[A] Brak mocy w Zafirze
Moderator: Sebu$
Witam,
podpinam sie do tematu. W zośce zapala się kontrolka check na komputerze wywaliło błąd EGR niestety nie dopytałem się jaki kod. Błąd zapala się tylko i wyłącznie po zatrzymaniu auta np na światłach po chwili jazdy i braku mocy błąd gaśnie i jest ok, aż do kolejnych świateł, do tego dochodzi dość duże spalanie ok 9-10 litrów w mieście. Auto jest po regeneracji pompy wtryskowej (nowy sterownik i tłoczysko). Sprawdziłem wszystkie wężyki od podciśnienia i wydają się w porządku teraz chciałbym wyczyścić EGR ale nigdzie nie mogę znaleźć sposobu czyszczenia EGR - a (tego mechanicznego na podciśnienie). Jak kupowałem auto gościu dał mi drugi EGR podobno nowy i po założeniu go auto zachowuje się bardzo podobnie, z tym że błąd zapala się nieco rzadziej. Druga sprawa to taka, że w wężykach od podciśnienia znajduję się trochę oleju, gdzieś przeczytałem że może to być spowodowane uszkodzoną pompą Vacum. Czy można to w jakiś sposób zweryfikować.
dzięki za pomoc i pozdrawiam.
podpinam sie do tematu. W zośce zapala się kontrolka check na komputerze wywaliło błąd EGR niestety nie dopytałem się jaki kod. Błąd zapala się tylko i wyłącznie po zatrzymaniu auta np na światłach po chwili jazdy i braku mocy błąd gaśnie i jest ok, aż do kolejnych świateł, do tego dochodzi dość duże spalanie ok 9-10 litrów w mieście. Auto jest po regeneracji pompy wtryskowej (nowy sterownik i tłoczysko). Sprawdziłem wszystkie wężyki od podciśnienia i wydają się w porządku teraz chciałbym wyczyścić EGR ale nigdzie nie mogę znaleźć sposobu czyszczenia EGR - a (tego mechanicznego na podciśnienie). Jak kupowałem auto gościu dał mi drugi EGR podobno nowy i po założeniu go auto zachowuje się bardzo podobnie, z tym że błąd zapala się nieco rzadziej. Druga sprawa to taka, że w wężykach od podciśnienia znajduję się trochę oleju, gdzieś przeczytałem że może to być spowodowane uszkodzoną pompą Vacum. Czy można to w jakiś sposób zweryfikować.
dzięki za pomoc i pozdrawiam.
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Pewnie P0400 czyli ogólny podciśnienia.Czeczeniec1 pisze:wywaliło błąd EGR niestety nie dopytałem się jaki kod
Moim zdaniem pompa vacum już ma swoje lata i na wolnych obrotach nie podaje dobrego podciśnienia.
A zatrzymując się na światłach dodaj więcej gazu czy wywali błąd.
Egr-a odkręcasz i czyścisz z nagaru i psikasz jakimś WD-40 lub zmywaczem do hamulców.
Egr sprawdzasz tak: wciskasz grzybek i zatykasz palcem kruciec ten od wężyka.
Grzybek ma zostać wciśnięty, delikatnie się wróci ale tylko delikatnie.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
A ja mam wszystko dobrze podpięte, sprawdzone przewody, czujniczki również sprawdzone (lecz nie podobał mi sie troche ten od turbiny - jakby nie trzymał).
Zawór czyściłem praktycznie po miesiąc lecz z czasem coraz częściej. Jedyne co zauważyłem: czyszczenie zaworu raz coś dało (po dłuższym okresie dopiero wywaliło błąd), a raz kompletnie nic
Co dalej obstawiać? Pompa do wymiany.. są jakieś sposoby na sprawdzanie pompy?
Pozostają jeszcze klapki - może należało by przeczyścić..
Nie wiem za co by sie wziąść, a za coś trzeba bo staje sie to z czasem denerwujące
Zawór czyściłem praktycznie po miesiąc lecz z czasem coraz częściej. Jedyne co zauważyłem: czyszczenie zaworu raz coś dało (po dłuższym okresie dopiero wywaliło błąd), a raz kompletnie nic
Co dalej obstawiać? Pompa do wymiany.. są jakieś sposoby na sprawdzanie pompy?
Pozostają jeszcze klapki - może należało by przeczyścić..
Nie wiem za co by sie wziąść, a za coś trzeba bo staje sie to z czasem denerwujące
- GOTI
- Zafiromaniak
No fakt, uleciło mi to.Rybka pisze:Sprawdzić podciśnienie wakuometremGOTI pisze:są jakieś sposoby na sprawdzanie pompy?
