złącze elastyczne układu wydechowego
Moderator: Sebu$
Ja rok temu wymieniałem sam kompensator (tak się zwie plecionka). Podjechałem do okolicznego zakładu zajmującego się wydechami, robota od ręki na miejscu bez umówienia, max pół godzinki na kanale, wycięcie i wspawanie nowej pod dany wymiary (części uniwersalne). Napewno nie wytrzyma tyle co oryginał GM (montowany fabrycznie, a nie kupiony w serwisie, jest różnica w tych częściach), ale koszt 130zł z robotą i rok gwarancji to moim zdaniem lepszy wydatek raz na 3-4 lata niż 400 za całą rurę niewiadomej jakości (podobnie jak mój kompensator )
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dokładnie. Ta plecionka wymieniona nie wytrzyma tyle co fabryczna rura z plecionką montowana w GM w Bochum, ale z drugiej strony jak rura oryginalna jest dobra, a plecionka rozsypuje się to lepiej wymienić plecionkę a rurę zostawić oryginał.
Jest problem dobrać dobrej jakości zamiennik tłumika czy rury wydechowej. O ile z elementami zawieszenia czy hamulcami to nie ma problemu to z tłumikami trudno...
P.S. Po wymianie plecionki nie ma już takiego zapachu dziwnego z nawiewów? Mogły spaliny iść do środka? Przez dziurawą plecionkę?
Jest problem dobrać dobrej jakości zamiennik tłumika czy rury wydechowej. O ile z elementami zawieszenia czy hamulcami to nie ma problemu to z tłumikami trudno...
P.S. Po wymianie plecionki nie ma już takiego zapachu dziwnego z nawiewów? Mogły spaliny iść do środka? Przez dziurawą plecionkę?
Rozwalona plecionka może być powodem zapachów z wydechu w środku auta, proste dlaczego - jest bardzo blisko komory silnika i spaliny mogą "iść" do góry do nawiewu (choć nie muszą). Jeżeli ktoś ma stary kompensator niech się przyjrzy jak wygląda jego budowa. Z zewnątrz to po prostu wzmocnienie/ozdoba - to coś co widzimy to po po prostu plecionka drutów (może stąd potoczna nazwa). Wewnątrz jest tak jakby harmonijka ze stali/alu/nierdzewka i to ona pracuje najbardziej. Najpierw to wnętrze zgnije, a później ta plecionka. Marcelu, jeżeli nie jesteś pewien czy u Ciebie zapachy są od kompensatora, może kup najtańszy bandaż do wydechów i owiń plecionkę. Wytrzyma jakiś czas, ale pozwoli tańszym kosztem wyeliminować winowajcę zapachu spalin wewnątrz auta
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
Już wymieniłem plecionkę. Zapach z nawiewów jest zdecydowanie "mniejszy", w aucie zrobiło się ciszej (zwłaszcza powyżej 90 km/h). Od wiosny było coraz głośniej było w aucie, już mnie to denerwowało a to przez tą plecionkę. Jeszcze zastanawiam się czy przy włączonym ogrzewaniu nie dostaje się zapach z maty głuszącej komorę silnika (GMS)...
Ostatnio zmieniony 02 paź 2015, 06:48 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Mimo, że się nie znam na tej rzeczy, to chciał bym prosić was o pomoc
Szukam Złącze Elastyczne ( z dość dobrego materiału )
Dane:
Opel Zafira 2000r 1.6 16V Benzyna, mechanik powiedział, aby szukać o wymiarze 50x200
Możecie coś podpowiedzieć gdzie to szukać ? jakieś strony ze sklepami itp.
Mimo, że się nie znam na tej rzeczy, to chciał bym prosić was o pomoc
Szukam Złącze Elastyczne ( z dość dobrego materiału )
Dane:
Opel Zafira 2000r 1.6 16V Benzyna, mechanik powiedział, aby szukać o wymiarze 50x200
Możecie coś podpowiedzieć gdzie to szukać ? jakieś strony ze sklepami itp.
OPEL, ZAFIRA-A
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna
Samochód Osobowy, van
1598 cm3, benzyna
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Mozesz spytac w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10693
Moze okazac sie bardzo przydatne przy zakupie
Moze okazac sie bardzo przydatne przy zakupie
Ostatnio zmieniony 05 cze 2016, 17:20 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mam w planie zakup i wymianę złącza elastycznego do swojej ZB.
Czy ma ktoś doświadczenie jak sprawują się złącza NIESPAWANE a skręcane takie jak tutaj?
Chodzi o 'szczelność'...
Mam w planie zakup i wymianę złącza elastycznego do swojej ZB.
Czy ma ktoś doświadczenie jak sprawują się złącza NIESPAWANE a skręcane takie jak tutaj?
Chodzi o 'szczelność'...