Brak mocy 1.6 16v
Moderator: Sebu$
Brak mocy 1.6 16v
Witam wszystkich. zaczene od początku wczoraj jechałem na urlop i ok po przejechaniu 250 km z predkością 110-120 w 6 osób samochód zatracił moc obroty spadły do 2000 i nie chciało szybciej jechać. zatankowałem do pełna autko jest po wymianie filtrów i olejów jaka moze byc przyczyna nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu prosze o pomoc.
Witam
Czytam i faktycznie tak coraz więcej podobnych problemów się pojawia, niestety i u mnie . Silnik mam taki sam, przede wszystkim jest problem z odpaleniem po dłuższym postoju, wystarczy nawet kilka(-naście) minut a czasem zapala od razu (rzadko, u mechanika np. akurat zapaliła złośliwie ). Wydaje mi się, że to też zależy sporo od poziomu paliwa w baku, bo jak jest pełno to jedzie, ale już połowa i zaczynają się problemy, samochód traci moc (zwalnia do ok. 80km/h), jak doleję do pełna to da się jechać. Wyszukałem już, że to może być EGR, przepływomierz ale pytanie czy może przy tym szwankować pompa paliwa? Czy ona może się zepsuć w ten sposób, że stopniowo przestaje zasysać paliwo ("zapycha się")? Czy takie coś się raczej się psuje na zasadzie działa dobrze/nie działa wcale? A może coś z bakiem? Kontrolki mi żadne się nie zaświecają, z błędów miałem tylko coś z ABS-em...
Czytam i faktycznie tak coraz więcej podobnych problemów się pojawia, niestety i u mnie . Silnik mam taki sam, przede wszystkim jest problem z odpaleniem po dłuższym postoju, wystarczy nawet kilka(-naście) minut a czasem zapala od razu (rzadko, u mechanika np. akurat zapaliła złośliwie ). Wydaje mi się, że to też zależy sporo od poziomu paliwa w baku, bo jak jest pełno to jedzie, ale już połowa i zaczynają się problemy, samochód traci moc (zwalnia do ok. 80km/h), jak doleję do pełna to da się jechać. Wyszukałem już, że to może być EGR, przepływomierz ale pytanie czy może przy tym szwankować pompa paliwa? Czy ona może się zepsuć w ten sposób, że stopniowo przestaje zasysać paliwo ("zapycha się")? Czy takie coś się raczej się psuje na zasadzie działa dobrze/nie działa wcale? A może coś z bakiem? Kontrolki mi żadne się nie zaświecają, z błędów miałem tylko coś z ABS-em...
To akurat można by eksperymentalnie sprawdzić. Jak już zabraknie mocy w trasie trzeba by odkręcić korek wlewu paliwa i posłuchać czy zasysa powietrze.H,Łajszczak pisze:czyżby odpowietrzenie zbiornika paliwa
Nie wiem jak w zośce, ale w poprzednim samochodzie po dłuższej trasie jak odkręcałem korek wlewu to zasysało sporo powietrza, ale nie było to nigdy problemem i nie traciłem przez to mocy.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Kolego - tego nie da się normalnie czytać, już dwukrotnie zwracałem na pisownie i ortografię uwagę, nic sobie z tego nie robisz tym razemDarek.F pisze:witam mam maly problem mam zafire 16 .16v jak jest zimny silnik to ma kopa jak sie zagrzeje jest troche slaprzy czy wcisne pelen czy pul osioga takom samom prenkos swiece i cewke mam nowom morze ktos mi cos podpowie
Poza tym ten sam tekst piszesz już kolejny raz