z20let 192km/200km- jak odróżnić?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pejko
Przeglądacz
Imię: Przemek
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
z20let 192km/200km- jak odróżnić?

#1 Post autor: pejko »

nie wiem, który slnik jest w mojej zafirce i mam pytanie jak odróznic z20let-192km od z20let-200km? z góry dzięki za odp.

dejna

#2 Post autor: dejna »

zacznijmy od tego, że różnica między 192 a 200 koni w Z20LET jest czysto kosmetyczna i różnicy w osiągach niema żadnej...

192kM były montowane od 2001 do 11.2002 roku, więc najprawdopodobniej masz wersje 200kM...

Jeżeli chcesz jakiegoś potwierdzenia namacalnego w Twojej Zafirce to powinieneś mieć:

chromowane obwódki zegarów, metalowe nakładki na pedały, tylna kanapa - każde oparcie regulowane oddzielnie i klejona tylna szyba (bez uszczelki dookoła).. (wersja po FL)

no i pochwal sie Swoją OPC w dziale Moja Zafira...

leeoon

#3 Post autor: leeoon »

;) Zgadzam się w pełni z przedmówcą :!: Czekamy na prezentacje!!!!

Awatar użytkownika
alpi666
Bywalec
Model:

#4 Post autor: alpi666 »

i ja tez:)
Turbo żyje :--) Turbo pije :--(

pejko
Przeglądacz
Imię: Przemek
Auto: Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
#5 Post autor: pejko »

pochwalę się pochwalę. jestem na etapie przygotowania auta do eksploatacji: rozrząd, LPG , świeczki etc. jak zacznę śmigać to zaprezentuję autko. moje wątpliwości wynikają z faktu ,że katalogi podają np. inne świeczki dla wersji 192km i 200km. mam wrażenie że jak oglądałem różne zafiry opc to nieco inne były turbiny. starsze /roczniki 2002/ nie miały elektrozaworu na turbinie / na zimnej stronie/.

dejna

#6 Post autor: dejna »

pejko pisze:nieco inne były turbiny.
do silników Z20LET wsadzali turbinki K04 - różnice w zamontowanych turbinach mogły wynikać z zamontowania innych turbinek po zajeżdżeniu poprzedniej...
pejko pisze:starsze /roczniki 2002/ nie miały elektrozaworu na turbinie / na zimnej stronie/.
Z20LET przed i po 2002 był tą samą konstrukcją - jedyne co to mogło zmienić się położenie tego elektrozaworu...

gdzieś słyszałem, że różnica między 192 a 200 polega na innym ustawieniu jakiejś śruby i troszke zmienionymi mapami silnika... ale tak na prawdę to nawet w ASO chyba różnicy nie znajdą w tym silniku...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”