Niestety nie posiadam, a kupować specjalnie na jeden pomiar troche mija sie z celem
No nic trzeba będzie coś wymyślić - poszukam kogoś
Pozostaje jeszcze możliwość, że klapki sie zacierają. - czyszczenie to z reguły jeden z tańszych sposóbów
Pogrzebałem troche dzisiaj przy aucie i tak:Rybka pisze: Moim zdaniem pompa vacum już ma swoje lata i na wolnych obrotach nie podaje dobrego podciśnienia.
A zatrzymując się na światłach dodaj więcej gazu czy wywali błąd.
Egr-a odkręcasz i czyścisz z nagaru i psikasz jakimś WD-40 lub zmywaczem do hamulców.
Egr sprawdzasz tak: wciskasz grzybek i zatykasz palcem kruciec ten od wężyka.
Grzybek ma zostać wciśnięty, delikatnie się wróci ale tylko delikatnie.
*jak sie zatrzymam przy światłach i trzymam lekko na gazie błędu nie wywali
*jeszcze raz posprawdzałem wężyki od podciśnienia i okazało sie że jest w nich pełno oleju i tu zapewne tkwi problem. po zdjęciu wężyka podciśnienia z vacum pompy kapie olej. To zapewne oznacza, że jest ona padnięta, jeżeli sie mylę niech mnie ktoś poprawi bo zapewne nie jest to normalne i nie powinno w niej być oleju
*co do EGR to po ściśnięciu grzybka i zatkaniu wężyka grzybek się trochę cofa i zostaje w tej pozycji, aż odetkam wężyk
*matis991 wszystkie wężyki są podłączone zgodnie z Twoim schematem
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Czyli wychodzi na to że do wymiany pompa vac.
Dla pewności możesz zmierzyć podciśnienie wakuometrem, ale pompy używki nie są drogie więc można zaryzykować z wymianą.
Po wymianie poprzeczyszczaj wszystkie wężyki oraz elektrozaworki.
Egr masz sprawny.
Możesz jeszcze zrobić inny test.
Na wolnych obrotach naciskaj kilka razy na hamulec, jak wywali błąd to oznacza że pompa vac już nie wyrabia.
Dla pewności możesz zmierzyć podciśnienie wakuometrem, ale pompy używki nie są drogie więc można zaryzykować z wymianą.
Egr masz sprawny.
Możesz jeszcze zrobić inny test.
Na wolnych obrotach naciskaj kilka razy na hamulec, jak wywali błąd to oznacza że pompa vac już nie wyrabia.
Zamówiłem na allegro nową pompę za 100 z przesyłką jak założę to dam znać czy to była przyczyna.Rybka pisze:Czyli wychodzi na to że do wymiany pompa vac.
więc można zaryzykować z wymianą.
Co do czyszczenia wężyków to przepłukam je benzyną albo rozpuszczalnikiem a jak przeczyścić te elektrozaworki? wystarczy je też tylko przepłukać?
- GOTI
- Zafiromaniak
Sprawdziłem dzisiaj i na ciepłym za każdym razem po wielokrotnym wciśnięciu hamulca wywalało błąd - standard P0400.Rybka pisze:Na wolnych obrotach naciskaj kilka razy na hamulec, jak wywali błąd to oznacza że pompa vac już nie wyrabia.
U mnie diagnoza już postawiona. Teraz szukam jakiejś dobrej oferty - zakupić nową czy używke
nowa pompka już założona w moim poprzednim poście troche wprowadziłem Was w błąd kupiłem używaną pompkę na allegro a nie nową W moim przypadku to była przyczyna wywalania błędu, przejechałem jakieś 50 km i nic nie wyskakuje. Jak kupowałem używaną pompkę to starałem się zwrócić uwagę na zdjęcia, aby nie była jakaś mocno zaolejona(na niektórych było widać, że króciec jest zaolejony) nie jest to duży koszt więc jeśli podejrzewacie, że vac może padać to chyba warto zaryzykować.Rybka pisze:Poczekaj, kolega Czeczeniec1 może powie gdzie kupil i jak sie sprawuje.
Może i ja się zdecyduje, bo też zwlekam ze zmianą.
Kupowałem na tej aukcji, możesz zadzwonić może ma jeszcze jakieś pompki:GOTI pisze:Jeżeli możesz polecić sprzedawce to podeślij link - może ma większą ilość
Jakaś gwarancja "rozruchowa" :>
http://allegro.pl/vacum-pompa-opel-zafi ... 03002.html