Witam
Mam wyciek oleju w mojej Zosi . Generalnie zlokalizowałem gdzie, skąd i itp. Znajduje się na misce olejowej, tej dolnej, a leje się z czujnika ciśnienia oleju. Moje pytanie, czy da się wymienić oring lub oringi( nie wiem czy jest 1 czy 2)w czujniku bez demontażu miski? I od razu drugie pytanie, jak się nie da, to czy jest tam uszczelka na misce, czy sam silikon??
Wyciek Oleju Z20LET
Moderator: Sebu$
- michaslipknot
- Debiutant
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20let
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Jest uszczelka:
55354477 - nr części
652581 - nr katalogowy
USZCZELKA, MISKA OLEJOWA
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... i-1-1-0629
55354477 - nr części
652581 - nr katalogowy
USZCZELKA, MISKA OLEJOWA
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... i-1-1-0629
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ten wyciek masz z czujnika poziomu(a nie ciśnienia)oleju. Do wymiany,miskę niestety trzeba zdjąć.michaslipknot pisze:Witam
Mam wyciek oleju w mojej Zosi . Generalnie zlokalizowałem gdzie, skąd i itp. Znajduje się na misce olejowej, tej dolnej, a leje się z czujnika ciśnienia oleju. Moje pytanie, czy da się wymienić oring lub oringi( nie wiem czy jest 1 czy 2)w czujniku bez demontażu miski? I od razu drugie pytanie, jak się nie da, to czy jest tam uszczelka na misce, czy sam silikon??
Oczywiście!
- michaslipknot
- Debiutant
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20let
Jest uszczelka w misce, najlepiej wymieniać razem ze śrubami, dokręcać nie na siłę, a odpowiednim momentem 8Nm. Sam element to czujnik minimalny poziomu oleju, nr. 90379288. U mnie to wygląda tak jak na zdjęciu:
Nie leci tak bardzo. Poczekam do wymiany oleju(Szkoda że nie widziałem tego wcześniej, bo olej wymieniałem jakiś miesiąc temu ).
Nie leci tak bardzo. Poczekam do wymiany oleju(Szkoda że nie widziałem tego wcześniej, bo olej wymieniałem jakiś miesiąc temu ).