Jakie macie spalanie Zośki 1,6_1.8 na benzynie - LPG?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
emjot

#16 Post autor: emjot »

I to (spore obroty) + niewielka moc 1.6 sprawia że przy tych 140 spalanie szybuje w kosmos. Jedna z podstawowych zasad ecodrivingu to nie jeździć na wysokich obrotach - bo zapotrzebowanie na paliwo wzrasta zdecydowanie. Co ciekawe, mniej można spalić dość dynamicznie osiągając, a potem utrzymując zadaną prędkość, niż przyśpieszajac delikatnie...
Ja szukając Zafirki dobierałem ją pod kątem m.in. ekonomiczności na trasie. I mimo dużego i generalnie niezbyt oszczędnego silnika oraz automatu, to na 1200km trasy przy prędkościach stałych ok. 140kmh i wyprzedzaniu z kickdownem, jadąc w 6 osób, wyszło mi 11l LPG/100 - u mnie przy 100kmh jest ok. 2200 obr, 3000 jest przy 130 kmh.

kris

#17 Post autor: kris »

Z tym przyspieszaniem to niby tak, ale: co za różnica gdy dłużej będę spalał powiedzmy 14l/100 chwilowego czy krócej a 30/l100 chwilowego? Wydaje mi się że raczej to dużego znaczenia nie ma.

jacek78

#18 Post autor: jacek78 »

Chłopaki nie wiem co z moją Zafką ale oby tak dalej wczoraj zrobiłem trasę SANDOMIERZ - SOCHACZEW i średnia na tej trasie wyszła mi 6,3l/100km - odczyt z komputera. Fakt też że jazda max do 120km/h zaznaczam że jazda normalna żadna ekonomia. Ale na moją nie mam co narzekać bo maksymalnie jakie miałem to było 8,5l/100km ale była walnięta sonda lambda wymieniłem na BOSCHa i teraz właśnie mam takie średnie spalanie w cyklu mieszanym miasto-trasa mieszczę się w pułapie 6,5l/100km

tomekuza

#19 Post autor: tomekuza »

jacek78 pisze: w cyklu mieszanym miasto-trasa mieszczę się w pułapie 6,5l/100km
Taki wynik to raczej w Corsie 1.0 kolego, a jeśli tak jest naprawdę to do GM musisz jakieś specjalne podziękowania wysłać ;)

Przy takiej masie auta jak Zafira i tak małym silniku to razcej niemożliwe, to jest odczyt z komputera czy wynik mierzony próbą, "do pełna i z powrotem".

jacek78

#20 Post autor: jacek78 »

właśnie jest to odczyt z komputera, a widzę że mamy te same silniki więc albo u mnie wkrada się oszukaństwo albo rzeczywiście muszę napisać do GM, muszę jeszcze sprawdzić spalanie tzw. po korek - trasa - po korek wtedy wyjdzie miarodajne.

jacek78

#21 Post autor: jacek78 »

więc zrobiłem tankowanie po korek zrobiłem znowu tankowanie po korek i po przeliczeniu wyszło 6,55l/100 km, i muszę przyznać że tak mi pali moja zafka. Oczywiście nie traktuje jej jak samochód wyścigowy normalna jazda. Tyle że ja jeżdżę głównie w trasie i poza miastem 80% to jazda w trasie prędkość zależy od ruchu ale zazwyczaj jest to 80-120 km/h max. Jeśli chodzi o autostrady to tak 130 km/h. Nie mam zwyczaju żyłować mojej zafki chyba że już muszę to i tak z moich wcześniejszych wyliczeń najwięcej mi spaliła 6,8-6,9l/100km.

A tak na marginesie jak miałem walniętą sondę to w trasie paliła mi 8,5l/100km przy mojej jeździe. Natomiast nie świecił się check wyszło dopiero na komputerze diagnostycznym. Założyłem sondę firmy BOSCH i mam obecnie takie spalanie jak wyżej.

