Pomocy!!! Ukręcona świeca żarowa

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
kicaj

#16 Post autor: kicaj »

czy kontrolka pali sie zawsze czy tylko jak auto jest zimne?
dobry diesel tzn w dobrej kondycji powinien zapalic jak zimny bez grzania. grzanie jedynie ulatwia, wspomaga zalanie motoru

marcin123

#17 Post autor: marcin123 »

Ja musiałem zdejmowac głowice do wykrecenia swiecy . Koles który mi to wykrecił z głowicy wzioł 200 zł , tylko ze mogłem podjechac do niego autem i prawdopodobnie obyllllllllllo by sie bez zdejmowania głowicy ( dodatkowy koszt uszczelki i robocizna ) dodam ze z wyciagnietą głowicą robił to 15 minut , prawdopodobnie bez zdejmowania tylko na miejscu duzo dłuzej by to nie trwało.
U mnie tez sie swieciła kontrolka chek po odpaleniu przez kilka minut i auto paliło gorzej . po wymianie wszystkich nowych swiec problem zniknął tulko ze na krótko bo znowy sie okazuje ze dwie swiece mam uszkodzone ( iskra ) . Teraz nie wiem czy wymieniac wszystkie czy tylko dwie . Co mogło byc przyczyną tak krótkiego działania tych swiec , czy to polska iskra zawiodła czy jest jakas inna przyczyna . Auto narazie odpala bez problemu ale zima sie zbliza .

marcin123

#18 Post autor: marcin123 »

Wymieniłem swiece i dałem znajomemu elektronikowi do sprawdzenia elektroniczny przekaznik grzania swiec . sprawdził przekaznik i jest ok . Pierwsze odpalenie i auto pali na dotyk narazie jest ok byle tak dalej .

Awatar użytkownika
Ramirez
Mieszkaniec
Model:

#19 Post autor: Ramirez »

Mi zdejmowali głowicę wymienili świece i wszystkie uszczelki to sumując zapłaciłem 1500 zł

pawelb1970

#20 Post autor: pawelb1970 »

Witam!
Miałem też problem z ukręconą świecą i gość wyciągnął mi ją bez żadnego demontażu głowicy.
Trwało to 40 min, a kosztowało 350 zł.

antek44

#21 Post autor: antek44 »

urwały mi się trzy świece, wymieniłem je bez problemu u pana Stanisława w warsztacie w Rzgowie pod Łodzią. znalazłem adres w necie
Ostatnio zmieniony 28 lut 2010, 19:39 przez antek44, łącznie zmieniany 1 raz.

fabian

#22 Post autor: fabian »

Witam wszystkich zainteresowanych:
Dzwoniłem do warsztatu który wykręca urwane świece.
Koszt wykręcenia jednej urwanej świecy to 300zl.
Wymiana kompletu świec 100zl jeśli nie są urwane.
Jedna świeca beru 50 zł.
Warsztat mieści się w Stanisławów Pierwszy kolo Nieporętu.
Telefon: 022-7748931
Pracują od poniedziałku do piątku.
Czas wykręcania urwanej świecy około 2 godzin.

Pozdrawiam

Fabian

Awatar użytkownika
zolo
Debiutant
Model:

#23 Post autor: zolo »

Witam,tak jak w temacie mam urwaną 1 świece,mechanik stwierdził że ją rozwierci i wyciągnie(bez ściągania głowicy).Zadałem mu pytanie:co się stanie jak dostaną się opiłki metalu do cylindra.odp.odpali go i kompresja wydmucha wióry otworem i dopiero wkręci świece.Czy jest to możliwe i nie uszkodzi silnika,proszę o poradę?pozdrawiam.

TUX

#24 Post autor: TUX »

antek44 pisze:u pana Stanisława w warsztacie w Rzgowie pod Łodzią.
daj na PW namiary na tego goscia!

MaxMirek

#25 Post autor: MaxMirek »

Witam Panie i Panow mam ten sam problem z urwana swieca w mojej Zafirce 2.0 DTI 2003r. czy moze jest ktos lub warsztat ktory zajmuje sie wykrecaniem w zachodniopomorskim bez zdejmowania glowicy prosilbym o namiary

arkadiusz0

#26 Post autor: arkadiusz0 »

Witam, mogę polecić Ci warsztat koło Warszawy sam osobiście tam byłem, wykręcenie dwóch świec zaieło im około godzinki i po kłopocie.

AND71

#27 Post autor: AND71 »

Witam wszystkich.
W mojej Zafirze 2.0 DTI 16V z 2001r. zerwała się świeca żarowa i wszelkie samodzielne próby jej wykręcenia kończyły się niestety fiaskiem. Z problemem uporał się dopiero mechanik, którego szczerze wszystkim z południowej Polski i nie tylko POLECAM. Wymiana jednej zerwanej świecy bądź też samego żarnika trwa około godziny. Oto namiary:
Hajduk-Trans
Grzegorz Hajduk
Steblów ul. Brzozowa 6
47-260 Polska Cerekiew woj. opolskie
tel. 691140666; 697095138
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#28 Post autor: MieHor »

Dodaj ten polecany warsztat w odpowiednim dziale

lukaszek_0583

#29 Post autor: lukaszek_0583 »

Cześć wszystkim, może moje pytanie jest głupie ale niestety muszę je zadać. Ostatnio padła mi jedna świeca, więc mając w zamiarze wymianę wszystkich zacząłem wykręcać od tej uszkodzonej. Włożyłem klucz na świece, odkręcam i trach , pusciło, jakie było moje zdziwienie jak sie okazało iż świeca nie wychodzi tylko kręci się w gnieździe , ani wkręcić ani wykręcić nie idzie. Mówię sobie, jak jedna padła i trza bedzie głowice zdejmować to próbuje z drugą, wykręcam i ta sama sytuacja, nie można ani wkręcić ani wykręcić, kręci się w kółko,z tym, iż nadal grzeje i ma przejście( sprawdzone nast. z plusa poprzez żarówkę do świecy i świeci, natomiast ta padnięta nie świeci). Padniętą próbowałem kombinerkami wyrwać i tez nic. Czy to już oznacza świece ukręconą czy co z nią jest. może poradnik wykręcenia dacie?

rybam11

#30 Post autor: rybam11 »

Ponieważ u mnie ten sam problem z zerwaną świecą, przyłącze się do tego posta w nadziei że ktoś poleci mi mechanika z północno-zachodniej Polski, który poradzi sobie z jej wykręceniem bez zdejmowania głowicy. Niestety warsztaty polecane powyżej są odrobinę za daleko a zima się nieuchronnie zbliża... ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”