[A/B] Spryskiwacze mgłowe od Opla Insigni.

To jest miejsce do prezentowania własnych modyfikacji w Zafirach - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Wiadomość
Autor
tico0

#106 Post autor: tico0 »

Woytas pisze:Co mam zrobić...wpakować jakaś blaszkę w tą poziomą szczelinę i ustawiać?...
Jak już ktoś wcześniej napisał WD40 i malutki płaski wkrętak delikatnie w dyszę ale uwaga na nią lub jak ja przymierzałem się do regulacji (a nie musiałem) to wymyśliłem że: WD40 i dopasowałem wkrętak do jednej szczeliny gdzie pasuje fabryczny klucz do regulacji i sądzę że powinno zadziałać, taki mój pomysł na regulację ;)

Woytas

#107 Post autor: Woytas »

David, super czekam na foto przyrządu.
tico0 pisze:WD40
to już przerabiałem i dysza stoi, a przy próbie użycia...powiedzmy większego "momentu"... czuję, że dalej stoi a zaczyna się poddawać to co nie trzeba

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#108 Post autor: MieHor »

Woytas, w pierwszym poście tego tematu właściwie masz wszystko czego potrzebujesz, a w pierwszym linku tego postu rysunek techniczny klucza do regulacji sprysków

David

#109 Post autor: David »

Woytas pisze:David, super czekam na foto przyrządu.
tico0 pisze:WD40
to już przerabiałem i dysza stoi, a przy próbie użycia...powiedzmy większego "momentu"... czuję, że dalej stoi a zaczyna się poddawać to co nie trzeba
Zgodnie z prośbą...
Obrazek Obrazek Obrazek
Wkładasz taki "klucz" w spryskiwacz i regulujesz, ja miałem taksamo jak Ty nie mogłem go ruszyć bezpośrednio do góry więc go wkręcałem i wykręcałem i tak sie podczas tego zabiegu wyregulował. :mrgreen:

Woytas

#110 Post autor: Woytas »

MieHor, dziękuję...mea culpa...wcześniej nie mogłem otworzyć tego linka...dodało mi imageshacka do podejrzanych witryn :/ (znaczy pewnie ktoś z domowników i dodał :P ) już się z tym uporałem. :piwo:

David, bardzo dziękuję za fotki...jednak prawdą jest, że najlepsze patenty są najbardziej banalne. :mrgreen: Działam
:piwo: :piwo:

Anony Mous

#111 Post autor: Anony Mous »

Właśnie dziś kupiłem dysze i w najbliższą sobotę zamierzam je założyć, mam nadzieję że nie będę miał dużych kłopotów z ich ewntualną regyulacją.
Do soboty zamierzam na wszelki wypadek wykonać "precyzyjne, nowatorskie" :mrgreen: urządzenie regulujące sterowane ręcznie :lol:

Anony Mous

#112 Post autor: Anony Mous »

Dopiero wczoraj znalazłem wolną chwilę i zabrałem się za wymianę dysz, cała operacja rzeczywiście jest banalnie prosta, najwięcej czasu zajęło mi usunięcie "starych", ale udało się bez żadnych strat je wymienić, teraz rozpocznę testy przy róznych prędkościach.
:)

Besiek

#113 Post autor: Besiek »

Z moich testów wynika iż od 0 do 150 km/h efekt spryskiwania zadowalający.

kamyk77

#114 Post autor: kamyk77 »

nawet szybciej jest SUPER. Testowane oczywiście na niemieckich autostradach :).

Dudikoff1974

#115 Post autor: Dudikoff1974 »

ja jutro swoje odbieram zobaczymy - miałem taki system wcześniej w C-Max i była super jazda ;) mam nadzieje że w Zośce też tak się będzie spisywać

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#116 Post autor: oki »

Tak wszyscy zachwalają te spryskiwacze ze zakupiłem dzisiaj na Radzyminskiej takie cudo i jutro zakładam.

kamyk77

#117 Post autor: kamyk77 »

Montuj montuj. Będziesz się potem zastanawiał jak te strumyki co miałeś wcześniej czyściły szybę. Moja żona jakoś oszczędzała na spryskiwaczach i skóra mi cierpła jak widziałem wycieraczki skrobiące szybę prawie na suchara. Teraz jest równomierna mgiełka na całej powierzchni szyby i wycieraczki wycierają, a nie skrobią. U mnie trzeba było trochę podnieść strumień - najlepiej przyrządem. ja swój zrobiłem ze starego klucza do szafy - chociaż na forum widziałem kilka innych patentów, włącznie z cieniutkim wkrętaczkiem włożonym w szczelinę.

sQcha

#118 Post autor: sQcha »

Czy to są TAKIE dysze?

TUX

#119 Post autor: TUX »

TAK

to jeszcze takich nie masz ??

:D

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#120 Post autor: oki »

Zamontowałem, czas montażu 3 min
Czas regulacji 40min hehe
Najpierw waliły pod wycieraczki po regulacji lały na dach, ogolnie jest super.
Dają nawet sobie radę przy 150 szkoda tylko ze nie są podgrzewane.

Przy okazji dłubnełem sobie w skrzynce bezpiecznikowej i dorobiłem programowany czas pracy wycieraczek tak jak miałem w felicji.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Własne modyfikacje”