Problemy związane z użytkowaniem EGR
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jest to chłodzenie egr i tam powinny być rurki mosiężne,widocznie ktoś pominął i wężyki połączył rurką poszukaj.
Ostatnio zmieniony 24 sie 2017, 20:01 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, potrzebuję informacji na temat podłączenia zaworu EGR w silniku X18XE1, zawór wymieniałem rok temu i od razu zaślepiłem, wyskoczył mi bład P0403 - przerwany obwód EGR. Chciałbym sprawdzić podłączenia zaworu do ECU. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 13:26 przez witek245, łącznie zmieniany 1 raz.
- waltherp99
- Debiutant
- Imię: Arkadiusz
- Auto: Zafira 2.0 dti
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
to DZIADEK13 pisal o symulatorze EGR viewtopic.php?f=31&t=21562
Poczytaj może cos ci to podpowie
-
- Debiutant
- Imię: Sebastian
- Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI
Witam. Dziś zauważyłem że mam wyciek przez mala dziurke zaworu egr tak jakby olej czy coś podobnego. Panowie co to może być. Zafira 2.0 Dti
- Umcyk
- Przeglądacz
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
troche wiecej szczegułów... jaki zawó?? skąd wyciek? czy jakies inne obiawy poza wyciekiem...
jezeli zawor EGR masz podcisnieniowy to olej moze wyciekac z węzyka podcisnienia - do wymiany uszczelka pompy VACUM, bo tedy dostaje sie olej do całego układu podcisnienia i zapycha elektrozaworki...
jeżeli EGR masz elektryczny - nie powinno tam byc nigdzie oleju... jedynie może wyciekać woda chłodząca i mieszać sie z syfem z EGRu - taka maź może przypominać olej...
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Masz wyrobiony trzpień grzybka lub otwór w obudowie egr i doładowanie tamtędy wyciska ci olej który idzie np z turbo lub z przedmuchu tz odma pokrywy zaworów jeśli egr sprawny to jeździć i od czasu do czasu wyczyścić a jeśli jesteś estetą to go wymień.
-
- Świeżak
- Imię: DANIEL
- Auto: OPEL ZAFIRA A 2.2 DTI
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Gość mi zaślepił egr i odłączył wtyczkę bo to tyle samo kosztowało co używany egr (niewiadomo czy sprawny i jak długo pochodzi) Zapewniał mnie że wszystko będzie ok Tymczasem wzrosło mi spalenie o ok 2l/100km czyli z 8 na 10 Czy to może być głupi zbieg okoliczności że sie coś innego popsuło np przepływomierz powietrza czy to normalne że aż tak spalanie wzrośnie
Dajcie jakieś normalne i fachowe porady
Pozdrawiam
Gość mi zaślepił egr i odłączył wtyczkę bo to tyle samo kosztowało co używany egr (niewiadomo czy sprawny i jak długo pochodzi) Zapewniał mnie że wszystko będzie ok Tymczasem wzrosło mi spalenie o ok 2l/100km czyli z 8 na 10 Czy to może być głupi zbieg okoliczności że sie coś innego popsuło np przepływomierz powietrza czy to normalne że aż tak spalanie wzrośnie
Dajcie jakieś normalne i fachowe porady
Pozdrawiam
-
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
A po odpięciu wtyczki błędu Ci nie wyrzuciło ? U mnie przy odpiętej wtyczce i po dodaniu gazu od razu zapala się kontrolka silnika..Jeżeli silnik pracuje w trybie awaryjnym to raczej będzie skutkowało zwiększonym zużyciem paliwa.
Od jakiegos czasu Zafira mi wariuje krótko po normalnym odpaleniu zaczyna dymić na biało, silnik szarpie, po kilku minutach jazdy wszysko wraca do normy. Podpinałem op-com żadnych błędów ale w blokach pomiarowych znalazłem coś dziwnego dot. egra. W załaczeniu 2 zdjęcia. Komunikat z nieprawidłowy zmienia się na okay po kilku minutach jazdy. Czy EGR padł? Wymieniałem go 2 lata temu ale wtedy była kontrolka z kluczykiem i zmulenie a teraz nic takiego nie ma. Co robić wymieniać EGR? wyprogramować?