Gdzie szukać numeru silnika?
Moderator: Sebu$
W trakcie pierwszych poszukiwań, na lewo od sondy lambda namierzyłem jakiś ośmioznakowy numer złożony wyłącznie z cyfr, jednak różnił się on od tego co otrzymałem na podstawie numeru VIN więc nie brałem go pod uwagę.gieesiak pisze:Koenig, numer silnika masz wybity na dzwonie bloku tuż przy łączeniu z dzwonem skrzyni od strony chłodnic. Jest to na wysokości wtyczki od sondy lambda.
Ewentualnie jak się zachował numer to na pokrywie rozrządu 2 wklejki :>
Dzięki za uściślenie obszaru poszukiwań, mam nadzieję że pozwoli to w końcu na namierzenie numeru silnika.
W ostateczności mógłbym wymienić tylko pasek rozrządu, napinacz i pompę, ale że rozrząd to element dość newralgiczny to wolę wymienić cały komplet a do tego niestety potrzebuję numeru silnika. Nie jestem do końca przekonany czy numer seryjny silnika odczytany na podstawie numeru VIN jest na pewno dobry.Jacek2308 pisze:Koenig, O ile pamiętam to różnice są w zakresie rolek prowadzących. Pasek i rolka napinacza te same.
Dzięki kolegą za odzew.
Pzdr.
Koenig
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie bardzo rozumiem o czym jest dyskusja, części dobiera się pod nr VIN, w którym zawarty jest nr nadwozia.
Kupujesz według nr katalogowego lub nr części i ma pasować
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
Bodek, jestem tego samego zdania, że numer VIN powinien wystarczyć do namierzenia części, ale przeglądając sieć i oferty sprzedaży, często przy temacie rozrządu pojawia się zapytanie również o nr silnika (również w tym wątku jest opisana taka sytuacja). Jeżeli chodzi o nr katalogowy lub części to przyznam się, że nie pomyślałem o tym (mój błąd), tylko zasugerowałem się danymi, które wymagał sprzedawca. Generalnie znalazłem dobry rozrząd w dobrej cenie, ale chciałbym uniknąć zbędnego reklamowania części gdyby okazało się, że nie będą pasować do mojej Zafiry, tym bardziej, że auto jest potrzebne non stop, a z mechanikiem jestem ustawiony, że wraz z rozrządem będzie wymienione parę innych rzeczy i chciałbym te tematy pozamykać przy jednej wizycie w warsztacie.Bodek pisze:Nie bardzo rozumiem o czym jest dyskusja, części dobiera się pod nr VIN, w którym zawarty jest nr nadwozia.
Pzdr.
Koenig
- Bodek
Ostatnio zmieniony 23 maja 2014, 16:26 przez Koenig, łącznie zmieniany 1 raz.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Możesz to sprawdzić tutaj:Zboooy pisze:Witam
Czy ktoś może ustalić mi nr seryjny silnika po VIN?
http://opelvindekoder.pl/
Oczywiście!