ZAFIRATOR

#22 Post autor: ZAFIRATOR »

Więc ostatnio sprawdzałem i w mieście wyszło mi dokładnie 8.03 l/100km z tym, że jeżdżę jak dziadek, przy 45-50 km/h jadę już na 5 biegu, szybko przerzucam na wysokie biegi, hamuję silnikiem itp itd
Drugi teścik to był cykl mieszany: zalałem za 100 zł, przejechałem koło 140 km na trasie i reszta po mieście aż do przejechania 35 na rezerwie. Zalałem i wyszło 6.48 l/100 km więc chyba dramatu nie ma.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec
Imię: Jarek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: Z16XE

#23 Post autor: dzarko »

Ja na razie wymierzyłem /nie mam komputera/ tak:

- cykl mieszany - trasa do 130, korki i trochę miasta - 7,3
- cykl typowo miejski - Warszawa, korki, światła - 9,1

Jeszcze robię drugi pomiar, żeby sprawdzić. Nie jest to taka znowu tragedia. Corolla 1.4 paliła w mieście około 8,3, a silnik mniejszy i masa niższa o 300kg.

//scalone//

Po drugim pomiarze metodą rezerwa - dolewka - rezerwa wyszło znowu 9,1 litra na 100 kilometrów. Dodam, że jazda po Warszawie, w korkach i cały czas na odcinkach ca. 10 kilometrów, czyli właściwie na zimnym silniku. Myślę, że gdyby samochód pracował na odcinkach większych, to w mieście, bez klimatyzacji, jakieś 8,5 jest do zrobienia.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2010, 11:46 przez dzarko, łącznie zmieniany 1 raz.
Błękitna Zocha z Białołęki
Obrazek

Lasik

#24 Post autor: Lasik »

Witam

do arek2185
co do watku ze 1.6 przy tej samej predkosci i
tym samym biegu bedzie miala wyzsze obroty
od 1.8
to mozna potwierdzic relacje kolegow kris i qrzol
faktem tym ze 1.6 i 1.8 mialy montowane identyczne skrzynki
F17 C4,19
zrodlo:
http://www.opel-infos.de/modelle/zafira_a.html

dopiero od 2003 roku mozna bylo na zamowienie dostac dluzsza
skrzynke do 1.8 - widocznie komus zaswiecilo, ze ten silnik sobie
z tym poradzi

pozdr.

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec

#25 Post autor: dzarko »

Pomiar kolejny, tym razem na dłuższych trasach, eco-driving, bez klimy, szybkie dojście do prędkości, hamowanie silnikiem, maks 80 km/h, wyszło mi 8,2 litra w cyklu miejskim, ale jeździłem poza szczytem, więc taki cykl miejski bez korków.

Czyli:
maks bez klimy 9,1
cykl miejski (światła, ale bez korków) 8,2
cykl pozamiejski z małymi kawałkami korka i bez eco-drivingu - 7,3

Może jeszcze kiedyś spróbuję w trasie jechać cały czas poniżej 110.

Ale generalnie jak na tę masę to nieźle.
Obrazek

lukiopo

#26 Post autor: lukiopo »

Witam mam problem. Od dluzszego czasu nie wiem co sie dzieje ze spalaniem w mojej zafirze. Posiadam zafire 1.6 101km z 99roku z gazem. ostatnio obliczylem ze spalanie na 100km wynioslo mi 15l. to jest bardzo duzo gdyz wczesniej palil ok 11l. co moze byc przyczyna tak wysokiego spalania??. jezdze wiecej czasu po miescie niz w trasie. pomozcie
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, 08:24 przez lukiopo, łącznie zmieniany 1 raz.

lukiopo

#27 Post autor: lukiopo »

nie ma innych objawow o to chodzi. wszystko gra. tylko ze za duzo pali tego gazu. od niedawna tak ma wczesniej bylo dobrze w granicach 11l/100km. instalacja gazowa jest najzwyklejsza jaka moze byc:P.

Awatar użytkownika
jendrek
Bywalec
Model:

#28 Post autor: jendrek »

jacek2308 pisze:tak czy siak to musisz podjechać do "gaziarzy"
Tak jak napisał kolega jacek2308 ,a w własnym zakresie sprawdź filtr powietrza.

lukiopo

#29 Post autor: lukiopo »

gaziarzy??czyli kogo bo zabardzo nie czaje:P

Awatar użytkownika
dzarko
Mieszkaniec

#30 Post autor: dzarko »

Do warsztatu, co się gazem zajmuje raczej.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”