3 kody błędów 0170, 0136, 0130
Moderator: Sebu$
Fachowcem nie jestem ale też miałem błąd P0170 mieszanka paliwo - powietrze bogata / uboga
Podjechałem do gazownika, szybkie podpięcie pod jego kompa, zerknął tylko na swoje wykresy na ekranie i stwierdził zbyt ubogą mieszankę. Jeden ruch myszką i po problemie więcej się nie pokazał (no raz jak jechałem na oparach).
Podjechałem do gazownika, szybkie podpięcie pod jego kompa, zerknął tylko na swoje wykresy na ekranie i stwierdził zbyt ubogą mieszankę. Jeden ruch myszką i po problemie więcej się nie pokazał (no raz jak jechałem na oparach).
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Kamil52505 pisze:Witam, od kilku dni zmagam sie z bledem na komputerze P0170 jest to za uboga mieszanka lub za bogata, podmienialem juz sonde na sprawna i jest dalej to samo. Mechanik moj rozklada rece i nie wie co moze byc w niej, teraz objawy, przy nagrzaniu samochodu do 80stopni wlacza sie check i samochod dalej jedzie nic sie nie dzieje jedynie troche szarpie przy jezdzie i trzymaniu pedalu gazu w jednej pozycji, teraz moje pytanie, czy przepustnica jesli jest zapchana to moze dawac takie objawy? Ew. Cewka, przeplywka?
I kolejne pytanie ile jest sond lambda w zafirze a 1.6 16v? Bo u mnie jest jedna za katalizatorem nie ma sondy....
Dziekuje za przeczytanie mojego postu oraz za odpowiedzi
Jestem tu nowy i nie wiem czy w dobrym dziale napisalem post.
W 1.6 jest jedna sonda.
Z tego co wiem, to w twoim silniku przepływomierza nie ma.
Cewka do sprawdzenia, przepustnicy nigdy nie zawadzi przeczyścić i proponowałbym jeszcze sprawdzić EGR.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, 18:33 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!
No tak, spodziewalem sie ze moze warto przeczyscic egr i przepustnice, raz czyszcilem to masakara byla, ale widac ze trzeba to porzadnie zrobic... czytalem ze przy tym bledzie sonda lambda siadac moze ale kupilem emulator wkrecilem i zadnego efektu nie ma, czyli wnioskuje ze sonda jest dobra? Wkurzam sie troche bo pali 17l na 100km a to troche ciagnie za portfel... dobra dzis przeczyszcze przepustnice i egr i zobacze co dalej bedzie.
A dodam ze wymienilem swiece i dalej to samo, sprawdzilem wydech i mialem pekniecie w kolektorze wydechowym juz zaspawane, i dalej jest strumiennica cwiknieta ale to za sonda to tez moze miec znaczenie?
Czyscilem dzis przepustnice, byla zabita dosc mocno, niestety po wyczyszczeniu jej dalej jest ten sam blad: P0170 Aktywny (2) <Nieznany Blad>
A dodam ze wymienilem swiece i dalej to samo, sprawdzilem wydech i mialem pekniecie w kolektorze wydechowym juz zaspawane, i dalej jest strumiennica cwiknieta ale to za sonda to tez moze miec znaczenie?
Czyscilem dzis przepustnice, byla zabita dosc mocno, niestety po wyczyszczeniu jej dalej jest ten sam blad: P0170 Aktywny (2) <Nieznany Blad>
Ostatnio zmieniony 24 sty 2017, 14:55 przez Kamil52505, łącznie zmieniany 2 razy.
janekW67 pisze:Kamil52505 pisze:Witam, od kilku dni zmagam sie z bledem na komputerze P0170 jest to za uboga mieszanka lub za bogata, podmienialem juz sonde na sprawna i jest dalej to samo. Mechanik moj rozklada rece i nie wie co moze byc w niej, teraz objawy, przy nagrzaniu samochodu do 80stopni wlacza sie check i samochod dalej jedzie nic sie nie dzieje jedynie troche szarpie przy jezdzie i trzymaniu pedalu gazu w jednej pozycji, teraz moje pytanie, czy przepustnica jesli jest zapchana to moze dawac takie objawy? Ew. Cewka, przeplywka?
I kolejne pytanie ile jest sond lambda w zafirze a 1.6 16v? Bo u mnie jest jedna za katalizatorem nie ma sondy....
Dziekuje za przeczytanie mojego postu oraz za odpowiedzi
Jestem tu nowy i nie wiem czy w dobrym dziale napisalem post.
W 1.6 jest jedna sonda.
Z tego co wiem, to w twoim silniku przepływomierza nie ma.
