaderkiem,włączając mycie z rękawicą to z mikrofibry i szorowanie felg szczotką,a jak mnie by wygonił to pojadę na inną i tak do skutkuDanzinger pisze:Nie wolno używać własnych środków na myjniach niestetykubik_CDTi pisze:na myjnię samoobsługową,spryskać chemią do felg
kubik_CDTi, na myjni bezdotykowej? dobrze zrozumiałem? spłukujesz auto potem z swoim wiaderkiem i jakąś szczotką czyścił ten największy maras i potem zaś spłukujesz ? ludzie stoją i czekają aż Ty auto umyjesz ? Czy chodzi tutaj o myjnie bezdotykową która ma oprócz pistoletu pod ciśnieniem, także szczotkę która jest osobnym programem do mycia auta. ?
kubik_CDTi, wiesz że autko jeszcze umyte dodatkowo gąbką to jest sprawa oczywista że będzie lepiej umyte, niż samum karcherem, natomiast jeżeli mówimy o samych stacjach typowo BEZDOTYKOWYCH, NP BP, to wierz mi i myśl że każdy się ze mną zgodzi, że to nie w porządku do innych kierowców, słuchaj że się uwijasz spoko i wiem sam czasami widzę że myję moje auto szybciej na takiej myjni niż nie 1 osoba która przyjedzie tam Cinquecento czy Micra albo tego typu gabarytów pojazdem, natomiast jak sama nazwa mówi jest to Myjnia bezdotykowa, u mnie to nie przechodzi sam 2 gości wygoniłem z takiej myjni i musieli na nowo stanąć w kolejce bo prawie doszło do rękoczynu, z autem całym w pianie, jeżeli chce ktoś myć gąbką to od tego są myjnie automatyczne i przystosowane do tego myjnie z osobną szczotką. Nawet jak robimy to szybciej niż inny w człowieku buzuje, bo masz wrzucić monetę umyć i odjechać, a jak stoi przed Tobą 6 albo i 10 aut a widzisz gościa który wyciąga sobie gąbkę bo on chce se auto ładnie umyć to sory ale to brak szacunku i kultury moim zdaniem, Jest zapis Bezdotykowa to uszanuj to żę inni czekają za Tobą i stosują się do tego zapisu.
Sam kiedyś robiłem tak, bo mam BP blisko domu, podjechałem z swoim wiaderkiem i gąbką wjechałem na karcher, spłukałem tylko auto z brudu za 2 zł samą wodą wyjechałem z boku umyłem całe auto z moim szamponem, potem 2gi raz ustawiłem się w kolejce. Dla chcącego nic trudnego !! Szanuj Bliźniego swego.... Nie czyń 2 co Tobie ..... Powiem też szczerze że takie zachowanie i to chyba jakaś reguła narazie zostało u mnie zaobserwowane u Ludzi powyżej 40 roku życia - 1 gościa którego tak przegoniłem był ok 50 2gi natomiast ok 60, Wiek - czyni nas narodem aroganckim ? czy o co chodzi, bo mówi się że z roku na rok kolejne pokolenia są coraz gorsze, kiedyś tak nie było mówimy patrząc na zachowanie młodzieży, Ja mam dopiero 25 lat i nigdy jeszcze w taki sposób się nie zachowałem, bo wiem że jak ja bym stał w kolejce za 5, 7, 10 i ktoś zacznie to robić to też mi się to nie spodoba.
Więc wybacz, wrażliwy temat jak dla mnie, nie podzielam tego, musiałem się wypowiedzieć ;p i uważam że czas naprawdę Cię nie tłumaczy, zauważ że w momencie kiedy myjesz gąbką te auto nie masz wrzuconych 2zł i nie płacisz za to tylko zajmujesz myjnie kolejnemu chętnemu.
