Zaślepienie odłączenie zaworu EGR Zafira 1.6 16V Eco Tec
Moderator: Sebu$
Zaślepienie odłączenie zaworu EGR Zafira 1.6 16V Eco Tec
Witam po tym jak autko zaczęło i przerywać pojechałem na kompa który pokazał zawór EGR zawór zstał wyczyszczony bąd znikną auto zaczęło dalej przerywać i błąd ie pojawił ponownie.
Moje pytanie jest takie czy kupować nowy zawór czy da zaślepić go. Jak wpływa to na prace silnika i najważniejsze jak to zaslepić.
Na dzień dzisiejszy nie uśmiecha mi sie wydawać kilkuset złotych.
Silnik 1.6 16V 101 Koni Eco Tec
Moje pytanie jest takie czy kupować nowy zawór czy da zaślepić go. Jak wpływa to na prace silnika i najważniejsze jak to zaslepić.
Na dzień dzisiejszy nie uśmiecha mi sie wydawać kilkuset złotych.
Silnik 1.6 16V 101 Koni Eco Tec
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Jeżeli masz taki:maniott pisze: Na dzień dzisiejszy nie uśmiecha mi sie wydawać kilkuset złotych.
to on na znanych portalach aukcyjnych kosztuje ok 180 zł...
Ja przy takich cenach nawet bym nie zastanawiał nad kupnem nowego i nie kombinował ze starym.
Do mojego EGR kosztuje ok 1000 zł.. To tak dla przykładu ceny
ORYG ZAWÓR EGR VECTRA A B ZAFIRA I 1.4 1.6 16V
Ostatnio zmieniony 03 lut 2015, 16:42 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Mateusz nie ma czegoś takiego jak pomoc na chwilę, jeśli EGR masz uszkodzony.maniott pisze:Dziękuje za link skorzystam pewnie ale na dzien dzisiejszy gdy autem robie po 200-300 km dziennie jest mi potrzebna pomoc doraźna żeby działało na chwilę .
Na chwilę pomoże Ci jego rozbieranie i czyszczenie.
Uważam, że szkoda Twoich nerwów i czasu. Zamów kurierem, będziesz czekał 1 dzień na przesyłkę..
Wyczyściłem podziałało 50 km jest taka opcja ze jutro musze pojechać w trase która ma na oko 250 km w jedną stronę i nie wiem czy wrócę tego dnia do domu a ut pożyczać nie lubię. Powiedziano mi na warsztacie ze po przeczyszczeniu moze działać nie musi ewentualnie można to zaślepić rzeczywiście przeczytałem na internecie ze takie rzeczy robią. Jutro o 10 mam wyjazd o 8 jadę na warsztat skoro facet mówił ze można zaślepić to myślę ze sie zna ale szukałem pomocy na forum jak by ktoś to robił już.
Na innych forach przeczytałem ze zaślepienie tego gówienka powoduje nieznaczny spadek spalania i auto jest mniej zamulone i tu tez chciałem zasięgnąć opinii czy ktoś to robił ...
Oczywiście skorzystam z tego linku bo cena 180 nie jest jakas wygórowana w porwaniu do tego co powiedzieli mi w sklepie
Na innych forach przeczytałem ze zaślepienie tego gówienka powoduje nieznaczny spadek spalania i auto jest mniej zamulone i tu tez chciałem zasięgnąć opinii czy ktoś to robił ...
Oczywiście skorzystam z tego linku bo cena 180 nie jest jakas wygórowana w porwaniu do tego co powiedzieli mi w sklepie
Udałem się dziś na warsztat po wczorajszym nocny prześledzeniu internetu.
Auto zostało przywrócone do życia nie przerywa jedzie normalnie a nawet żwawiej sie zbiera.
Zawór EGR został zaślepiony za pomocą podkładki która mój mechanik wyciął z blachy na zwór zwykłej podkładki po czy wszystko zostało skręcone. Wcześniej skasowaliśmy błąd EGR który pojawił sie po wczorajszym czyszczeniu jeszcze raz i zrobiłem szybkie 20 km testowe.
Wszystko jak na razie działa a uto jest w trasie wiec jedzie
Dla bardziej leniwych na allegro można kupić gotowe zaślepki pod EGR
Auto zostało przywrócone do życia nie przerywa jedzie normalnie a nawet żwawiej sie zbiera.
Zawór EGR został zaślepiony za pomocą podkładki która mój mechanik wyciął z blachy na zwór zwykłej podkładki po czy wszystko zostało skręcone. Wcześniej skasowaliśmy błąd EGR który pojawił sie po wczorajszym czyszczeniu jeszcze raz i zrobiłem szybkie 20 km testowe.
Wszystko jak na razie działa a uto jest w trasie wiec jedzie
Dla bardziej leniwych na allegro można kupić gotowe zaślepki pod EGR
czy po zaślepieniu EGR w X18XE1 kostka musi być też odłączona i sobie lużno wisi? I czy takie zaślepienie bądż odłączenie całkowite będzie miało wpływ na silnik i pracę silnika?