Wyciek oleju
Moderator: Sebu$
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze uszczelka na bagnecie nie trzymagicor pisze:Leci przu tym odstajacym uchu
Wyciag i ogladnij
Ostatnio zmieniony 13 mar 2015, 08:12 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przeglądacz
- Imię: Piotr
- Auto: Opel Zafira A i B
- Model: ZAiZB
- Oznaczenie silnika: ZiX18XEiR
Witam
Mam wyciek oleju w mojej Zosi(nie jakiś wielki raczej skromny a dokuczliwy) wyciek widoczny jest na misce olejowej i połączeniu skrzyni biegów z silnikiem.
Proszę o porady co posprawdzać w pierwszej kolejności.
Mam jeden trop simering na łączeniu silnika z skrzynią
Mam wyciek oleju w mojej Zosi(nie jakiś wielki raczej skromny a dokuczliwy) wyciek widoczny jest na misce olejowej i połączeniu skrzyni biegów z silnikiem.
Proszę o porady co posprawdzać w pierwszej kolejności.
Mam jeden trop simering na łączeniu silnika z skrzynią
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Sprawdź uszczelkę...shadoworg pisze:wyciek widoczny jest na misce olejowe
Tam jest coś w stylu "uszczelki" i jest plastikowa... Wymienić można, ale jak mocno nie sączy to dałbym sobie spokój - po wymianie może być gorzej - oczywiście zależy od precyzji mechanika :>shadoworg pisze:połączeniu skrzyni biegów z silnikiem
- Albert Einstein
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomoze
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8666
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=15819
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=8666
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=15819
bazyliszek72
Problem się zwiększa, kiedy pojawia się plama na chodniku . Ja już wtedy nie czekam dłużej.lawless pisze:Mam ten problem też lecz w znikomej ilości a czasem wcale nie ma.Kumpel mechanik stwierdził że póki co to zostawić bo naprawa jest nie opłacalna i zrobimy to przy okazji wymiany sprzęgła Ale sprzęgła póki co nie muszę wymieniać
A tak jako ciekawostkę podam, że w moim drugim pojeździe też pojawiły się krople oleju na rozpołowieniu. Okazało się, że to ciekło z dekla i spływało po bloku aż na dół .
- mariusz_technik
- Mieszkaniec
- Model:
Też miałem wyciek na łączeniu skrzyni z silnikiem, jest dużo roboty, trzeba jak ktoś wcześniej powiedział ściągać skrzynię. Przy okazji wymiany simmeringu warto zastanowić sie nad wymiana sprzęgła - jeśli jest już na wykończeniu. Mnie ta cała zabawa kosztowała 1700zł, simmering, sprzęgło, wysprzęglik też wymieniłem żeby mieć pewność że wszystko tam zrobione jest, i nie będzie tego trzeba więcej ruszać... Robili mi w warsztacie, bo sam na podwórku tego bym nie zrobił. Acha, i na koniec pewnie zbieżność trzeba będzie ustawić, bo wszystko będzie ponownie skręcane, i kierownica ma być prosto - jak ja nienawidzę jak kiera jest przekrzywiona podczas jazdy na wprost, mi to poprawiali
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, 13:59 przez mariusz_technik, łącznie zmieniany 3 razy.
- Umcyk
- Przeglądacz
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira 2.0 DTI 2002r
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Moja Zafira z 2.0dti zostawia ślady oleju silnikowego na miejscu parkingowym.
Po każdym powrocie z trasy zostawia kilka kropel na podłożu.
Cieknie gdzies z tyłu silnika, od strony pasażera.
Po wstępnych oględzinach nie cieknie z turbo, nie cieknie z pod pokrywy walka rozrządu (tu nowa uszczelka), nie cieknie też z pod uszczelki miski olejowej... tak mi się przynajmniej wydaje...
Wyciek tak jakby z okolic alternatora...
Nie mogę konkretnie zlokalizować tego źródła wycieku... Jest jakieś newralgiczne, potencjalne źródło nieszczelności w tej okolicy?
Moja Zafira z 2.0dti zostawia ślady oleju silnikowego na miejscu parkingowym.
Po każdym powrocie z trasy zostawia kilka kropel na podłożu.
Cieknie gdzies z tyłu silnika, od strony pasażera.
Po wstępnych oględzinach nie cieknie z turbo, nie cieknie z pod pokrywy walka rozrządu (tu nowa uszczelka), nie cieknie też z pod uszczelki miski olejowej... tak mi się przynajmniej wydaje...
Wyciek tak jakby z okolic alternatora...
Nie mogę konkretnie zlokalizować tego źródła wycieku... Jest jakieś newralgiczne, potencjalne źródło nieszczelności w tej okolicy?