czarne pudełko w 2.0 dti obok wlewu paliwa
Moderator: Mariusz
czarne pudełko w 2.0 dti obok wlewu paliwa
potrzebuje nazwe zbiorniczka (do Opla Zafiry diesel 2.0 DTi, znajduje się gdzieś koło tylnich kół. wlewa się tam płyn, ktory uzdatnia paliwo (chyba). prosze szybko o odpowiedz
Ostatnio zmieniony 21 paź 2009, 09:01 przez szymen12, łącznie zmieniany 1 raz.
a nie chodzi o chłodnicę paliwa? z tego co pamiętam to do silnika doprowadza się podgrzane paliwo i nadmiar jest kierowany do chłodnicy pod samochodem aby schłodzić. chyba że się mylę.
- scaniairizar
- Mieszkaniec
- Model:
ha. jest takie cos, tylko nie wiem wogole za co odpowiada. jak wyciagałem zbiornik to natknałem sie na takie czarne pudełko. z jednej strony wchodzą 2 przewody o grubosci moze 20 mm które są od zbiornika paliwa (jeden od góry wciskany, a drugi bezpośrednio do dekla na zbiorniku) natomiast z tego wynalazku wychodzi jeden przewód który podchodzi do wlewu.
nie mam zielonego pojęcia za co to pudełko odpowiada, wiem, ze są w nim 2 kuleczki ktore blokują chyba zapobiegają cofaniu sie zawartosci w strone wlewu, bo jak dmuchałem sprężarką to mi odbijało pistolet, a w drugą strone działało.
nie mam zielonego pojęcia za co to pudełko odpowiada, wiem, ze są w nim 2 kuleczki ktore blokują chyba zapobiegają cofaniu sie zawartosci w strone wlewu, bo jak dmuchałem sprężarką to mi odbijało pistolet, a w drugą strone działało.
2.0 dti '01 i 1.9cdti '10. opcline
it's forfit śwagier!
it's forfit śwagier!
Koledze chyba chodzi o ten specyfik, ktory jest w samochodach z DPF, a ktory trzeba uzupelniac co iles tam dziesiatek tysiecy kielometrow. Ma on za zadanie zmniejszanie temperatury spalania sadzy, tak aby filtr mogl poprawnie dzialac w normalnych warunkach pracy silnika.
W Zafirkach 2.0 i 2.2DTI nie ma DPF tak wiec nie grozi nam ten kosztowny dodatkowy wydatek.
W Zafirkach 2.0 i 2.2DTI nie ma DPF tak wiec nie grozi nam ten kosztowny dodatkowy wydatek.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
W Zafirkach występuje, ja mam chłodnicę paliwa.dejna pisze:jest taki zbiornik ale nie w Zafirze tylko w samochodach koncernu PSA, które mają FAP... generalnie w zafirach niema takiego wynalazku, chyba, że ktoś sobie sam coś zmodernizował...