Bierze olej. Poza tym ładnie chodzi. Działać?
Moderator: Sebu$
Ja jeżdżę do 120 km/h bo cały samochód pełen dzieciów wożę i całą przestrzeń bagażową pełną bagaży też.janekW67 pisze:Z mojego doświadczenia(a jeżdżę tylko Oplami) wynika,że przy dużych prędkościach,powyżej 140 km/h, silniki Opla są olejożerne i zużyciem oleju na poziomie 0,6-1l/1000km, bym się nie przejmował.
Omegą jeździłem sporo szybciej , oleju mi nie brał więcej przy większych prędkościach ale to ośmiozaworówka była.
Witam,
Gdzieś czytałem,że trzeba dopasować producenta oleju do rodzaju silnika. U mnie o dziwo to zadziałało. Jeździłem na Mobil1- 10W40 i brał mi 0,6 litra od wymiany do wymiany. I teraz najlepsze: Kolega polecił mi Valvoline Dura Blend 10W40 i na 10 tysi dolewam nie więcej niż szklankę oleju. Zalewam tym olejem już piąty raz i naprawdę kanister 4 Litry wystarcza na wyminę i dolewkę i jeszcze zostaje !
Wypróbujcie sami.
Gdzieś czytałem,że trzeba dopasować producenta oleju do rodzaju silnika. U mnie o dziwo to zadziałało. Jeździłem na Mobil1- 10W40 i brał mi 0,6 litra od wymiany do wymiany. I teraz najlepsze: Kolega polecił mi Valvoline Dura Blend 10W40 i na 10 tysi dolewam nie więcej niż szklankę oleju. Zalewam tym olejem już piąty raz i naprawdę kanister 4 Litry wystarcza na wyminę i dolewkę i jeszcze zostaje !
Wypróbujcie sami.
sm
-
- Debiutant
- Imię: Emil
- Auto: Zafira A 1.8 Comfort
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Teraz to mnie zagłeś... Bo ja leje identyczny olej, mobil1 10w40 i wyszło mi 0.4 litra na tysiak, a nie ma dymu czy kapania... Po swietach wstawiam auto do mechanika, bo sobie poszarpuje podczas jazdy i niech wymieni olej, zobaczymy, no juz wiecej chapać chyba nie bedzie...sm pisze:Witam,
Wypróbujcie sami.
- szumacher
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira A1.8
zgadzam się z kolegą, jadąc na urlop na trasie 500 km chciałem zoche przegonić zjadła mi 0,5l oleju a mam GM na powrót dokupiłem litra dolałem do poziomu i reszta do bagażnika na potem , po powrocie i spokojniejszej jęździe stan na bagnecie bez zmian obecnie już po dolewce zrobione ok2000km i stan jaki był taki jest a miałem zmieniać olej na inny narazie zostawie bo jeszcze w bagażniku jest na dolewkę :>janekW67 pisze:Z mojego doświadczenia(a jeżdżę tylko Oplami) wynika,że przy dużych prędkościach,powyżej 140 km/h, silniki Opla są olejożerne i zużyciem oleju na poziomie 0,6-1l/1000km, bym się nie przejmował.
Potwierdzam. Moja 1,8 PB/LPG też brała sporo oleju, zastanawiałem się już nad sprzedażą auta - ale po wymianie oleju na jakiś Castrol półsyntetyczny praktycznie od wymiany do wymiany nie muszę dolewać. Spada poziom ale nie na tyle żeby dobiło do minimum.
Kolega kupił Vectrę C OPC i paliła mu więcej oleju niż Trabant. Po odpaleniu miał niebieską chmurę za sobą, nawet miał robić głowicę. I co? po wymianie oleju na półsyntetyk GM wszystkie objawy ustąpiły. Nie dymi, olej spala jak "normalne" auto.
Nie twierdzę, że zawsze to pomaga i na zjechany silnik, ale jeżeli nie wiemy na jakim oleju auto wcześniej jeździło to warto spróbować.
Kolega kupił Vectrę C OPC i paliła mu więcej oleju niż Trabant. Po odpaleniu miał niebieską chmurę za sobą, nawet miał robić głowicę. I co? po wymianie oleju na półsyntetyk GM wszystkie objawy ustąpiły. Nie dymi, olej spala jak "normalne" auto.
Nie twierdzę, że zawsze to pomaga i na zjechany silnik, ale jeżeli nie wiemy na jakim oleju auto wcześniej jeździło to warto spróbować.
-
- Debiutant
- Imię: Emil
- Auto: Zafira A 1.8 Comfort
Zgodze sie z Kolega wyżej, ale jak mi poszlo prawie 4.5l oleju na 11 tysiecy km, to raczej nie mam co wymieniac. Przy przebiegach jakm robie od niedawna, jakies 3kkm miesiecznie to kruca fuks troche mi pochla tego oleju, a auta nie dziduję na autostradzie, max 120km/h i jezdze w zasadzie sam... Trzeba sie udac na konsultacje do mechanika, coz tym zrobic.
- rafi7404
- Mieszkaniec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ja myślę,że wizyta u mechanika jest dobrym pomysłem. Nie zdziwiłbym się jak głowica będzie do robienia. Przy takich dolewkach to nie musisz wymieniać oleju. Wystarczy sam filtr.Emilson pisze:Zgodze sie z Kolega wyżej, ale jak mi poszlo prawie 4.5l oleju na 11 tysiecy km, to raczej nie mam co wymieniac. Przy przebiegach jakm robie od niedawna, jakies 3kkm miesiecznie to kruca fuks troche mi pochla tego oleju, a auta nie dziduję na autostradzie, max 120km/h i jezdze w zasadzie sam... Trzeba sie udac na konsultacje do mechanika, coz tym zrobic.
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Ja leje Valvoline Max Life 10w40 i na 15000km dolewam max 200-300ml.
Olej dedykowany do silników powyżej 100.000km
a sam producent zaleca wymianę w moim przypadku co 30000km strona producenta trzeba podać tylko swoje auto
a sam producent zaleca wymianę w moim przypadku co 30000km strona producenta trzeba podać tylko swoje auto
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2014, 21:50 przez chabretti, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Krzysiek, ale Ty masz diesla, a tu jest benzyna - to troszkę inna bajkachabretti pisze:Ja leje Valvoline Max Life 10w40 i na 15000km dolewam max 200-300ml.
a sam producent zaleca wymianę w moim przypadku co 30000km strona producenta
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.