Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Mario 2011

#151 Post autor: Mario 2011 »

[Dzisiaj 20:51] Mario 2011: Witam.mam problem ze swoją zafirką proszę o rade.podczas włączania klimy rozlega się taki delikatny syk i klima chodzi i chłodzi bez zastrzeżeń ,ale bardzo spadła moc,tzn jak mam ruszać to tak jakby tone do niej włożyć ciężko bardzo i dziwnie chodzi nierówno potrafi nawet zgasnąć prosze o rade.pozdrawiam wszystkich.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#152 Post autor: jacek76 »

jacek2308 pisze:....lub silnik krokowy Ci siada od wolnych obrotów i dlatego ciężko z dołu rozkręcić auto
X18Xe1 nie ma silnika krokowego wolnych obrotów , ileż można pisać ...

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#153 Post autor: MieHor »

jacek76, może i pisałeś o tym kiedyś i co sądzisz, że jak tylko ktoś spojrzy na Twój avatar i jego zawartość, to od razu zajarzy, że masz silnik X18XE1 - żeby nie było wątpliwości to napisz to w swoim avatarze i po sprawie.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#154 Post autor: jacek76 »

MieHor pisze:jacek76, może i pisałeś o tym kiedyś i co sądzisz, że jak tylko ktoś spojrzy na Twój avatar i jego zawartość, to od razu zajarzy, że masz silnik X18XE1 - żeby nie było wątpliwości to napisz to w swoim avatarze i po sprawie.
Jacek2380 odpisywał Mario 2011 , który ma właśnie x18xe1 . W związku z tym nie ma znaczenia jaki silnik ma moje auto i co jest napisanie w avatarze a raczej czego nie ma.
Z resztą nie tylko ja pisałem o tym , że x18xe1 nie ma silnika krokowego a gwoli przypomnienia , również kabli wysokiego napięcia.

seby

#155 Post autor: seby »

Witam
Mój problem z zafirką polega na tym że przy wysokim biegu i niskich obrotach po wciśnięciu gazu zaczyna szarpać i wyskakuje błąd komputera i kontroli trakcji. Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu gaśnie tylko ta druga lampka. Po podłączeniu do komputera wyskakuje nieopisany błąd. Wczoraj jak wyczytałem na forum wcisnąłem hamulec z gazem i wyszedł mi taki błąd; 10 błysków,3 znowu10 i 2błyski. Poradźcie co to może być.

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#156 Post autor: MieHor »

seby, ten błąd to

P0302 - Zapłon cylindra 2 - wypadanie zapłonów

seby

#157 Post autor: seby »

Witam
Mam mały problem z moją zafirką, cały czas wyskakuje mi błąd silnika. Kasuję go komp mi pokazuje jako nieopisany błąd. Wczoraj zrobiłem mu test jak to jest opisane na forum i wyszło mi coś takiego; 10 błyśnięć 3 znowu 10 i 2. Może ktoś wie co to za błąd. Z góry dziękuję

Harry200
Zafiromaniak
Imię: Henryk
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#158 Post autor: Harry200 »

Jeżeli dobrze odczytałeś to jest P0302-wypadanie zapłonów na drugim cylindrze..Czy nie czujesz żeby lekko Ci silnik przerywał w jakimś zakresie prędkości obrotowej.:?:Stawiałbym na cewkę..

seby

#159 Post autor: seby »

jak mam wysoki bieg, typu trójka czwórka i obroty do 1500 to mi przy przyśpieszaniu to się dzieje i dziwny dźwięk przy tym wydaje

Harry200
Zafiromaniak
#160 Post autor: Harry200 »

I to by się zgadzało,jeszcze jedno czy jest różnica czy silnik zimny czy ciepły.. :?:

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#161 Post autor: Lorry »

Przy takim PSJ prawie każdy 16v silnik będzie się męczył ( szarpał i mulił), staraj się nie schodzić poniżej 1800-2000 na tych biegach.

Jak ma za niskie obroty to wbrew pozorom też więcej spali ;)

seby

#162 Post autor: seby »

ciepły silnik

Harry200
Zafiromaniak
#163 Post autor: Harry200 »

Raczej to będzie cewka one na zimnym przeważnie nie dają żadnych objawów ,chyba że padną całkiem,tym bardziej ze masz na potwierdzenie kod błędu.

seby

#164 Post autor: seby »

Dzęki za pomoc, jak zmienię to napiszę czy to było to.

spider

#165 Post autor: spider »

zafirka 1.8 gaz brc 115km 2000r mam ten sam problem co wy koledzy tylko mi jeszcze swieci TC jak sie autko zagrzeje ?ruszałem juz temat .sprawdziłem wszystkie styki wyczysciłem przepustnice wymieniłem swiece i dalej lipa chyba zostało mi tylko wymiana cewki na lavato bo juz mi pomysłów brak pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”