z20let 192km/200km- jak odróżnić?
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
nie wiem, który slnik jest w mojej zafirce i mam pytanie jak odróznic z20let-192km od z20let-200km? z góry dzięki za odp.
zacznijmy od tego, że różnica między 192 a 200 koni w Z20LET jest czysto kosmetyczna i różnicy w osiągach niema żadnej...
192kM były montowane od 2001 do 11.2002 roku, więc najprawdopodobniej masz wersje 200kM...
Jeżeli chcesz jakiegoś potwierdzenia namacalnego w Twojej Zafirce to powinieneś mieć:
chromowane obwódki zegarów, metalowe nakładki na pedały, tylna kanapa - każde oparcie regulowane oddzielnie i klejona tylna szyba (bez uszczelki dookoła).. (wersja po FL)
no i pochwal sie Swoją OPC w dziale Moja Zafira...
192kM były montowane od 2001 do 11.2002 roku, więc najprawdopodobniej masz wersje 200kM...
Jeżeli chcesz jakiegoś potwierdzenia namacalnego w Twojej Zafirce to powinieneś mieć:
chromowane obwódki zegarów, metalowe nakładki na pedały, tylna kanapa - każde oparcie regulowane oddzielnie i klejona tylna szyba (bez uszczelki dookoła).. (wersja po FL)
no i pochwal sie Swoją OPC w dziale Moja Zafira...
-
- Przeglądacz
- Imię: Przemek
- Auto: Zafira A OPC
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
pochwalę się pochwalę. jestem na etapie przygotowania auta do eksploatacji: rozrząd, LPG , świeczki etc. jak zacznę śmigać to zaprezentuję autko. moje wątpliwości wynikają z faktu ,że katalogi podają np. inne świeczki dla wersji 192km i 200km. mam wrażenie że jak oglądałem różne zafiry opc to nieco inne były turbiny. starsze /roczniki 2002/ nie miały elektrozaworu na turbinie / na zimnej stronie/.
do silników Z20LET wsadzali turbinki K04 - różnice w zamontowanych turbinach mogły wynikać z zamontowania innych turbinek po zajeżdżeniu poprzedniej...pejko pisze:nieco inne były turbiny.
Z20LET przed i po 2002 był tą samą konstrukcją - jedyne co to mogło zmienić się położenie tego elektrozaworu...pejko pisze:starsze /roczniki 2002/ nie miały elektrozaworu na turbinie / na zimnej stronie/.
gdzieś słyszałem, że różnica między 192 a 200 polega na innym ustawieniu jakiejś śruby i troszke zmienionymi mapami silnika... ale tak na prawdę to nawet w ASO chyba różnicy nie znajdą w tym silniku...