Zafira 1.8 16v
Moderator: Sebu$
Zafira 1.8 16v
Witam mam problem z moją Zafirą a dokładnie przy odpaleniu na zimnym silniku szarpie i obroty spadają praktycznie do zera że prawie gaśnie. Wymienione zostały świece, cewka, wyczyszczona przepustnica i EGR. Została jeszcze do wymiany sonda ale aż się boję że to też nie pomoże. W trakcie jazdy wyświetla zawór na żółto i przechodzi w tryb awaryjny potrafi nawet zgasnąć przy 80 km/h. Nie wiem jakim cudem świece są zalewane olejem. Proszę o pomoc jakąś radę czy ktoś tak miał bo mi już ręce opadają 😢
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
U mnie na zimnym objawy sa podobne. Trwa to kilkadziesiąt sekund i pozniej rusza normalnie. Gasnac mi nie gasnie. Wczoraj odlaczylem przeplywomierz i na zimnym rusza juz normalnie. Proponuje Ci rowniez sprobowacMalwina pisze:Witam mam problem z moją Zafirą a dokładnie przy odpaleniu na zimnym silniku szarpie i obroty spadają praktycznie do zera że prawie gaśnie. Wymienione zostały świece, cewka, wyczyszczona przepustnica i EGR. Została jeszcze do wymiany sonda ale aż się boję że to też nie pomoże. W trakcie jazdy wyświetla zawór na żółto i przechodzi w tryb awaryjny potrafi nawet zgasnąć przy 80 km/h. Nie wiem jakim cudem świece są zalewane olejem. Proszę o pomoc jakąś radę czy ktoś tak miał bo mi już ręce opadają 😢
jezeli sonda walnieta to najprawdopodobniej pierwsza bo druga jest tylko kontrolna i nawet uszkodzona nie ma wplywu na prace silnika.
EDIT
poza tym na komputerze ci pokaze ktora bo obwod 1przed katem obwod 2 blad za katem
EDIT
jak gasnie przy 80kmh to proponuje jeszcze zdjac pokrywe rozrzadu bo tam jest czujnik polozenia walka rozrzadu i sa tam kabelki z ktorych lubi sie izolacja wykruszyc i moze tam jest jakies zwarcie. warto sprawdzic
Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
EDIT
poza tym na komputerze ci pokaze ktora bo obwod 1przed katem obwod 2 blad za katem
EDIT
jak gasnie przy 80kmh to proponuje jeszcze zdjac pokrywe rozrzadu bo tam jest czujnik polozenia walka rozrzadu i sa tam kabelki z ktorych lubi sie izolacja wykruszyc i moze tam jest jakies zwarcie. warto sprawdzic
Posty pisane w krótkim odstępie czasu edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2016, 19:14 przez stepek122, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Jeżeli świece są upaprane w oleju (ale musi to być na 100% olej a nie niespalona benzyna), to do komory spalania dostaje się olej.Malwina pisze:(..)Nie wiem jakim cudem świece są zalewane olejem. Proszę o pomoc jakąś radę czy ktoś tak miał bo mi już ręce opadają 😢
1. Przez odmę skrzyni korbowej
2. Przez walnięty uszczelniacz zaworu i wyrąbaną prowadnicę
3. Przez uszkodzoną uszczelkę pod głowicą
Żaden błąd sondy lambda nie spowoduje zalania świec olejem - co najwyżej benzyną
Janusz
Miałem podobne objawy w Suzuki Swifcie 1,3. Padł któryś uszczelniacz na zaworze, po odpaleniu trochę się krztusił, puszczał dymka i brał olej. Wymieniłem samodzielnie wszystkie uszczelniacze i od tamtej pory spokój. Uszczelniacze po 130 tys km przebiegu były twarde jak z plastiku w porównaniu z nowymi.
Wita mam problem z zafirą usterka wystąpiła nagle, po odczytaniu błędów ze sterownika silnika P1600 - wymienić lub przeprogramować, czy spotkaliście się z taką usterką. Jeszcze co zaobserwowałem to jak włączę zapłon po jeździe gdy silnik jest rozgrzany miga mi kontrolka silnika wraz z kontrolką kluczyka 7 razy i już wiem że będzie problem.