Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
wiktorio001 pisze:Pokazuje mi błąd grzałki 2 sondy.
Druga sonda jest diagnostyczna katalizatora i droga całkiem inna sonda.
Robią taki mały knif kupują emulator drugiej sondy na alledrogo i wycofują z biegu spalin drugą sonde,są różne emulatory proste jak jest miejsce lub kątowe jak go brak.
Druga sonda jest diagnostyczna , sprawdza jak pracuje katalizator - sprawny lub nie. Na tej sondzie nie będzie podobnego napięcia odniesienia jak na pierwszej. Ma ona pracować w granicach o,4V do 0,55 V.A jak sygnał na drugiej sondzie przekracza 0,6V i wywala błąd kat. W takim wypadku zastosowanie tulejki dystansowej (emulator) która wycofa delikatnie drugą sondę ze strumienia spalin zaowocuje spadkiem sygnału do stałego poziomu np: 0,4V.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, 21:15 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie było błędu katalizatora zawsze był błąd od sondy,może kabelek urwany.
Tylko w nissanie spotkałem śię z takim błędem.
SILNIK - SONDA - KATALIZATOR (PUSTY) - WSPÓLNY TŁUMIK KOŃCOWY
Ale może spróbować emulator 10zł tylko a zawsze się przyda jeśli jest gaz.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2017, 21:28 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
Press pisze: ↑22 paź 2016, 20:36
Witajcie
Wygląda na to że moja druga sonda kończy żywot. Błędy P0036 i P0136. Mam pytanie czy da się zamienić sondy w celu sprawdzenia? Czy ma to sens i czy ktoś tak robił?
Witajcie
Można zamienić sondy miejscami. Różnią się długością przewodów ale w obu przypadkach da się zamontować jedną i drugą. Ja tak zdiagnozowałem drugą sondę. Po wymianie na NTK/NGK kupioną w Jarcars wszystko od ponad roku działa OK. Wcześniej jeden z mechaników próbował sprawdzić ją multimetrem przemierzając przewody, ale spowodował tym tylko jeszcze większy problem. Po jego diagnostyce zapaliła się kontrola TC i wywaliło całą masę błędów P0100, P0135, P0141, P0136, P0443. On sam rozłożył ręce. Kolejny mechanik który kiedyś "walczył z moim sterownikiem" również się poddał. W końcu trafiłem na fachowca który w 10 minut namierzył spalony bezpiecznik w komorze silnika. Po wymianie bezpiecznika błędy zniknęły. To on zasugerował zamianę sond miejscami.
Witam,u mnie też wyskakuje ta sonda P0170 (czujnik02)rząd1-korekta wtrysku paliwa ,P0140(czujnik02)rząd1-brak aktywności.Napięcie sondy lambda rząd 1,czyjnik1 0,08v przy jezdzie a jakchamuję wzrasta do 0,80v. Lecz ta druga rząd 1,czujnik 2 napięcie ma non stop 0,41v-0,39v .Po odpaleniu silnik tak jakby się dławił 4-5 sekund jak chcę dodać gazy .Po odpaleniu obroty są 1100 za kawałek spadają na 800-850. Może ktoś doradzi w czym jest problem.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2018, 05:21 przez grzegorz3366, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziś mi wymienili tą 1-szą lecz nic się nie zmieniło w odczycie :druga rząd 1,czujnik 2 napięcie ma non stop 0,41v,czy ta wartość powinna się zmieniać tak jak rząd 1,czyjnik1 0,08v przy jeździe a ruszaniu wzrasta do 0,80v ?
Załączniki
Ostatnio zmieniony 16 mar 2018, 22:30 przez grzegorz3366, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr7704 pisze: ↑16 mar 2018, 22:26
Wymienili Ci na jaką? Nowa?. Druga sonda powinna być raczej stała 0.4 do 0.5
Sprawdzałeś wartości przepływomierza?
Tak wymienili na nową ,ale tą przed katalizatorem.
Witam, pojawiły się takie błędyhttps://imgur.com/a/uzNHHep
Błędy wskazują na uszkodzenie sondy, ale czy na pewno?
Proszę o pomoc
Sonda oscyluje między 413mV a 435mV, czasami na biegu jałowym pokaże 4444mV. Grzałka cały czas włączona
Ostatnio zmieniony 12 cze 2020, 19:33 przez JohnnyDDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Sonda 2 to sonda diagnostyczna katalizatora jak kat się kończy ona wali błędem żeby nie wymieniać kata zabuduj emulator sondy czyli wycofujemy ją z biegu spalin i jeździmy dalej, albo wymieniamy katalizator. Sonda 1 oscyluje w granicach 0,1 V do 0,9 V a druga sonda za katem powinna wskazywać napięcie 0,6-0,8V, które oznacza bardzo niski poziom tlenu w spalinach za katalizatorem, gdyż przy sprawnym katalizatorze, cały tlen wykorzystywany jest do procesów chemicznych. Musisz zgłębić temat. viewtopic.php?t=14956 https://allegro.pl/oferta/366-emulator- ... 6871149755
Ostatnio zmieniony 12 cze 2020, 20:58 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 4 razy.
Pierwsza sonda oscyluje między bogatą a ubogą mieszanką, a druga pokazuje cały czas ubogą. Czuć benzyną czasami z wydechu
Kat był regenerowany przez poprzedniego właściciela.
Ostatnio zmieniony 12 cze 2020, 20:58 przez JohnnyDDZ, łącznie zmieniany 1 raz.