olej miksol jako dodatek do ropy
Moderator: Sebu$
Czytałem coś o miksolu ale ja bym się nigdy na to nie zdecydował. Co do innych dodatków, to raz czy dwa użyłem xaramic'a. Co zrobiły w silniku nie wiem ale jak wleje się coś takiego co 4k km to koszt żaden a ewentualne samopoczucie lepsze;) Z drugiej strony, jeśli lejesz tylko vervę lub v-pawer'a to tu masz "ochronę" silnika i raczej, z naciskiem na raczej, niczego więcej nie potrzebnujesz... chyba że chcesz:)
pzdr
pzdr
markov, i pozwolisz, że ci powiem że jesteś w błędzie z tą ochroną silnika przez werwe itp te paliwa są bardziej suche niestety. np niemcy zawodowo jeżdżący " na wschód" od dawna dodają olej do paliwa. Jeśli jestem w błędzie to wytłumacz mi dlaczego w niemczech silniki na PD mogą robiś po 500Kkm i więcej a u nas po 200 - 300Kkm siadają pompowtryski, nieszczęsne pompy w oplach itp.
Ja dodaję i widzę różnicę na +.
Poza tym syntetyczny olej do 2T napewno nioe zaszkodzi - w końcu to olej do paliwa
Ja dodaję i widzę różnicę na +.
Poza tym syntetyczny olej do 2T napewno nioe zaszkodzi - w końcu to olej do paliwa
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
też się dołączam do tematu ,,w PL jest zbyt sucha ropa'' tak usłyszałem od kolesia który robił mi wtrysk do Passata i sam osobiście doradzał dodawanie coś w stylu mixolu do paliwa i sam osobiście też do zafirki teraz zamierzam profilaktycznie tylko szukam czegoś lepszego bo jakoś źle mi się mixol kojarzy
-
- Świeżak
- Imię: Karol
- Auto: zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: dth
Jak dolewać mixol to nie 100- 200 ml na zbiornik tylko 1 litrę. Jedna litra na 50 litrów paliwa to tylko 2 %. Przy 100 ml to 0,2 %. Chyba nikt nie sądzi że takie stężenie w czyms pomoże. Z drugiej strony taka litra pewnie już będzie miała wpływ na szybkosć zbierania się nagaru w egr.
Ostatnio zmieniony 26 mar 2015, 16:52 przez karol79, łącznie zmieniany 1 raz.
Chętnie odpowiem na pytania związane z pompami wtryskowymi VP44, VP30 i ISUZU
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
1:50 to stosunek dolewania oleju do benzyny w celach stowrzenia z niej środka smarnego w silnikach dwusuwowych. Jako dodatek do ropy nie potrzebujemy takiego stężenia, bo nie mamy zapewniać smarowania pompy. Pompa smaruje się ropą sama. Mamy tylko poprawić właściwości smarne tej ropy którą lejemy do baków naszych aut.karol79 pisze:Jak dolewać mixol to nie 100- 200 ml na zbiornik tylko 1 litrę. Jedna litra na 50 litrów paliwa to tylko 2 %. Przy 100 ml to 0,2 %. Chyba nikt nie sądzi że takie stężenie w czyms pomoże
Janusz
- vasyl00
- Świeżak
- Imię: Marek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Odnosnie stosowania mixolu do ropy to moge potwierdzic tylko tyle ze mechanicy zalecaja 100 ml na zbiornik wlac nie tylko w przypadku opalu ale i do normalnej ropy na stacji
Problem dotyczy nas w Polsce bo nie najlepszej mamy jakosci paliwo i zacierajace sie pompy to nie przypadek bo zoski za granica robia po 400000 i szlag trafia pompe a u nas nie jednokrotnie 200000 i regeneracja
Mam mechanika w sosnowcu ktory zajmuje sie tylko Oplami i tez potwierdzil 100 na baniak lac jest lepsze smarowanie i dluzsza zywotnosc pomp
Powiem na wlasnym przykladzie
Dolewam olej do ropy i tez szlag trafil pompe ale po przebiegu ponad 300 000
Odnosnie stosowania mixolu do ropy to moge potwierdzic tylko tyle ze mechanicy zalecaja 100 ml na zbiornik wlac nie tylko w przypadku opalu ale i do normalnej ropy na stacji
Problem dotyczy nas w Polsce bo nie najlepszej mamy jakosci paliwo i zacierajace sie pompy to nie przypadek bo zoski za granica robia po 400000 i szlag trafia pompe a u nas nie jednokrotnie 200000 i regeneracja
Mam mechanika w sosnowcu ktory zajmuje sie tylko Oplami i tez potwierdzil 100 na baniak lac jest lepsze smarowanie i dluzsza zywotnosc pomp
Powiem na wlasnym przykladzie
Dolewam olej do ropy i tez szlag trafil pompe ale po przebiegu ponad 300 000
vasyl00
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Wystarczy tankować paliwo dobrej jakości np.Statoil lub shell lub stosować dobre dodatki np Archoil 6400 D i dotyczy to zarówno diesli jak i benzyn
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Dodam jeszcze dodatek do diesla AMSOIL Diesel Cetane Boost bardzo dobry.
lub ARCHOIL AR6900-D MAX koncentrat DIESEL ON 500ML
lub ARCHOIL AR6900-D MAX koncentrat DIESEL ON 500ML
Ostatnio zmieniony 03 mar 2018, 15:16 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.