swap
Moderator: Sebu$
swap
Witam mam pytanie odnoszące się swapa w zafirze. W moje zafirze zakończył żywot silnik (2.0DTI).Trafiła mi się możliwość kupna powypadkowej zafiry z silnikiem 2.2DTI. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość przełożenie silnika. A jeśli tak jak wiele trzeba przerabiać.
Podejrzewam ,że za wiele problemów z tym nie powinienes mieć. Elektryka pewnie ta sama , mocowanie na łapach to samo . Generalnie to jest ten sam silnik tylko o zwiększonej pojemności a zatem pewna modyfikacja ale chyba nie będzie mieć wpływu na podłączenie w miejsce 2.0 Dti. To moje zdanie ale niech nie wypowiedzą fachmani , których tu nie brakuje
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Ja bym przekładał silnik z osprzętem (sprężarka, przepływomierz, pompa z komputerem) oraz wiązką elektryczną. Ten silnik różni się podobno turbiną (zmienna geometria), ale nie wiem czy tylko w VC i Signum tak było czy również w ZA.marcinb1928 pisze:Witam mam pytanie odnoszące się swapa w zafirze. W moje zafirze zakończył żywot silnik (2.0DTI).Trafiła mi się możliwość kupna powypadkowej zafiry z silnikiem 2.2DTI. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość przełożenie silnika. A jeśli tak jak wiele trzeba przerabiać.
Janusz
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Osobiście gdy bym miał możliwość kupienia rozbitej(oczywiście w odpowiednich pieniążkach) i miał wszystkie części to bym przekładał. Fakt może być że pracy będzie więcej niż podczas przekładki na identyczny ale to jest ciężko mi dokładnie określić bo takiej przekładki jeszcze nie robiłem i przez to ciężko jest określić czy wszystko będzie pasować jeśli chodzi o instalacje elek. bo raczej reszta powinna podejść bez problemu.