Wilgoć w silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Radosław
Imię: Radosław
Auto: Opela Zafira A 1,6 Elegance
Model: A
Oznaczenie silnika: Z16

Wilgoć w silniku

#1 Post autor: Radosław »

Witam
Dostała mi się fajna Zafira A 1,6 benzyna z 2002 r. Po sprawdzeniu auta niepokoi mnie jedna przypadłość,. Rura do odpowietrzania i wyrównania ciśnienia w silniku zarasta pianą i mazią. Ona wychodzi z tyłu silnika za rozrusznikiem i wchodzi do pokrywy zaworów od strony akumulatora. Silnik suchutki , termostat sprawny , płyn chłodzący nie ubywa. Pokrywę zaworów ściągałem , tam czyściutko. Wygląda jakby silnik zaciągał powietrze z zewnątrz i przez to wytrąca się wilgoć.
Dzisiaj jeszcze zauważyłem że nie ma jednego O-ringu na bagnecie . Założyłem dwa nowe , no ciaśniej wchodzi bagnet. Pozostaje jeszcze korek wlewu oleju i sprawdzenie szczelności połączenia tej nieszczęsnej rury z blokiem silnika , ale nie chce mi się wierzyć że to jest przyczyna. Leję olej MPM . Mocno sprawdzony , już go używam kilka lat , do przeróżnych samochodów i nie było problemów. Po pustych beczkach po tym oleju u brata , bo go też leje do wielu aut , to pewnie przerobił kilka tysięcy litrów . Kolega który miał wcześniej to auto , lał inny olej i też maił ten problem .
Może ktoś miał podobny przypadek , bo zaczynają kończyć się mi pomysły

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Tu poczytaj pomijając uszczelkę głowicy: https://polscykierowcy.pl/piana-w-oleju ... przyczyna/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”