rozrząd zafira a
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jeżeli potrzebujesz nr części tu jest odpowiedni temat:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=165
w którym już było o tym pisane.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=165
w którym już było o tym pisane.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Przeglądacz
- Model:
SKF ? Domyślałem się że padnie taka wskazówka.
Już nigdy nie kupię nic co ma oznaczenia skf, mam złe doświadczenia przy poprzednim aucie, musiałem rozbierać rozrząd i wymieniać jedną rolkę bo świszczała i to po przejechaniu 17 tysięcy.
Mam silnik z takim oznaczeniem Z18XE 20CU2987 i wszyscy w sklepach robią wielkie oczy co to za oznaczenie, ale mechanicy są zgodni że to zwykła zafira 92kw
bazyliszek72: wskazówka na pompę, rozumiem że to jakiś żart ?
Już nigdy nie kupię nic co ma oznaczenia skf, mam złe doświadczenia przy poprzednim aucie, musiałem rozbierać rozrząd i wymieniać jedną rolkę bo świszczała i to po przejechaniu 17 tysięcy.
Mam silnik z takim oznaczeniem Z18XE 20CU2987 i wszyscy w sklepach robią wielkie oczy co to za oznaczenie, ale mechanicy są zgodni że to zwykła zafira 92kw
bazyliszek72: wskazówka na pompę, rozumiem że to jakiś żart ?
- czekker
- Przeglądacz
- Imię: Grzechu
- Auto: Subaru Outback 3.0R (H6)
- Model: OBK
- Oznaczenie silnika: EZ30D-2gen
dzisiaj wymieniłem w mojej..
zapłaciłem w sumie 680:
+ wymiana rozrządu i pompy wody (komplet firmy INA)
+ wymiana świec (Bosch)
+ wymiana oleju i filtra (miałem własny GM Dexos2 15W-30 i Filtron - niewliczone w powyższą cenę)
+ robocizna
kolejna wymiana rozrządu i świec zalecona za 60kkm.
zapłaciłem w sumie 680:
+ wymiana rozrządu i pompy wody (komplet firmy INA)
+ wymiana świec (Bosch)
+ wymiana oleju i filtra (miałem własny GM Dexos2 15W-30 i Filtron - niewliczone w powyższą cenę)
+ robocizna
kolejna wymiana rozrządu i świec zalecona za 60kkm.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
szymonkow1979 pisze:Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum chciałbym sie przywitać
Po wymianie rozrządu Zafira 1.6 i ustawieniu wszystkiego według instrukcji zaobserwowałem prace napinacza i po odpaleniu silnika wskaźnik pracuje na NEW.Po wyłączeniu silnika nieraz wskaźnik zatrzymuje sie po za NEW a zaraz po włączeniu silnika wskźnik wskakuje na NEW.
A teraz chciałbym się dowiedzieć czy ktoś przyglądał sie pracy napinacza rozrządu i czy to co zaobserwowałem to normalne.Jeżeli źle wpisałem temat to przepraszam
Dziękuje
Wstępnie napinamy napinacz - strzałka napinacza na środek skali napinacza. Wykonujemy 2-3 obroty wału korbowego aby pasek się ułożył i sprawdzamy cechę napinacza - jeśli mieści się w skali to ok, jeśli nie, to luzujemy, napinamy i dociągamy zgodnie ze wskazaniem
http://www.intercars.com.pl/pliki/File/ ... h%20GM.pdf
Temat o rozrzadzie na forum
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
A tu mozesz sie przywitac
http://www.zafiraklub.pl/viewforum.php?f=42
Ostatnio zmieniony 27 lip 2014, 18:07 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozwólcie że troszkę się podepnę do tematu.
Chodzi mi właśnie o wymianę rozrządu w Zafira A Z18XE 125 KM automat. Pytałem mechanika (warsztat specjalizuje się tylko w oplach i volvo - nie ASO) to powiedział że w książce jest co 120 tys. km - jednak mechanik stwierdził z doświadczenia że rzadko który rozrząd w Zafirze tyle wytrzyma i zalecił wymianę po 60 tys i potem znowu po 60. Faktycznie sprawdziłem również w tej książce sam naprawiam i jest że po 120.
Co o tym myślicie, co ile wymieniacie u Siebie?
Chodzi mi właśnie o wymianę rozrządu w Zafira A Z18XE 125 KM automat. Pytałem mechanika (warsztat specjalizuje się tylko w oplach i volvo - nie ASO) to powiedział że w książce jest co 120 tys. km - jednak mechanik stwierdził z doświadczenia że rzadko który rozrząd w Zafirze tyle wytrzyma i zalecił wymianę po 60 tys i potem znowu po 60. Faktycznie sprawdziłem również w tej książce sam naprawiam i jest że po 120.
Co o tym myślicie, co ile wymieniacie u Siebie?
Ostatnio zmieniony 14 sie 2014, 15:06 przez darek_sc, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Mozesz smialo myslec o wymianie oczywiscie razem z pompa wodydarek_sc pisze:Ja mam auto z przebiegiem 56000 więc będę musiał pomyśleć o tym. Nie będę czekał chyba do 90 tys,MARCEL! pisze:Lepiej co 60 000 km. Ja u siebie w książce mam, że pierwsza wymiana po 90 000, każda następna co 60 000 km.
Wymieniać razem z pompą wody, czy sam rozrząd?