Cewka do sprawdzenia, przepustnicy nigdy nie zawadzi przeczyścić i proponowałbym jeszcze sprawdzić EGR.
Witam, przepraszam z gory za spam i post pod postem, ale problem zostal rozwiazany, walnieta byla sonda, wskazywala na zimnym silniku dobre parametry a po na grzaniu wracal problem i blad P0170, wymienilem sonde, przeczyscilem przepustnice, zlikwidowalem uszkodzone przewody i problem znikl. Teraz zafira dobrze sie sprawuje.
Objawy jakie u mnie byly to szarpanie po osiagnieciu 80 stopni silnika i blad P0170, jak silnik byl zimny blad byl nieaktywny a jak sie nagrzal to aktywny... wymienilem sonde zlikwidowalem pekniecia kolektora wydechowego i bledu nie ma, mam nadzieje ze komus sie przyda rozwiaznie problemu.
- bocian1901
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Auto: Opel Zafira A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Podepnę się pod temat diagnostyka silnika 2017 03 10 jeden błąd PO130 obwód sondy lambda-sygnał za wysoki[Bank 1 Sonda 1] czy w 1.8 są dwie sondy i czy sonda 1 jest przed katalizatorem
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 15:58 przez bocian1901, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tak.bocian1901 pisze:czy sonda 1 jest przed katalizatorem
W zależności od silnika.bocian1901 pisze:czy w 1.8 są dwie sondy
Ostatnio zmieniony 21 mar 2017, 17:34 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- bocian1901
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Auto: Opel Zafira A 1,8
- Oznaczenie silnika: X18XE1
- Imię: Jakub
- Auto: Opel Zafira A 1.8
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Podpinam się pod temat . Autko Zośka 1.8 125km Z18XE . Ostatnimi czasy często wywala błąd P0170- Czujnik02(bank 1)-usterka dostrajania paliwa . Czym może być spowodowany ? Dodam że auto straciło na mocy,obroty jakoś znacząco nie falują natomiast silnik na wolnych obrotach "prycha" i szarpie nim . Świece wymieniłem na GM ale nic się nie poprawiło. Aha te objawy są na gorącym jak i zimnym silniku . Co radzicie koledzy ?
Podpinam się pod temat . Autko Zośka 1.8 125km Z18XE . Ostatnimi czasy często wywala błąd P0170- Czujnik02(bank 1)-usterka dostrajania paliwa . Czym może być spowodowany ? Dodam że auto straciło na mocy,obroty jakoś znacząco nie falują natomiast silnik na wolnych obrotach "prycha" i szarpie nim . Świece wymieniłem na GM ale nic się nie poprawiło. Aha te objawy są na gorącym jak i zimnym silniku . Co radzicie koledzy ?
- szumacher
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira A1.8
Witam podłącze się pod temat parę dni temu wywaliło mi
P1130 sonda lambda rząd 1 czujnik 1 zakłócenia działania
P0130 sonda lambda rząd 1 czujnik 1
P0141 obwód grz.sondy lambda
P0036-8 niezdefiniowany kod usterki
P0141-4 niezdefiniowany kod usterki
I święci się kontrolka silnika która była skasowana parę razy. Wymieniłem pierwsze co to świece bo 2 były jakieś mokrawe i z nagarem. Autko jeździ bez zmian tzn zap......icza spadku mocy nie ma falowania obrotów też nie. Zastanawiam od czego zacząć? Sondy wymienić? A może któryś z kolegów coś doradzi? aha autko 1.8 125km +gaz
P1130 sonda lambda rząd 1 czujnik 1 zakłócenia działania
P0130 sonda lambda rząd 1 czujnik 1
P0141 obwód grz.sondy lambda
P0036-8 niezdefiniowany kod usterki
P0141-4 niezdefiniowany kod usterki
I święci się kontrolka silnika która była skasowana parę razy. Wymieniłem pierwsze co to świece bo 2 były jakieś mokrawe i z nagarem. Autko jeździ bez zmian tzn zap......icza spadku mocy nie ma falowania obrotów też nie. Zastanawiam od czego zacząć? Sondy wymienić? A może któryś z kolegów coś doradzi? aha autko 1.8 125km +gaz
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, 19:31 przez szumacher, łącznie zmieniany 1 raz.
- szumacher
- Przeglądacz
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira A1.8
Na benzynie wyskoczyly te 2 ostatnie kody błędów po ostatniej diagnozie i wymianie świec a na cyklu mieszanym benzyna gaz 3 pierwsze błędy.
Ale na gazie czy na bezynie chodzi bez zarzutów.
Ale na gazie czy na bezynie chodzi bez zarzutów.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2017, 20:15 przez szumacher, łącznie zmieniany 1 raz.