Ile wam palą 2,0 DTI 101 KM

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#136 Post autor: twardypt91 »

Więc po co wskaźnik obrotów z benzynki (do 6 k) :lol:
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto :driver:

Skasowany użytkownik 3135

#137 Post autor: Skasowany użytkownik 3135 »

kolego benzynka ma obrotomierz do 7tys, u mnie przy 4500obr/min mija 180km/h na 5 biegu! ;)

Arczi

#138 Post autor: Arczi »

twardypt91 pisze:Więc po co wskaźnik obrotów z benzynki (do 6 k)
Nie wiedzialem benzynki z ory obrotkiem do 6k rpm :lol:

EOT

W temacie : pojezdzilem jeszcze troche (troche trasa troche miasto) i srednie zeszlo do ~6.0l/100km :>

Rudy

#139 Post autor: Rudy »

A mój AUTOMAT siorbie jak RUDY 102, ile wleję tyle spali :)

W cyklu mieszanym z klimą, czy bez, pali 10 literków ropska.
Nie gonię tego autka, jadę do 100, obroty max niskie przy 80 km/h mam 1750, a przy 90 ok. 2000, takie obroty wynikają z 4 stopniowej skrzyni. Mimo tego, że się staram to ok. 10 litrów wychodzi :(

Apeluję do automaciarzy podajcie swoje wyniki, tylko szczerze i bez lipy :) chciałbym wiedzieć, że nie tylko ja zostawiam majątek na "cpn" :):):) oraz prośba do właścicieli 2,0 DTI ile obr. na 4 i 5 przy prędkości 90 km/h.

Pozdrawiam.

Arczi

#140 Post autor: Arczi »

Nie zwracalem na to uwagi ale lookne na dniach...
Jako ciekawostke powiem ze bedac nad morzem jechalismy odcinkiem ~5km gdzie bylo graniczenie do 50km/h. Spalanie 3,7l/100km.
Przy 60km/h spalanie 4,1l/100km.

jakubzmudek

#141 Post autor: jakubzmudek »

Moja zocha pali średnio 6-6,5 na 100. Na trasie i bez szaleństw spalanie spada do 5 l na 100. Dodam, że trzeba na bieżąco wymieniać wszystkie filtry i olej to podstawa.

Rudy

#142 Post autor: Rudy »

Właśnie podliczyłem zużycie paliwa po trasie nad morze. Przejechałem 1500 km. Sporo drogi ze stałą prędkością na tempomacie (koledzy kierowcy dlaczego tak nie równo jeździcie, raz przyspiesza za chwilę zwalnia, a prosta droga przed nim - tragedia :) ). Po podliczeniach wyszło 6,7 - 7 l/100km. To średnia wartość podliczona na kartce, bo nie mam komputera w Zosi i nie pokazuje. Uważam, że wynik dość dobry jak na 4 biegowy automat, który "wokół komina" pali ok 10l :) Natomiast przyjemność z jazdy ogromna. Po 10 godzinach za kółkiem nie odczułem żadnego zmęczenia, może to automat, może to, że wysoko się siedzi (porównanie do vectry b, którą tez robiłem sporo kilometrów), a może to po prostu opel :)
Pozdrawiam.

Arczi

#143 Post autor: Arczi »

Tragedii niema choc to ponad 1l/100 wiecej niz manual...
W weekend zrobie ponad 600km wiec zobaczymy czy z tempomatem bedzie lepsze spalanie niz dotychczas 8)

Nicram

#144 Post autor: Nicram »

Sam tempomat węźmie spokojnie pół litra na stówe, przynajmniej tak u mnie było.

Arczi

#145 Post autor: Arczi »

Nicram pisze:Sam tempomat węźmie spokojnie pół litra na stówe, przynajmniej tak u mnie było.
No wlasnie mam mieszane uczucia ale zobaczymy... Czasem pokazuje na tempomacie wieksze a czasem mniejsze zuzycie...

Nicram

#146 Post autor: Nicram »

Arczi pisze:
Nicram pisze:Sam tempomat węźmie spokojnie pół litra na stówe, przynajmniej tak u mnie było.
No wlasnie mam mieszane uczucia ale zobaczymy... Czasem pokazuje na tempomacie wieksze a czasem mniejsze zuzycie...
Dużo zależy od stylu jazdy, nie ukrywam skromnie, że potrafię obsługiwać się pedałem gazu i biegami. Zależy od wzniesień terenu itd itd. Ogólnie nie wyobrażam sobie już auta bez tempomatu,podgrzewanych siedzeń, klimatyzacji i paru innych drobiazgów ;)

Arczi

#147 Post autor: Arczi »

W sobote zrobione ~750km. 2 osoby + jakies 300kg "towaru" w terenie gorskim z predkosciami 90-110km/h - czasem do wyprzedzania wiecej.
Spalanie wyszlo 5,7l/100km na tempomacie wiec jak na taki teren w/g mnie jest ok.
W weekend bede mial porownanie na trasie ktora jezdze od 20 lat jak bedzie ze spalaniem na tempomacie.

markov

#148 Post autor: markov »

Z każym miesiącem moja Zafira coraz mniej pali;) pewnie to przez to, że nauczyłem się jej używać. Dystans 808km, około polowa to trasa Wawa - Białystok - Wawa prędkość w porywach do 130-140 reszta to miasto, spalanie 5,9l/100
Jestem bardzo miło zaskoczony.
Pozdrawiam

krzycho70
Świeżak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#149 Post autor: krzycho70 »

jakie zużycie wskazuje Wam komputer w czasie wolnych obrotów (mam 2.0 DTI) i spalanie pokazuje mi od 0.5 do 0.9- przy nagrzanym silniku. Mam pytanie czy może to być oznaka, że coś się zaczyna psuć? Dzięki

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#150 Post autor: Maciek »

krzycho70 pisze:jakie zużycie wskazuje Wam komputer w czasie wolnych obrotów (mam 2.0 DTI) i spalanie pokazuje mi od 0.5 do 0.9- przy nagrzanym silniku. Mam pytanie czy może to być oznaka, że coś się zaczyna psuć? Dzięki
Wszystko normalnie, tak ma być, spalanie chwilowe się waha na biegu jałowym zależnie od temperatury silnika/temperatury na zewnątrz/włączonych odbiorników w aucie itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”