sWitam czy ktoś wie jak nazywa się profesjonalnie trójnik który jest za filtrem paliwa bo mechanik mi to połamał i zrobił jakoś po swojemu okazało się ze te węże co on dał nie nadawały się do benzyny i sie stopiły i paliwo uciekło dobrze ze nie wybuchło bo zaraz obok jest tłumik i zrobił znow niby teraz dobrze ale ja wole jak jest w orginale wszystko.
Jeśli by ktoś mógł pomóc to proszę.
[A] Trójnik za filtrem paliwa
Moderator: Sebu$
- in4matik
- Świeżak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 1.8 116KM
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Trójnik za filtrem paliwa to integralna część przewodu zwrotnego paliwa i nie da się wymienić samego trójnika.
Aby mieć to wymienione w oryginale trzeba by zdejmować zbiornik paliwa bo przewód powrotny idzie gdzieś w czeluście ponad zbiornikiem.
Kod GM 90580031.
koszt tego przewodu to około 130 zł
Trójnik uszkodziłem osobiście próbując zdjąć ze starego filtra paliwa końcówkę przewodu. Wzięło i pękło
Ponieważ nie miałem ochoty na zdejmowanie zbiornika paliwa (przy okazji trzeba zdemontować wydech) to zastąpiłem trójnik takim zestawem:
przewód paliwowy o średnicy wewnętrznej 8mm, trójnik, opaski zaciskowe.
(Użyłem trójnika w kształcie gwiazdy bo mi bardziej pasował)
koszt zestawu to około 30 zł
całość po zmontowaniu wygląda tak:
może się komuś ta wiedza przyda, przy wymianie filtra paliwa warto robić to delikatnie, nic na siłę, i zaopatrzyć się w specjalistyczne kombinerki do przewodów paliwowych, koszt około 40 zł.
Aby mieć to wymienione w oryginale trzeba by zdejmować zbiornik paliwa bo przewód powrotny idzie gdzieś w czeluście ponad zbiornikiem.
Kod GM 90580031.
koszt tego przewodu to około 130 zł
Trójnik uszkodziłem osobiście próbując zdjąć ze starego filtra paliwa końcówkę przewodu. Wzięło i pękło
Ponieważ nie miałem ochoty na zdejmowanie zbiornika paliwa (przy okazji trzeba zdemontować wydech) to zastąpiłem trójnik takim zestawem:
przewód paliwowy o średnicy wewnętrznej 8mm, trójnik, opaski zaciskowe.
(Użyłem trójnika w kształcie gwiazdy bo mi bardziej pasował)
koszt zestawu to około 30 zł
całość po zmontowaniu wygląda tak:
może się komuś ta wiedza przyda, przy wymianie filtra paliwa warto robić to delikatnie, nic na siłę, i zaopatrzyć się w specjalistyczne kombinerki do przewodów paliwowych, koszt około 40 zł.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2019, 15:27 przez in4matik, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Piotrek
Zafira A 1.8 16V X18XE1 2000
Zafira A 1.8 16V Z18XE 2004
Honda CB750 1998
Piotrek
Zafira A 1.8 16V X18XE1 2000
Zafira A 1.8 16V Z18XE 2004
Honda CB750 1998