Sam kiedyś robiłem tak, bo mam BP blisko domu, podjechałem z swoim wiaderkiem i gąbką wjechałem na karcher, spłukałem tylko auto z brudu za 2 zł samą wodą wyjechałem z boku umyłem całe auto z moim szamponem, potem 2gi raz ustawiłem się w kolejce. Dla chcącego nic trudnego !! Szanuj Bliźniego swego.... Nie czyń 2 co Tobie ..... Powiem też szczerze że takie zachowanie i to chyba jakaś reguła narazie zostało u mnie zaobserwowane u Ludzi powyżej 40 roku życia - 1 gościa którego tak przegoniłem był ok 50 2gi natomiast ok 60, Wiek - czyni nas narodem aroganckim ? czy o co chodzi, bo mówi się że z roku na rok kolejne pokolenia są coraz gorsze, kiedyś tak nie było mówimy patrząc na zachowanie młodzieży, Ja mam dopiero 25 lat i nigdy jeszcze w taki sposób się nie zachowałem, bo wiem że jak ja bym stał w kolejce za 5, 7, 10 i ktoś zacznie to robić to też mi się to nie spodoba.
Więc wybacz, wrażliwy temat jak dla mnie, nie podzielam tego, musiałem się wypowiedzieć ;p i uważam że czas naprawdę Cię nie tłumaczy, zauważ że w momencie kiedy myjesz gąbką te auto nie masz wrzuconych 2zł i nie płacisz za to tylko zajmujesz myjnie kolejnemu chętnemu.
Jakby mi ktoś robił sceny o to,że przez 50s rozcieram pianę to bym go olał, a ktoś z obsługi,to nigdy więcej bym się tam nie pojawił.Wiadomo,że nie będę szorował 10szprychowych felg jak stoi za mną kilka aut(wtedy tylko psiknę chemią,a kończę w domu),wszystko w ramach zdrowego rozsądku.
Raz tylko i to nie uzasadnione, się do mnie jakiś koleżka spruł,bo ciąłem i usuwałem trybem z ciepłą wodą, zimą lód z dachu busa i sobie kulturalnie na drabince stałem,a jemu się śpieszyło.
Raz tylko i to nie uzasadnione, się do mnie jakiś koleżka spruł,bo ciąłem i usuwałem trybem z ciepłą wodą, zimą lód z dachu busa i sobie kulturalnie na drabince stałem,a jemu się śpieszyło.
Widzisz, jak by ktoś z obsługi ktoś zwrócił Ci uwagę, że masz przestać myć w ten sposób auto, to Ty miałbyś w tym momencie nieuzasadnione pretensje do tej osoby, zwróć uwagę na ważną kwestię, jest i regulamin i także duże znaki zabraniające mysia silnika oraz mycia ręcznego plus czasami mycia maszyn budowlanych i quadów sami mamy o wszystko pretensje że wszystko nam nie pasuje a my sami nie potrafimy przestrzegać prostych zasad, które obowiązują wszystkich,
Chłopaki 'z lekka' odbiegacie do tematu, jeśli już mówimy o regulaminie
Ja natomiast chciałem dodać, ze dziś zupełnie przypadkowo okryłem dość skuteczną metodę czyszczenia felg, otóż po umyciu autka (tylko woda i szampon bez wosku) zacząłem nakładać wosk w spray'u o taki: http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=465 i gdy skończyłem zdałem sobie sprawę, że felgi nie są zbytnio dobrze wyczyszczone, co więcej zapomniałem z garażu pasty K2 do felg, użyłem więc szmatki z mikrofibry która była mocno przesiąknięta woskiem i ku mojemu zdziwieniu wręcz idealnie wyczyściła zabrudzenia na felgach które pozostały po wstępnym myciu gąbką!
Ja natomiast chciałem dodać, ze dziś zupełnie przypadkowo okryłem dość skuteczną metodę czyszczenia felg, otóż po umyciu autka (tylko woda i szampon bez wosku) zacząłem nakładać wosk w spray'u o taki: http://www.meguiars.pl/shop/product_inf ... cts_id=465 i gdy skończyłem zdałem sobie sprawę, że felgi nie są zbytnio dobrze wyczyszczone, co więcej zapomniałem z garażu pasty K2 do felg, użyłem więc szmatki z mikrofibry która była mocno przesiąknięta woskiem i ku mojemu zdziwieniu wręcz idealnie wyczyściła zabrudzenia na felgach które pozostały po wstępnym myciu gąbką!
Astra G 1.6 X16SZR (w gazie) - sprzedana
...teraz japoniec...
...teraz japoniec...