Jak podłączyć przewody podciśnieniowe do eletrozaworu zafira
Moderator: Sebu$
Jak podłączyć przewody podciśnieniowe do eletrozaworu zafira
Witam wszystkich. Szwankował mi elektrozawór przy 120 przechodził w tryb awaryjny błąd (przeładowanie silnika), więc postanowiłem kupić drugi, po zamontowaniu cały czas świeci się kontrolka silnika i obroty tylko 3 tys. więc zmieniłem na stary i to samo! - może źle podłączyłem przewody już sam nie wiem, może mi ktoś podesłać jak podłączyć przewody podciśnieniowe do elektrozaworu tego za filtrem powietrza, są dwa wejścia i jeszcze u mnie u góry jest jeden mały elektrozawór za tym większym za akumulatorem i też są dwa wejścia, najlepiej prosił bym o rysunek lub zdjęcie.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2010, 18:23 przez luis105, łącznie zmieniany 1 raz.
Same zaworki sprawdzam tak ze pod styki pradowe podlanczam napiecie(moze tez byc bateria 9v)pod napieciem zaworek powinien byc zamkniety(pociagajac powietrze przez wejscie "vac"mozliwe jest tylko przejscie przez kruciec "out" kiedy palcem przydkamy ten kruciec to zazsanie powietrza powinno byc niemozliwe)kiedy napiecie odleczymy zaworek sie otwiera i powietrze moze do zaworka wchodzic tez tym dolnym kruccem z filterkiem(dopowietrzanie zaworka)a wiec praca zaworka polega na zamykaniu i otwieraniu dopowietrzania.Szczelnosc za zaworkiem sprawdzam podlanczajac przewody podcisnienia "na krotko "tzn.przewody z kruccow "vac"i "aut" lacze razem wtedy podcisnienie omija elektrozaworeki leci prosto np. do sterowania turbiny(ciegno powinno zostac zazsane i przesunac do oporu w lewo uniemozliwiajac poruszanie tym ciegnem) to samo zEGR i klapkami zawirowan.wtedy widac czy systemy dzialaja.Kazdy obwod sprawdzam osobno czyli podcisnieni leci wtedy tylko na ten obwod eliminujac w ten sposob wplyw nieszczelnosci z innego obiegu.Ale najpierw czeba sie upewnic cy pompa vacum dziala prawidlowo(min-0.6)Te wezyki pomiedzy pompom vacum a eleektrozaworkami sprawdzam odinajac obydwa konce jeden zaslepiam palcem a w drogi dmucham w ten sposub mozna wykryc najmniejsza nieszczelnosc .to tyle co do darmowego testoeania systemu podcisnienia mysle ze komus sie przyda.