Problemy związane z intercoolerem
Moderator: Sebu$
Spoko przepuszcza Ci turbo. Mam to samo. Oleju mi bierze 1 ltr na 10000 km. Można z tym jeździć ale obserwuj temat czy nie ubywa oleju za szybko.
P.S w oplu nie ma możliwości że Ci nie bierze oleju !!! To Opel ... musi brać a jak masz w rurze to bierze. na bank bo to olej a nie woda święcona. Pewnie masz już również zasyfiony EGR.
P.S w oplu nie ma możliwości że Ci nie bierze oleju !!! To Opel ... musi brać a jak masz w rurze to bierze. na bank bo to olej a nie woda święcona. Pewnie masz już również zasyfiony EGR.
-
- Bywalec
- Imię: Adrian
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Ściągnij tą rurę wyczyść z oleju następnie załóż i opaskę zaciśnij, minimalnie obok poprzedniego miejsca zaciśnięcia (około 1mm obok). Co do siły przykręcania - nie za mocno z wyczuciem. Ciężko określić siłę dokręcania bo opaska opasce nie równa, niemniej kręć do pierwszego "zgrzytnięcia". Prędzej ukręcisz "gwint" opaski niż zgnieciesz rurę.
Podepnę się pod temat. Czy takie czyszczenie intercoolera coś daje? Czy po takim czyszczeniu jest odczuwalna jakaś różnica w pracy silnika? Czy warto takie czyszczenie robić?H,Łajszczak pisze:Można,w poprzednim samochodzie czyściłem benzyną extrakcyjną później wydmuchałem powietrzem i był czyściutki..
Kolego H,Łajszczak, czy jak czyściłeś intercooler u siebie to dużo syfu w nim było?
witam panowie co sądzicie gdyby zamontować większy intecooler chodzi mi to po głowie od dłuższego czasu myślałem nad założeniem od jakiegoś scharana czy coś żeby był mniej więcej takiej wielkości jak chłodnica wody a chłodnice od klimy dosunąć bardziej do zderzaka.
zastanawia mnie tylko czy komputer niebędzie pokazywał błędów żadnych??.
PS. panowie jak sadzi mi olej przez EGR to może to świadczyć o zatkanym intercooleku??
zastanawia mnie tylko czy komputer niebędzie pokazywał błędów żadnych??.
PS. panowie jak sadzi mi olej przez EGR to może to świadczyć o zatkanym intercooleku??
- airbus
- Debiutant
- Imię: WojTEK
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: 20DTL
jarecki69 pisze:Jak wywala Ci olej przez EGR to raczej świadczy o tym ,że masz tam nieszczelność ale lepiej niech sie wypowiedza inni w tym temacie
mam ten sam problem zachlapana mam cala rure (na zewnatrz) za egr co idzie do intercoolera...Olej znajduje sie tez w rurze gumowej laczacej egr z intercoolerem...
mial ktos cos kiedys podobnego ??