Wyciekający olej z pod korka wlewu oleju
Moderator: Sebu$
Wyciekający olej z pod korka wlewu oleju
Witam.
Od niedawna jestem użytkownikiem zośki z silnikiem 2,0 dti i zauważyłem ,że z pod korka wlewu oleju przedostaje się olej - korek wydaje się w porządku. A jak go odkręcę przy zapalonym silniku to chlapie olejem czy tak ma być proszę o radę
Od niedawna jestem użytkownikiem zośki z silnikiem 2,0 dti i zauważyłem ,że z pod korka wlewu oleju przedostaje się olej - korek wydaje się w porządku. A jak go odkręcę przy zapalonym silniku to chlapie olejem czy tak ma być proszę o radę
Na pewno uszczelka pod korkiem, albo źle dokręcony. Chlapanie olejem normalne, wałek rozrządu musi być smarowany, chyba ze to jest takie wielkie chlapanie. Czy nie wydostaje się tamtędy dym spalinowy w większych ilościach. Spróbuj zatkać wlew dłonią albo czystym ręcznikiem i zobacz co się będzie działo, jeśli ciśnienie będzie bardzo duże, oznacza to przedostawanie się ciśnienia z komory spalania do górnej części głowicy.
Przy tym silniku to normalne bo wałek jest na widoku . VW w jednostce 1.9D ma inną budowę pokrywy zaworów (dodatkowa wewnętrzna blacha ) i tam wałka nie widać olejem przy otwartym korku nie chlapie ,a czy dymi tak. Więc jak już koledzy pisali zacznij od uszczelkikantor1 pisze:A jak go odkręcę przy zapalonym silniku to chlapie olejem
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Dokładnie to ująłeś - wydaje się.kantor1 pisze:że z pod korka wlewu oleju przedostaje się olej - korek wydaje się w porządku
Wymień korek i po kłopocie, korki też się zużywają.