Gaśnie /Odcięcie podczas jazdy.
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Imię: Paweł
- Auto: opel Zafira A 1.8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z19XE
Gaśnie /Odcięcie podczas jazdy.
Witam.Problem z mą Zafirką polega na tym iż co jakiś czas podczas jazdy odcina silnik gaśnie(bez żadnej przyczyny ,szarpanie jakieś kontrolki). Po zgaśnięciu rozrusznik kręci normalnie ale niestety nie pali,trzeba odczekać 15-20 min i zapala za pierwszym strzałem.Problem pojawia się nie codziennie ale jest dosyć nużący .Co koledzy/koleżanki myślą o moim problemie?.
Dodam też że czasami obroty same skaczą przez jakiś czas ,po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy .Nie wiem czy problem z obrotami ma coś wspólnego z odcinaniem ale postanowiłem o tym napisać.Proszę o jakieś sugestie
Dodam też że czasami obroty same skaczą przez jakiś czas ,po wyłączeniu silnika wszystko wraca do normy .Nie wiem czy problem z obrotami ma coś wspólnego z odcinaniem ale postanowiłem o tym napisać.Proszę o jakieś sugestie
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Objawy podobne do czujnika położenia wału, ale diagnostyka najpierw
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Bez komputera na szybko moge tylko to podpowiedzieć:
Sprawdź jak rozrusznik kreci a auto nie odpala czy wskazowka obrotomierza unosi sie do góry
Sprawdź jak rozrusznik kreci a auto nie odpala czy wskazowka obrotomierza unosi sie do góry
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
-
- Świeżak
Wymieniony czujnik położenia walu (Orginał)dalej to samo.Do Crazy-wskazówka nie unosi się do góry.
-
- Świeżak
Jakieś pomysły, co sprawdzić?
-
- Świeżak
Dodam że jest zagazowany
-
- Świeżak
Mechanik zdiagnozował awarie komputera,naprawa komputera 1000 zł.I tu rodzi się pytanie czy ktoś z Was przerabiał temat z naprawą komputera? Czy może poszukać w necie używanego i wymienić A nie naprawiać. Czy po wymianie komputera trzeba go programować czy tylko wmontowac.Prosze o jakieś informacje.Pozdrawiam
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Z tych objawów jakie opisujesz najprawdopodobniej sterownik po nagrzaniu rozłącza przekaźnik główny pompy paliwa(niestety steruje on również min zasilaniem wtryskiwaczy), miałem podobny problem-wystarczy dołożyć dodatkowe obejście tego przekaźnika-taki dodatkowy immo
W celu dokładnego zdiagnozowania wystarczy zmostkować przekaźnik pompy-jeśli usterka nie wystąpi dokładamy dodatkowy włącznik w kabinie i pamiętać o wyłączaniu po opuszczeniu autka.-koszt to przełącznik około 1,5 m kabla i troszkę własnej pracy.
Jeśli jednak usterka będzie dotyczyła innego elementu(któryś z czujników) to trzeba będzie sterownik naprawić_ja w Lublinie płaciłem kilka lat temu 350zł, lub wymienić przy nowym trzeba będzie przeprowadzić programowanie, a przy używce najlepiej zakupić tzw zestaw startowy(sterownik+pętla+pestka immo).
Pozdro
W celu dokładnego zdiagnozowania wystarczy zmostkować przekaźnik pompy-jeśli usterka nie wystąpi dokładamy dodatkowy włącznik w kabinie i pamiętać o wyłączaniu po opuszczeniu autka.-koszt to przełącznik około 1,5 m kabla i troszkę własnej pracy.
Jeśli jednak usterka będzie dotyczyła innego elementu(któryś z czujników) to trzeba będzie sterownik naprawić_ja w Lublinie płaciłem kilka lat temu 350zł, lub wymienić przy nowym trzeba będzie przeprowadzić programowanie, a przy używce najlepiej zakupić tzw zestaw startowy(sterownik+pętla+pestka immo).
Pozdro
-
- Świeżak
A może ma ktoś z forum do sprzedania sterownik silnika o Zafiry A 1.8 sprawny?
- JohnnyDDZ
- Przeglądacz
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
A skąd jesteś kolego? Ten typ sterownika jest podobno nie do naprawienia, jeżeli jest możliwość połączenia się z nim to kopiują całą zawartość i wrzucają do innego. Koszt około 1000 zł, ale radzę najpierw sprawdzić w zakładzie który się tym zajmuje czy na pewno jest uszkodzony
-
- Świeżak
Jestem z Wawy .No właśnie szukam w necie ceny używek też nie rozpieszczaja portwela +programowanie.Ech
Dodano po 1 godzinie 26 minutach 36 sekundach:
Oczywiście o portfel chodzi:)
Dodano po 1 godzinie 26 minutach 36 sekundach:
Oczywiście o portfel chodzi:)
- JohnnyDDZ
- Przeglądacz
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Z tego co na szybko sprawdziłem w wawie jest pare firm co się tym zajmują, podzwoń popytaj niech najpierw go potestują.
A może po prostu masa nie ma dobrego styku? Do sterownika jest przykręcony przewód masowy, pojedynczy na śrubkę szóstkę.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2020, 23:10 przez JohnnyDDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Świeżak
Dziękuję za odpowiedz.No właśnie mechanik wysłał do firmy z Warszawy mój sterownik wycenili za samą naprawę sterownika 1000 zł i dlatego szukam oszczędności.