[A] EGR Elektroniczny się zawiesza?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
gwizdenson

#106 Post autor: gwizdenson »

To nie jest tak,że leciutko przesmarować. Trzeba psikać czymś ostro głównie na trzpień zaworu i rozruszać dobrze rączką,Poczytaj sobie poczytaj sobie ten temat od pierwszych wpisów.

olo018

#107 Post autor: olo018 »

Witam, mam pytanie zauważyłem w tym egr pod tym plastikiem że jest zakopcone,i trochę na zewnątrz ,aa wcześniej tego nie widziałem,zdemontowałem ten plastik i przeczyściłem cały mechanizm ,który dość lekko pracuje tzn ten wałek się rusza i krzywka też .
Czy to tak jest ,czy zawór jest do wymiany.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#108 Post autor: MieHor »

Jeśli krzywka i bolec chodzi lekko, nie zacina się w szczególności w skrajnym położeniu, to zawór jeszcze trochę pochodzi, a leciutkie przykopcenie pod tą plastikową pokrywką z czasem może się pojawić (byleby nie tworzył się nagar), ale to może świadczyć o pojawiającej się nieszczelności EGR-u

Puzon

#109 Post autor: Puzon »

Mam pytanie odnośnie EGR-u, dziś otworzyłem maskę i zobaczyłem olej na EGR wydaje mi się że przez tą dziurkę się wydostaję co jest na EGR. dlaczego olej wylatuję tą dziurką? dodam że odkręciłem ten EGR od kolektora.

MarcinGTD

#110 Post autor: MarcinGTD »

odnawiam pytanie mojego przedmówcy

Bo mi tez cieknie olej z tej malej dziurki od spodu (chodzi o stary typ EGR

oraz jeszcze jedno pytanko

Na starej przepływce wszystko chodzilo dobrze nie bylo bledów a teraz wymienilem na nowai wywala mi błąd EGR p0400 pojawia sie on jak dojezdzam do swiatel i wyhamowuje

wymieniam przeplywke na starą i juz błąd nie występuje

Tylko czemu jest to błąd EGR ????
I stara i nowa jest to Bosch

Puzon

#111 Post autor: Puzon »

No kolego ja do dziś nie wiem czemu ten olej z tego miejsca leci, może do wymiany Egr?

MarcinGTD

#112 Post autor: MarcinGTD »

Ten olej to ja tez niewiem ale bardziej zastanawiam sie co jest grane z tym ze jak wymienilem przepływkę na nową to wyskakuje błąd EGR

a na starej śmiga normalnie bez błędów

wydaje mi sie tylko ze tak jakby lekko wiecej mocy miał na nowej ale to może mi sie tylko wydawac bo wywalilem kilka złotych i byc moze poprostu chce widziec jakis efekt

chmiel

#113 Post autor: chmiel »

Witam od tygodnia mam Zafirę A . Problem polega na tym że załącza się samochodzik z kluczem, zdarza się to bardzo żadko i tylko na wolnych obrotach przy długim czekaniu np. przed przejazdem kolejowym. Na kompie wykazało EGR. Dzwoniłem do byłego właściciela który przysłał mi gwarancję z regeneracji tego zaworu. Zawór był regenerowany w lipcu 2011r. Po zdjęciu tej plastikowej pokrywki mechanizm zaworu jest wysmarowany chyba pastą miedzianą. Na gwarancji jest napisane że musi być wyczyszczony kolektor i klapy zawirowań przed założeniem -niestety tej informacji nie uzyskam ponieważ były właściciel dał to to warsztatu i za bardzo nie wnikał. Mam teraz dylemat czy dać sobie spokój i się samo naprawi czy jechać do mechanika .

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#114 Post autor: Harry200 »

Ten błąd jak zaczyna się pokazywać to raczej sam nie ustąpi,skoro błąd występuje na wolnych obrotach to prawdopodobnie nie domyka się zawór EGR,możesz zdjąć ta plastikową osłonkę i zobacz czy zawór jest domknięty..

chmiel

#115 Post autor: chmiel »

Sprawdziłem i jest domknięty . Ale ten błąd wyskakuje sporadycznie i po dłuższym jeżdzeniu a następnie na postoju tak jak podałem np. stanie przy zamkniętych torach kolejowych może wtedy się nie domknie. Wyłączenie silnika pomaga. Czyli źle by go zregenerowali ?

Harry200
Zafiromaniak
#116 Post autor: Harry200 »

A gdzie miałeś regenerowany EGR :?:Może po nagrzaniu się przycina i wtedy dokładnie się nie domyka. Możesz odkręcić wlot powietrza z przepustniczką i sprawdź w jakim jest stanie kolektor.

chmiel

#117 Post autor: chmiel »

Odkręcę i sprawdzę . Ale skoro się nie domyka jak się nagrzeje to znaczy że egr do wymiany?Regenerowany był w Ksawerów ul. Sucha.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#118 Post autor: MieHor »

chmiel pisze:Regenerowany był w Ksawerów ul. Sucha
Wg opinii najbardziej polecanego "regeneratora" z Brzegu ta firma jest na tzw. czarnej liście wykonawców tej usługi

chmiel

#119 Post autor: chmiel »

no to fajnie . Regenerować jeszcze raz czy lepiej kupić nowy?

Harry200
Zafiromaniak
#120 Post autor: Harry200 »

Nowy najtańszy widziałem w necie za ok. 900zł a trochę mniej niż za połowę tej sumy regeneracja w Brzegu,ja tam między innymi swój regenerowałem i jak na razie wszystko z nim ok..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”